Intrebare: Un angajator a adoptat masura reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, stabilind prin decizie ca ziua de vineri va fi zi nelucratoare. Daca intr-una din saptamani angajatorul are nevoie de prezenta salariatilor la locul de munca in ziua de vineri, cum se procedeaza? Cum va fi pontata ziua respectiva? In perioada in care este adoptata aceasta masura a reducerii programului de lucru, se pot efectua ore suplimentare?
Raspuns: Art. 52 alin. (3) din Codul muncii , republicat, prevede ca in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Asadar, in baza acestei prevederi legale, angajatorul are dreptul in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare sa elimine o zi de lucru din durata saptamanala de lucru a salariatilor. Astfel cum reiese din dispozitiile legale citate, reducerea programului si a salariului dureaza pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului. Or, in situatia in care se ivesc lucrari urgente care impun prezenta la serviciu a salariatilor inseamna ca situatia care a determinat reducerea programului si a salariului s-a remediat. Drept urmare, decizia prin care angajatorul a dispus reducerea programului de lucru isi inceteaza efectele, salariatii reluandu-si activitatea in cadrul programului de lucru. De aceea, orele astfel prestate nu au regimul juridic al orelor suplimentare ci sunt ore prestate in cadrul programului de lucru.
O noua reducere a programului de lucru poate interveni in baza unei decizii de reducere a programului de lucru luata cu respectarea conditiilor impuse de art. 52 alin. (3) respectiv existenta reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare si cu respectarea procedurii prevazute de acelasi text de lege.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Efectuarea orelor suplimentare presupune o crestere a activitatii angajatorului iar dispozitiile art. 52 alin. (3) din Codul muncii se aplica, astfel cum dispune expres textul de lege, atunci cand activitatea angajatorului este redusa. Asa fiind, apreciem ca efectuarea orelor suplimentare nu poate coexista cu reducerea programului de lucru.