Migrantii folosesc Romania drept tara de tranzit, cautand locuri de munca in alte tari

Ioana Pavel
Ioana Pavel
25 Octombrie 2024
25 Octombrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
migranti romaniaangajare straini
Migrantii folosesc Romania drept tara de tranzit, cautand locuri de munca in alte tari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nu este un secret ca, in Romania, momentan nu exista reglementari legale care sa protejeze antreprenorul care investeste in aducerea muncitorilor in tara, fie calificati sau necalificati, si care folosesc Romania ca tara de tranzit pentru a ajunge in alte tari.

Aceste declaratii dure au fost facute in data de 24 octombrie de catre Cristina Chiriac, presedinta Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), la un eveniment de specialitate, citat de Agerpres.

Concret, Chiriac a precizat ca Romania are o adevarata problema cu cei care folosesc tara ca tranzit:

"Eu stiu de la membrii CONAF, care aduc foarte multa forta de munca din diferite tari, ca se confrunta cu o problema reala - si anume faptul ca, odata adusi in tara, nu ai niciun fel de instrument de coercitie ca sa poti sa-i tii in campul muncii. In consecinta, exista un fenomen cu care se confrunta marea majoritate a antreprenorilor: unii lucratori straini folosesc Romania ca tara de tranzit. Din momentul in care Romania a intrat in zona Schengen pe spatiul aviatic, ajunsi in Romania cu forme legale, li se face contract de munca conform legislatiei in vigoare si, dupa 3 saptamani sau o luna de zile, te trezesti ca nu-ti mai vine la munca, ca a ajuns in Polonia sau in alta tara. Noi am avut nenumarate discutii, inclusiv cu Ministerul Afacerilor Externe, cu institutii - si inteleg ca nu exista la ora actuala nicio reglementare in Codul muncii sau o altfel de reglementare, care sa contina un soi de protectie pentru antreprenorul care investeste, pentru ca este o investitie semnificativa in aducerea acestor muncitori, fie calificati sau necalificati", a mentionat Cristina Chiriac, la dezbaterea profesionala "Deficitul de forta de munca", organizata de Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii (CLCC).


Solutia ar fi oferirea unor salarii mai mari strainilor


Cosmin Serban, Managing Director, cofondator Takt Recruitment, a mentionat ca solutia ideala pentru o astfel de situatie este "un pachet salarial atractiv, cu conditii bune de cazare, cu ore suplimentare platite conform legii si un comportament intre angajat si angajator suficient de acceptabil pentru straini, astfel incat sa nu se riste sa se duca in alta tara ca turist si acolo sa-si caute de lucru".
 

"Nu ai cum sa ii tii legal, pentru ca legal n-ai cum sa tii pe nimeni pana la urma, ca este cetatean al Uniunii, ca este strain, au drepturi de mobilitate, dar solutia este sa ii faci un pachet salarial, o oferta si un comportament intre angajat si angajator suficient de acceptabil pentru straini, astfel incat sa nu se riste sa se duca in alta tara ca turist si acolo sa-si caute de lucru. (...) Nu exista o solutie sa ii tii 100%, ca nu ai avea cum legal. Singura formula pana astazi este aceea de a-i multumi suficient - si-i multumesti mai usor decat pe romani - cu un pachet salarial atractiv, cu conditii de cazare ok, cu ore suplimentare platite conform legii. De la interviu, din Asia, una dintre primele intrebari este: cate ore suplimentare pot sa muncesc? Avantajul in Polonia este ca au o legislatie a muncii un pic diferita si exista un tip de contract, potrivit caruia ei pot sa munceasca si 250 de ore pe luna, cu acordul partilor. Chiar daca rata orara in Polonia este similara cu cea din Romania, castiga la aceste ore, deci o competitie si intre tari", a precizat Cosmin Serban.


Strainii au dreptul de 90 de zile pentru deplasare in scop turistic in spatiul Schengen si, atunci, o parte dintre cei care se afla deja in Romania profita de acest lucru, se duc in scop turistic prin Polonia sau prin alte tari si incearca sa-si gaseasca de lucru acolo, sperand la salarii si conditii de trai mai ridicate, odata ajunsi la noile destinatii.


Procedura obligatorie ce trebuie parcursa la angajarea strainilor in Romania! Probleme frecvente si modalitati optime de rezolvare!
Aflati informatii complete parcurgand lucrarea "Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania!"

Doriti sa angajati lucratori straini?

V-am pregatit un ghid de exceptie care va arata care sunt principalele probleme pe care le veti intampina si care sunt solutiile cele mai eficiente pentru a le depasi, DETALII AICI >>>

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]