Orele suplimentare. 3 studii de caz de folos oricarui angajator sau manager HR

orele suplimentareore suplimentare si codul munciisporul pentru munca suplimentara
Orele suplimentare. 3 studii de caz de folos oricarui angajator sau manager HR
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca in ceea ce priveste orele suplimentare, angajatorii si managerii HR trebuie sa acorde o atentie deosebita, pentru a fi siguri ca respecta legislatia muncii in vigoare. In special ca anumite controale ale Inspectiei Muncii s-ar putea finaliza cu amenzi si penalizari despre care sigur nu isi doreste nimeni sa auda.
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii aici >>>
 
Tocmai de aceea va prezentam cateva studii de caz in acest sens, menite sa va reaminteasca ce prevede Codul Muncii vizavi de orele suplimentare si orarul de munca, in general. Studiile de caz de mai jos sunt realizate de expertii de la Portal Codul Muncii.
 

Orele suplimentare si munca in zilele de sarbatoare legala. Studiul de caz numarul 1

 
"Se pot cumula sporurile pentru orele suplimentare lucrate cu cele de sarbatoare legala, in cazul in care nu se poate acorda timpul liber corespunzator pentru orele suplimentare si se opteaza pentru plata acestora? Speta este pentru un angajat care lucreaza in ture de 12/24. Este corecta cumularea celor 2 sporuri? Spre exemplu: In luna aprilie 2023, pentru un angajat, la care repartizarea programului de lucru se face inegal, munca in ture 12/24 ore zi, 12/48 ore noapte. Norma de munca pentru luna aprilie: 18 zile * 8 ore = 144 ore Total ore lucrate = 180 ore, din care in zile de sarbatoare legala: 21 ore. Dupa ce se plateste sporul de ore lucrate in zile de sarbatoare legala (100 %), pentru cate ore se plateste sporul de munca suplimentara? 180 ore lucrate -144 ore norma = 36 ore? Sau 180 ore lucrate -144 ore norma  21 ore sarbatoare legala = 15 ore?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Munca in zilele de sarbatoare legala si munca suplimentara sunt reglementate distinct de Codul muncii.
 
Conform art. 120 alin. (1) din Codul muncii, republicat, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
 
Art. 112 alin. (1) din cod prevede ca pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
 
Conform acestor dispozitii legale, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal de 40 de ore pe saptamana este considerata munca suplimentara.
 
Angajatorul are obligatia sa tina evidenta timpului de lucru conform art. 119 din Codul muncii.
 
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Art. 123 alin. (1) din acelasi Cod stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
 
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Astfel, salariatului trebuie sa i se compenseze cu timp liber corespunzator orele suplimentare in urmatoarele 90 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de cel putin 75% din salariu de baza.
 
Daca salariatul a lucrat intr-o zi de sarbatoare legala in cursul saptamanii de lucru de 5 zile (de luni pana vineri) si nu va beneficia de ziua libera in urmatoarele 30 de zile, are urmatoarele drepturi:
 
- salariul pentru ziua de munca;
- spor 100% pentru munca in zi de sarbatoare.
 

Munca suplimentara - cum se compenseaza?

 
In consecinta, munca suplimentara mai intai se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 90 de zile ceea ce inseamna ca se acorda o zi libera pentru fiecare 8 ore lucrate suplimentar si numai daca nu se acorda timp liber corespunzator se plateste ziua libera de lucru cu 75% deoarece numai daca compensarea cu timp liber corespunzator nu este posibila in urmatoarele 90 de zile, in luna urmatoare se plateste un spor la salariu de minimum 75%.
 
In ceea ce priveste munca prestata in zi de sarbatoare legala, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).
 
In cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite). In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, adica 100%.
 
Prin urmare, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza pentru munca in zilele de sarbatoare legala daca nu i se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite), de un spor la salariu, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Astfel conform art. 142 alin. (2) din Codul muncii, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, in urmatoarele 30 de zile, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Ori daca munca este prestata in afara programului normal de lucru este atat munca suplimentara cat si munca in zi de repaus saptamanal.
Astfel, cele 36 de ore prestata in afara normei lunare de lucru sunt ore suplimentare dintre care 21 de ore sunt si ore de sarbatoare legala.
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii aici >>>
 
 

Sporul pentru munca suplimentara - lucrul sistematic peste norma de munca. Studiul de caz numarul 2

 
"Poate inlocui sporul de lucru sistematic peste program, pe care il am prins in contractul individual de munca la alte elemente constitutive in valoare de 7-16%, plata efectiva a orelor suplimentare lucrate peste program?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Sporul de lucru sistematic peste program este sporul pentru munca suplimentara.
 
