Condica de Prezenta: Model 2024 [PDF | Word | Excel]

Condica de Prezenta: Model 2024 [PDF | Word | Excel]
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca prestate de catre fiecare salariat este prevazuta in Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, inca de la intrarea in vigoare a acesteia. 
 
Prin modificarea adusa articolului 119 din Codul Muncii, prin OUG 53/2017, incepand cu data de 7 august 2017, legiuitorul nu a facut decat sa clarifice o reglementare deja existenta, care, pentru o corecta aplicare, trebuia si pana in prezent, sa se raporteze la orele efectiv lucrate de catre salariat, si nu, cum s-a constatat uneori din practica, la un numar de ore inregistrate intr-un formular centralizator de pontaj intocmit la sediul angajatorului fara a tine cont de activitatea reala a salariatului.
 
Lucrarea "Totul despre pontaj si programul de lucru" - 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>>
 

Condica de prezenta in 2024

 
Conform art. 119 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru. Practic, aceasta este definitia pentru condica de prezenta.
 
Potrivit art. 111 din Codul muncii, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
 

Condica de prezenta - model

 
In acest sens, pentru reflectarea corecta a orelor de lucru, respectiv a timpului de munca, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru (art. 119 din Codul muncii astfel cum a fost modificat prin OUG 53/2017).
 
Incalcarea de catre angajator a acestei obligatii constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
 
Angajatorul poate folosi orice metoda de pontaj atata timp cat la un control al inspectorilor de munca le poate pune la dispozitie evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru.
Nu este obligatorie nici condica de prezenta si nici semnatura salariatului, neavand o reglementare in acest sens. 
 
 
 
 
 
ATENTIE!
 
Ceea ce este obligatorie este evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru. Modalitatea prin care se tine aceasta evidenta ramane la latitudinea angajatorului.

 

Organizarea timpului de munca - condica de prezenta model


 
Angajatorul poate stabili organizarea timpului de munca, in functie de specificul activitatii desfasurate, inclusiv printr-un program de lucru inegal, individualizat, in ture, in cadrul saptamanii de lucru comprimate, in conditiile stabilite in Codul Muncii, cu respectarea dispozitiilor legale referitoare la timpul de munca si de odihna.
 
 
Articolul 119 din Codul Muncii precizeaza in mod expres:  Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
 
 
Va oferim si un studiu de caz in acest sens, prezentat de expertii de la PortalCodulMuncii:
 
In legatura cu Legea nr. 88/2018 art. 119, cum se tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de catre salariati, respectiv evidentierea orei de inceput si de sfarsit? Este suficient sa se scrie in condica de prezenta ora de inceput si de sfarsit in dreptul semnaturii?
Sau trebuie sa fie evidentiat acest lucru si in pontajul intocmit lunar?
 
Solutie:
 
Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 161 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru (art. 119 din Codul muncii, astfel cum a fost modificat prin Legea. nr. 88/2018).
 
Astfel, legiuitorul a stabilit obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru fara sa stabileasca si o modalitate obligatorie prin care sa se tina aceasta evidenta. Asadar, modalitatea in care se tine evidenta timpului de lucru nu este stabilita de lege.
 
In ceea ce priveste semnatura salariatului pe condica de prezenta, legiuitorul nu a reglementat aceasta obligatie.
In concluzie, salariatii nu sunt obligati, prin lege, sa semneze condica.
 
Ori daca angajatorul a stabilit, prin decizie interna, ca evidenta timpului de munca se realizeaza prin intermediul condicii de prezenta, tot angajatorul trebuie sa stabileasca si conditiile acestei decizii.
 
Apreciem ca suficienta masura inregistrarii in pontaj a unei rubrici cu ora de inceput si ora de sfarsit al programului de lucru si/sau, dupa caz, cu evidentierea pauzei de masa daca aceasta nu este inclusa in programul de lucru.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la angajarea lucratorilor STRAINI!


Noutati importante aduse de Legea nr. 28/2024 si O.U.G nr. 25/2024

Descoperiti totul despre procedura obligatorie ce trebuie parcursa la angajarea strainilor in Romania! Probleme frecvente si modalitati optime de rezolvare!

Ghidul practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania va arata care sunt principalele probleme pe care le veti intampina si care sunt solutiile cele mai eficiente pentru a le depasi!

Ghidul explica tot!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel

Data aparitiei: 13 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Condica de Prezenta: Model 2024 [PDF | Word | Excel] Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Varsta pana la care o persoana poate fi angajata cu contract individual de muncaIntrebare: Care este varsta legala pana la care se poate lucra cu contract individual de munca in Romania. Pentru un salariat in varsta de 71 de ani, angajat cu CIM pe durata nedeterminata, angajatorul poate lua decizia incetarii contractului si in ce temei legal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Munca de noapteIntrebare: Firma are ca obiect de activitate constructii. Angajatii sunt cetateni nepalezi. Angajatorul doreste ca acestia sa presteze activitate numai pe timp de noapte. Este corect ca angajatii sa presteze numai pe timp de noapte sau trebuie organizat timpul de lucru in ture?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]