Inlocuirea salariatului in perioada concediului de odihna - PROCEDURA

Ioana Pavel
Ioana Pavel
25 Iulie 2024
25 Iulie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
inlocuire salariat concediu odihnaconcediu de odihna salariat inlocuit
Inlocuirea salariatului in perioada concediului de odihna - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cazul in care seful unui serviciu efectueaza concediul de odihna se poate numi un inlocuitor doar pentru acea perioada si doar pentru anul 2024 in speta ? In ce conditii? Fiind vorba de 29 de zile este nevoie de acceptul salariatului nefiind modificat locul de munca?"
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Angajatorul nu poate solicita in mod legal unui salariat decat sa isi indeplineasca atributiile prevazute in contractul individual de munca si in fisa postului. Modificarea felului muncii de catre angajator, fara consimtamantul salariatului, se poate realiza doar in cazul delegatiei, in situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara (retrogradarea din functie) sau ca masura de protectie a salariatului.
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
 
Modalitatea de acordare a concediului de odihna nu face obiectul fisei postului, intrucat nu constituie o atributie a salariatului, ci este o obligatie a angajatorului si un drept al salariatului. Concediul de odihna si demersurile care trebuie facute pentru efectuarea sa sunt reglementate prin acte normative (in principal Codul muncii, dar si acte normative specifice sistemului bugetar) si prin Regulamentul intern al angajatorului, intocmit cu respectarea prevederilor actelor normative.
 
Anual, la propunerea conducatorilor de structuri organizationale (care, la randul lor, discuta cu salariatii din subordine), angajatorul intocmeste programarea efectuarii concediilor de odihna. Programarea concediilor de odihna se realizeaza in asa fel incat sa se asigure continuitatea activitatii in cadrul institutiei respective.
 
In ceea ce priveste inlocuirea unui salariat pe o functie de executie sau de conducere, pe perioada efectuarii concediului legal de odihna, consideram ca este vorba despre o simpla luare la cunostinta a faptului ca intr-o anumita perioada de timp va inlocui un coleg care va fi in concediu de odihna. Toate aceste aspecte trebuie stabilite sub coordonarea sefului ierarhic, astfel incat perioadele de concediu de odihna sa nu se suprapuna si sa se asigure continuitatea activitatii.
 
Mai mult decat atat, in mod legal, in fisa postului fiecarui salariat se desemneaza si inlocuitorul in perioadele in care salariatul respectiv beneficiaza de concediul legal de odihna. Inlocuirea salariatilor in anumite situatii poate face obiectul unei proceduri interne.
 
De asemenea, dupa efectuarea programarii anuale a concediilor, salariatii, cu acordul sefilor ierarhici, pot solicita pe baza de cerere efectuarea zilelor de concediu in alte perioade decat cele programate initial. Insa toate aceste aspecte trebuie reglementate prin regulamentul intern sau prin proceduri interne specifice.
 
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]