Munca in ziua de 1 iunie 2024 - remunerarea unei zile libere legale

munca in zi libera legalazile libere legale 2024
Munca in ziua de 1 iunie 2024 - remunerarea unei zile libere legale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Va rog frumos sa mi spuneti daca un angajat lucreaza sambata, 1 iunie, aceasta fiind si zi de weekend si zi de sarbatoare legala, cum va fi remunerat si cum sa va acorda liber pentru lucrul in weekend? Daca se poate, va rog sa-mi dati si un exemplu concret privind modalitatea de calcul a platii pentru ziua respectiva."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Munca in zi de repaus saptamanal si munca in zi de sarbatoare legala sunt reglementate distinct de Codul muncii. Pentru fiecare in parte este necesar sa fie respectate prevederile specifice.
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>
 
Astfel, in ceea ce priveste munca in zi de sarbatoare legala, conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii:
 
Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
 
- 1 si 2 ianuarie;
- 6 ianuarie - Botezul Domnului - Boboteaza;
- 7 ianuarie - Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
 
Art. 141 din acelsi Cod stabileste ca prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
 
Astfel, munca poate fi prestata in zi de sarbatoare legala daca activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
 
Imposibilitatea intreruperii activitatii rezulta din documentele interne ale societatii care privesc organizarea si functionarea acesteia cum ar fi contractele incheiate cu clientii raportat la activitatea desfasurata.
 
In ceea ce priveste compensarea muncii prestate in zilele de sarbatoare legala, art. 142 din Codul muncii prevede ca:
 
Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Munca prestata in zilele de sambata si duminica este considerata munca in zi de repaus saptamanal.
Conform art. 137 alin. (2) din Codul muncii, sporul pentru munca prestata in zilele de sambata si duminica din Codul muncii, se acorda in situatiile in care repausul saptamanal nu se acorda potrivit regulii, sambata si duminica, ci in alte zile ale saptamanii.
 
Astfel, daca salariatul, in saptamana in care a lucrat in weekend, ar fi beneficiat de repaus saptamanal de 48 de ore consecutive in alte zile, el ar fi beneficiat de sporul de x% reglementat la nivel de angajator.
 
In situatia in care, salariatul nu a beneficiat de repaus saptamanal in saptamana respectiva dreptul la sporul prevazut de art. 137 alin. (5) din Codul muncii se stabileste astfel:
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
 
Alin. (4) stabileste astfel:
 
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
 
Compensatiile prevazute la art. 123 alin. (2) sunt de 75% din salariul de baza.
Asadar, pe langa faptul ca societatea trebuia sa detina avizul inspectoratului teritorial de munca si acordul sindicatului/reprezentantilor salariatilor, societatea are obligatia sa plateasca salariatului un spor de 150% pentru orele lucrate in zi de repaus sapatamanal daca repausul nu s-a acordat in alte zile din saptamana, deoarece repausul saptamanal se acorda intotdeauna in natura.
 
In concluzie, pentru munca prestata atat in zi de repaus saptamanal care este si zi de sarbatore legala se acorda drepturile reglementate atat pentru munca in zi de repaus saptamanal cat si pentru munca prestata in zi de sarbatoare legala.
 
Se plateste ziua de 1 iunie pentru munca prestata, se acorda alta zi libera de repaus saptamanal, se plateste sporul pentru munca in zilele de repaus saptamanal si daca intr-o perioada de 30 de zile nu se compenseaza ziua de sarbatoare legala cu timp liber corespunzator se acorda si sporul de 100% la salariul de baza.
 
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca in zi libera legalazile libere legale 2024

Data aparitiei: 14 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca in ziua de 1 iunie 2024 - remunerarea unei zile libere legale Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Documentul portabil A1. Agent de munca temporaraIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu o informatie cu privire la obtinerea documetelor A1 pentru un agent de munca temporara, in sensul ca pentru societatile comerciale conditiile sunt 25% CA in Romania si 50% salariati detasati. Care este conditia pentru agent? Multumesc. Cornelia
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Act aditional prelungire CCM (2)Intrebare: Va rog sa ignorati intrebarea de mai devreme , deoarece am citit ulterior raspunsul dvs.Rugamintea mea este alta , avand in vedere ca nici o parte, angajator, salariati prin reprezentantii lor, nu doreste modificarea contractului colectiv la nivel de unitatea, mai trebuie facuta toata documentatia sau e suficient actul aditional de prelungire al ccmu.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]