Concediu de odihna in cazul salariatilor cu munca in ture

16 Decembrie 2013
16 Decembrie 2013
Salarizaremunca in turesalariatiCodul munciiconcediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In randurile urmatoare, analizam felul in care se acorda concediu de odihna in luna decembrie 2013 pentru un salariat care lucreaza 12 ore pe zi 3 zile pe saptamana tinand cont de preverea legala 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Vom stabili daca se calculeaza din cele 10 zile lucratoare din programul de lucru al salariatului sau 10 zile lucratoare la modul general.

De asemenea, vom vedea daca s-a calculat corect concediul in perioada concediul in perioada: 03.12.2013 - 24.12.2013 tinand cont ca zilele lucratoare pentru salariat sunt: 03, 05, 07, 10, 12, 14, 17 , 19, 21, 24 decembrie sau in perioada: 03.12.2013 - 14.12.2013.

Cele doua zile libere consecutive in cazul prezentat mai sus sunt duminica si lunea.

Potrivit art. 145 alin. (3) din Codul muncii, sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Potrivit art. 137 din Codul muncii, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicial interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin chiar contractul individual de munca.

Asadar, in durata concediului de odihna nu intra decat zilele care in mod normal sunt zile lucratoare.

Pe cale de consecinta, salariatul care va intra in concediu de odihna la data de 3 decembrie 2013, data de 3 decembrie este prima zi de concediu de odihna iar ziua a 10-a a concediului de odihna este ziua de 16 decembrie a.c.

Prima zi de lucru dupa concediul de odihna de 10 zile va fi ziua de 17 decembrie 2013.

Daca prin contractul colectiv de munca zilele de repaus saptamanal se acorda in zilele de duminica si luni, ultima zi de concediu va fi sambata 14 decembrie si prima zi de lucru tot marti 17 decembrie 2013.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]