Astfel, angajatorul nu trebuie sa uite ca acordarea concediului de odihna este un drept al salariatului care naste o obligatie.
Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator (art. 148 si urmatoarele din Codul muncii).
Mai multe despre concediul de odihna aici >>>
Intrebare pe PortalCodulMuncii.ro: "Am avut un angajat care la data de 17.07.2018 a decedat. Unitatea i-a intocmit Nota de lichidare in vederea acordarii drepturilor de natura salariala, pe Nota de lichidare sunt specificate 108 zile Concediu de odihna neefectuate, dupa cum urmeaza: 2015-30 zile 2016-30 zile 2017-30 zile 2018-18 zile. Unitatea este obligata sa plateasca toate cele 108 zile de concediu neefectuate sau numai zilele de concediu din 2017 si 2018? Mentionam ca salariatul a fost somat in nenumarate randuri sa-si efectueze concediul de odihna."
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Raspunsul specialistilor:
Da, unitatea este obligata sa achite zilele de concediu de odihna neefectuate la incetarea rsportului de munca.Concediul de odihna nu se pierde si nu se prescrie. Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 din Codul muncii).
Asadar, dreptul la concediul de odihna este un drept garantat si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
IMPORTANT!
Angajatorul are obligatia efectuarii unei programari a concediilor de odihna si a respectarii acestei programari. Situatiile in care salariatii nu pot efectua concediul de odihna in perioada programata din motive independente de vointa lor cum ar fi: concediu medical, concediu crestere copil, concediu pentru formare profesionala etc.
Asadar, motive ce pot fi justificate si care nu tin nici de vointa salariatului nici de vointa angajatorului.
Concediul de odihna se acorda la solicitarea salariatului conform planificării realizate de angajator. Angajatorul nu-si poate invoca propria culpa pentru neacordarea concediului de odihna astfel cum este reglementat legal.
Dat fiind faptul ca concediul de odihna NU se pierde, potrivit prevederilor legale mai sus mentionate iar salariatul nu mai poate beneficia de concediul de odihna in natura, avand in vedere incetarea contractului individual de munca la data decesului acestuia, cele 108 zile de concediu de odihna neefectuat va fi compensat (art. 146 alin. (3) din Codul muncii).
Sursa: PortalCodulMuncii