Anunt ITM: angajatorul poate stabili prin RI, daca angajatii au obligatia de a semna sau nu evidenta zilnica a orelor de munca?

evidenta zilnica a orelor de muncaevidenta zilnica a orelor de lucruart.119 codul munciievidenta zilnica timp de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Despre evidenta orelor de munca si faptul ca trebuie sa exista o condica zilnica de prezenta s-a discutat inca de anul trecut, dupa ce Codul Muncii a fost modificat in acest sens.

O notificare emisa de ITM Arges a adus mai multe lamuriri, in contextul in care se doreste explicarea acestui fenomen. Asa cum am precizat si mai devreme, expertii Rentrop & Straton au explicat ca legiuitorul NU a creat obligatia salariatului de a semna condica, indiferent de situatie. Deci angajatul nu poate fi obligat in niciun caz sa semneze, atat timp cat nu doreste acest lucru.


In concluzie, evidenta orelor prestate de salariat se face prin intermediul condicii de prezenta, a foii colective de pontaj sau astfel cum angajatorul stabileste intern aceasta procedura, dar legiuitorul nu impune semnatura salariatului....mai multe despre evidenta orelor de munca si semnatura salariatului explica specialistii nostri >>>


Dar ITM Arges considera ca, atat timp cat angajatorul stabileste prin Regulamentul Intern ca salariatii sai au obligatia sa semneze condica de prezenta zilnica, acest lucru este legal, chiar daca legiuitorul nu a reglementat aceasta obligatie.

Iata un paragraf din documentul ITM Arges: "In Cod nu se precizeaza daca evidenta trebuie sa poarte semnatura salariatilor aflati la lucru. In acest context, ramane la latitudinea angajatorului sa stabileasca daca angajatii au obligatia de a semna sau nu documentele de evidenta a orelor de munca prestate zilnic...(...) daca angajatorul considera ca este mai util pentru acesta sa-i OBLIGE pe angajati sa semneze, atunci are posibilitatea sa stabileasca asta prin regulamentul intern".

Desigur, este doar un extras din documentul cu pricina, mai jos poti citi tot materialul INTEGRAL:


Vezi documentul complet al ITM ARGES AICI  >>>


Prin modificarea art. 119 din Codul muncii angajatorul are obligatia de a tine la locul de muncă evidenta orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidentă, ori de cate ori se solicită acest lucru.

Astfel, legiuitorul a stabilit obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru fara sa stabileasca si o modalitate obligatorie prin care sa se tina aceasta evidenta. Prin urmare, modalitatea in care se tine evidenta timpului de munca a angajatilor nu este stabilita de lege. Ramane la latitudinea angajatorului modul de stabilire a evidentei timpului de lucru.



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evidenta zilnica a orelor de muncaevidenta zilnica a orelor de lucruart.119 codul munciievidenta zilnica timp de lucru

Data aparitiei: 11 Iulie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Anunt ITM: angajatorul poate stabili prin RI, daca angajatii au obligatia de a semna sau nu evidenta zilnica a orelor de munca? Nota: 3.43 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]