Concediul medical si cel de odihna pentru cei care detin functia de manager sau director general

Mara Dobrin
Mara Dobrin
24 Octombrie 2016
24 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
manager concediu odihnadirector concediudirector concediu medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cei care au functii de conducere, cum ar fi cele de manager sau director general, pot beneficia de anumite exceptii de la regula, atunci cand vine vorba de concediile prevazute de lege.

Inca de la bun inceput, trebuie avut in vedere daca managerul unei companii este directorul unei societati pe actiuni sau managerul unei institutii publice. Sunt doua situatii diferite, asa ca se vor aplica reguli diferite.

Dar pentru a intelege mai bine vom raspunde unei intrebari sosite pe PortalInstitutiiPublice.ro: "In cazul in care in contractul de management nu se face nici o referire la timpul de odihna, managerul institutiei are dreptul la concediu de odihna? Dar la concediu medical? Ce se intampla daca contractul de management expira in perioada concediului medical? Va rog si cadrul legal."



Este demn de mentionat ca, in situatia in care managerul institutiei este directorul unei societati pe actiuni, drepturile acestuia in ceea ce priveste concediul de odihna nu sunt prevazute de lege.


Codul muncii se aplica doar salariatilor care au incheiat contract individual de munca adica salariatilor. Daca directorul nu are aceasta calitate de salariat ( Legea nr. 31/1990 nici nu ii permite aiba aceasta calitate) nu i se aplica Codul muncii. Drepturile in cadrul unui raport juridic pot fi legale sau contractuale. Prin urmare, dreptul la concediu de odihna al managerului institutiei poate fi legal sau contractual.


Daca vorbim de concedii medicale, este bine de stiut ca doar persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

De asemenea, potrivit art. 1 alin. (1) din OUG 158/2005, au acest drept cei care:

- desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente

Directorii societatilor pe actiuni cat si managerii unei institutii publice desfasoara o activitate dependenta iar angajatorul datoreaza pentru indemnizatia acestora contributia pentru concedii si indemnizatii. Avand in vedere aceste circumstante, aceste persoane au dreptul la concedii medicale.
 
Mai multe informatii pe PortalInstitutiiPublice

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]