Paguba produsa angajatorului. Se pot face retineri salariale in baza deciziei de imputare?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
09 Octombrie 2024
09 Octombrie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
paguba produsa angajatoruluidecizie de imputareretineri salariale
Paguba produsa angajatorului. Se pot face retineri salariale in baza deciziei de imputare?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Poprirea este reglementata de art. 781 – 794 din Sectiunea 3 din Codul de procedura civila, Legea nr. 134 din 1 iulie 2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247 din 10 august 2015.

Va reamintim ca sunt supuse urmaririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului ori detinute in numele sau de o a treia persoana sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente. 

De asemenea, in conditiile art. 733 alin. (1), pot fi poprite si bunurile mobile corporale ale debitorului detinute de un tert in numele sau.

In cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmaririi silite prin poprire atat soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarile viitoare, cu respectarea limitelor prevazute la art. 729, daca este cazul.

Poprirea se poate infiinta si asupra sumelor sau bunurilor mobile incorporale pe care creditorul le datoreaza debitorului, daca ambele creante sunt certe si lichide.

Dar cum se va proceda in cazul in care angajatorul este pagubit de salariat? Ce valoare are decizia de imputare? Specialistii in popriri din salariu raspund:

"Unul dintre soferii firmei plecat in delegatie in Franta nu a putut justifica cosumul de combustibil, echivalentul a 3.000 euro. Mai mult, s-a constatat: ca s-au facut alimentari cu cardul de combustibil la statii de alimentare aflate la distante de 40-50 km fata de locatia GPS a camionului. Avand in vedere dovezile clare de furt care sunt pasii legali pentru a se emite o decizie de imputare in numele salariatului pentru a se recupera paguba? Mentionam ca se doreste recuperarea prejudiciului din diurna legala care se achita soferului pentru deplasarile externe."

Solutie:

Conform art. 169 alin. (1) din Codul muncii:

(1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.


Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Astfel, nu se poate efectua nicio retinere din salariu daca nu exista o hotarare judecatoreasca.

Cu atat mai putin s-ar putea efectua o retinere din diurne.

Diurna nu ar putea fi poprita nici macar in situatia in care ar exista o hotarare judecatoreasca intrucat conform art. 729 alin. (1) din Codul de procedura civila, salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite: (.......)

Alin. (7) al art. 729 stabileste ca alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Decizia de imputare nu reprezinta un document in baza caruia se pot face retineri din salariu si cu atat mai putin din diurna avand in vedere cele mai sus expuse.

In consecinta, trebuie sa va adresati instantei de judecata pentru recuperarea pagubei.

Aceasta va analiza daca sunt indeplinite conditiile raspunderii patrimoniale a salariatului si va admite cererea angajatorului daca le va gasi indeplinite...mai multe spete utile si sfaturile specialistilor in lucrarea Popririle din Salariu – noul Ghid Practic Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]