Conform dispozitiilor art. 120 din Codul muncii, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana (art. 112 alin. (1) din Codul muncii).
 
Prin urmare, nu este posibil ca salariatii sa lucreze mai mult de 40 ore/saptamana fara ca orele ce depasesc aceasta durata sa nu fie considerate ore suplimentare.
 
Un exemplu de intrebare la care putini manageri HR stiu sa raspunda pe loc!
 
Ce se intampla daca ziua de sambata sau duminica in care chemati un angajat la lucru coincide cu o zi de sarbatoare legala? Avem o solutie profesionista pentru dvs. - Ghidul practic Totul despre timpul de munca, raspunsul il gasiti AICI >>>
 
 
Sporul pentru munca suplimentara este reglementat de Codul muncii la art. 123 alin. (2) si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Categoric nu poate inlocuit sporul de 75% cu un spor cuprins intre 7-16% insa poate fi adaugat acest spor reglementat in contractul individual de munca la sporul reglementat de Codul muncii.
Asa incat, salariatii care presteaza munca suplimentara vor beneficia de un spor de 75% din salariul de baza la care se adauga sporul cuprins in contractul individual de munca.
 
Conform art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Ori pentru munca prestata peste programul normal de lucru legea stabileste un spor de 75% iar angajatorul mai stabileste, prin contractul individual de munca, un spor cuprins intre 7 si 16%.
 
In concluzie, salariatii care presteaza munca suplimentara vor beneficia de un spor cuprins intre 82% si 91% din salariul de baza. 
 
 

Ore suplimentare si Codul Muncii

 
"Pentru personalul din echipa de management se doreste includerea urmatoarei mentiuni in contractul individual de munca: Orele suplimentare de pana la 40 de ore pe an calendaristic pot fi compensate cu timp liber in acelasi an. Depasirea orelor suplimentare se realizeaza din initiativa angajatului si nu face obiectul platii sau compensarii cu timp liber. Este legal sa trecem acest paragraf in contractul individual de munca?"
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Aspectele privind timpul de munca sunt reglementate in Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare la art. 111 si urmatoarele.
 
Codul muncii contine, referitor la orele suplimentare de munca, prevederi exprese si obligatorii pentru toti angajatorii si salariatii.
Raportat la cele mentionate de dumneavoastra, un prim aspect, este cel referitor la compensarea orelor suplimentare. Astfel, regula aplicabila tuturor orelor suplimentare (nu numai unei parti din acestea – 40 de ore in exemplul dumneavoastra) este aceea conform careia Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia – art. 122 alin. (1) din Codul muncii.
 
La art. 123 se prevede:
 
”(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
 
Nu uitati!
 
Problematica timpului de munca beneficiaza de o legislatie stufoasa si totodata foarte stricta.
 
Puteti comite foarte usor erori, iar singura modalitate de a va proteja este o intelegere exacta a problemelor care pot aparea. Toate informatiile necesare le regasiti in Ghidul practic Totul despre timpul de munca >>>> 
 
 
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza”.
 
Prin urmare, prin contractul individual de munca nu puteti stabili un alt regim decat cel reglementat expres de Codul muncii.
In opinia noastra, situatia de depasire a celor 40 de ore suplimentare nu are un regim diferit, in sensul ca, respectiva depasire tot ore suplimentare reprezinta si tot prevederile art. 122 si 123 din Codul muncii sunt aplicabile. Oricum orele suplimentare nu se presteaza decat la solicitarea in scris a angajatorului fata de care salariatul isi exprima acordul (art. 120 – 121 Codul muncii), ele nu se pot presta din initiatiava salariatului.
 
Avand in vedere cele mentionate mai sus, in opinia noastra, clauza propusa nu este conforma prevederilor din Codul muncii si incalca regimul reglementat, aplicabil orelor suplimentare.
 
Raspunsuri oferite in 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialistii in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
orele suplimentareore suplimentare si codul munciisporul pentru munca suplimentara

Data aparitiei: 19 Aprilie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Orele suplimentare. 3 studii de caz de folos oricarui angajator sau manager HR Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]