O notificare emisa de ITM Arges a adus mai multe lamuriri, in contextul in care se doreste explicarea acestui fenomen. Asa cum am precizat si mai devreme, expertii Rentrop & Straton au explicat ca legiuitorul NU a creat obligatia salariatului de a semna condica, indiferent de situatie. Deci angajatul nu poate fi obligat in niciun caz sa semneze, atat timp cat nu doreste acest lucru.
In concluzie, evidenta orelor prestate de salariat se face prin intermediul condicii de prezenta, a foii colective de pontaj sau astfel cum angajatorul stabileste intern aceasta procedura, dar legiuitorul nu impune semnatura salariatului....mai multe despre evidenta orelor de munca si semnatura salariatului explica specialistii nostri >>>
Dar ITM Arges considera ca, atat timp cat angajatorul stabileste prin Regulamentul Intern ca salariatii sai au obligatia sa semneze condica de prezenta zilnica, acest lucru este legal, chiar daca legiuitorul nu a reglementat aceasta obligatie.
Iata un paragraf din documentul ITM Arges: "In Cod nu se precizeaza daca evidenta trebuie sa poarte semnatura salariatilor aflati la lucru. In acest context, ramane la latitudinea angajatorului sa stabileasca daca angajatii au obligatia de a semna sau nu documentele de evidenta a orelor de munca prestate zilnic...(...) daca angajatorul considera ca este mai util pentru acesta sa-i OBLIGE pe angajati sa semneze, atunci are posibilitatea sa stabileasca asta prin regulamentul intern".
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Desigur, este doar un extras din documentul cu pricina, mai jos poti citi tot materialul INTEGRAL:
Vezi documentul complet al ITM ARGES AICI >>>
Prin modificarea art. 119 din Codul muncii angajatorul are obligatia de a tine la locul de muncă evidenta orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidentă, ori de cate ori se solicită acest lucru.
Astfel, legiuitorul a stabilit obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru fara sa stabileasca si o modalitate obligatorie prin care sa se tina aceasta evidenta. Prin urmare, modalitatea in care se tine evidenta timpului de munca a angajatilor nu este stabilita de lege. Ramane la latitudinea angajatorului modul de stabilire a evidentei timpului de lucru.