Concediul medical si cel de odihna pentru cei care detin functia de manager sau director general

manager concediu odihnadirector concediudirector concediu medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cei care au functii de conducere, cum ar fi cele de manager sau director general, pot beneficia de anumite exceptii de la regula, atunci cand vine vorba de concediile prevazute de lege.

Inca de la bun inceput, trebuie avut in vedere daca managerul unei companii este directorul unei societati pe actiuni sau managerul unei institutii publice. Sunt doua situatii diferite, asa ca se vor aplica reguli diferite.

Dar pentru a intelege mai bine vom raspunde unei intrebari sosite pe PortalInstitutiiPublice.ro: "In cazul in care in contractul de management nu se face nici o referire la timpul de odihna, managerul institutiei are dreptul la concediu de odihna? Dar la concediu medical? Ce se intampla daca contractul de management expira in perioada concediului medical? Va rog si cadrul legal."



Este demn de mentionat ca, in situatia in care managerul institutiei este directorul unei societati pe actiuni, drepturile acestuia in ceea ce priveste concediul de odihna nu sunt prevazute de lege.


Codul muncii se aplica doar salariatilor care au incheiat contract individual de munca adica salariatilor. Daca directorul nu are aceasta calitate de salariat ( Legea nr. 31/1990 nici nu ii permite aiba aceasta calitate) nu i se aplica Codul muncii. Drepturile in cadrul unui raport juridic pot fi legale sau contractuale. Prin urmare, dreptul la concediu de odihna al managerului institutiei poate fi legal sau contractual.


Daca vorbim de concedii medicale, este bine de stiut ca doar persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

De asemenea, potrivit art. 1 alin. (1) din OUG 158/2005, au acest drept cei care:

- desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente

Directorii societatilor pe actiuni cat si managerii unei institutii publice desfasoara o activitate dependenta iar angajatorul datoreaza pentru indemnizatia acestora contributia pentru concedii si indemnizatii. Avand in vedere aceste circumstante, aceste persoane au dreptul la concedii medicale.
 
Mai multe informatii pe PortalInstitutiiPublice

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
manager concediu odihnadirector concediudirector concediu medical

Data aparitiei: 24 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul medical si cel de odihna pentru cei care detin functia de manager sau director general Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]