Se pot efectua ore suplimentare pe durata reducerii temporare a activitatii?

15 Mai 2012
15 Mai 2012
Codul munciicontract de muncareducere temporara a activitatiiore suplimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Un angajator a adoptat masura reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, stabilind prin decizie ca ziua de vineri va fi zi nelucratoare. Daca intr-una din saptamani angajatorul are nevoie de prezenta salariatilor la locul de munca in ziua de vineri, cum se procedeaza? Cum va fi pontata ziua respectiva? In perioada in care este adoptata aceasta masura a reducerii programului de lucru, se pot efectua ore suplimentare?

Raspuns: Art. 52 alin. (3) din Codul muncii , republicat, prevede ca in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Asadar, in baza acestei prevederi legale, angajatorul are dreptul in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare sa elimine o zi de lucru din durata saptamanala de lucru a salariatilor. Astfel cum reiese din dispozitiile legale citate, reducerea programului si a salariului dureaza pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului. Or, in situatia in care se ivesc lucrari urgente care impun prezenta la serviciu a salariatilor inseamna ca situatia care a determinat reducerea programului si a salariului s-a remediat. Drept urmare, decizia prin care angajatorul a dispus reducerea programului de lucru  isi inceteaza efectele, salariatii reluandu-si activitatea in cadrul programului de lucru. De aceea, orele astfel prestate nu au regimul juridic al orelor suplimentare ci sunt ore prestate in cadrul programului de lucru.

O noua reducere a programului de lucru poate interveni in baza unei decizii de reducere a programului de lucru luata cu respectarea conditiilor impuse de art. 52 alin. (3) respectiv existenta reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare si cu respectarea procedurii prevazute de acelasi text de lege.

Efectuarea orelor suplimentare presupune o crestere a activitatii angajatorului iar dispozitiile art. 52 alin. (3) din Codul muncii se aplica, astfel cum dispune expres textul de lege, atunci cand activitatea angajatorului este redusa. Asa fiind, apreciem ca efectuarea orelor suplimentare nu poate coexista cu reducerea programului de lucru.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]