O intelegere intre Guvern si partenerii sociali pe tema Codului muncii pare tot mai indepartata. Dupa ce premierul Emil Boc a sugerat eliminarea contractului colectiv de munca, presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, a sustinut necesitatea acestui tip de contract si mentinerea principiului "Erga omnes".
Potrivit sefului organizatiei patronale, discutiile cu Guvernul s-au blocat la principiul ''Erga omnes". De asemenea, "marul discordiei" la nivelul discutiilor cu Executivul, cu unii patroni, dar si cu cateva multinationale, il reprezinta continutul contractelor colective de munca, deoarece acestea sunt importante pentru ca au mai multe capitole, nu doar cele salariale.
"Propunerea pe care a facut-o Guvernul, in principiu, este o propunere pe care noi am agreat-o - aceea de a construi si miscarea patronala in oglinda cu miscarea sindicala pentru ca, pana la urma, patronatele sunt partenerii sindicatelor, care negociaza contracte colective de munca la nivel de intreprinderi, la nivel de grupuri de intreprinderi, la nivelul sectoarelor sau la nivel national", a spus Ioan Cezar Coraci, citat de Mediafax.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Declaratiile au fost facute la finalul intalnirii organizate, la Senat, de Mircea Geoana, care i-a reunit pe reprezentantii sindicatelor, patronatelor, senatori si deputati din comisiile de specialitate pentru o dezbatere pe marginea modificarilor aduse Codului muncii.