Abia te-ai angajat si vrei concediu de odihna? Iata cand poti beneficia de zile libere

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
01 Iunie 2016
01 Iunie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediu de odihnaconcediu de odihnazile libere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum bine stim, Codul muncii prevede minim 20 de zile de concediu de odihna pentru salariati.


Iata ce explicatii ofera specialistii PortalCodulMuncii.ro cu privire la dreptul la concediu de odihna pentru salariatul nou-angajat:

"Dreptul la concediul de odihna se dobandeste chiar prin incheierea contractului individual de munca. Asadar, posibilitatea acordarii concediului se naste chiar de la data angajarii, nefiind necesara scurgerea unui interval de timp pentru acordarea acestui drept."


Cu toate acestea, angajatorul poate sa stabileasca un interval rezonabil dupa angajarea persoanei, in care sa nu acorde concediu de odihna. Obiectivul este ca noul angajat sa se poata acomoda cu noul loc de munca.


Insa angajatorul poate acorda concediu de odihna chiar din prima luna de activitate a salariatului nou angajat pentru care nu exista o planificare a concediului.


"Dispozitiile legale in vigoare nu ii interzic insa angajatorului sa stabileasca un interval rezonabil dupa angajarea persoanei, in care sa nu se acorde concediul de odihna, astfel incat acesta sa se poata acomoda cu noul loc de munca.
Concediul de odihna se efectueaza in natura in anul pentru care se acorda.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.


 Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Nu se pierde dreptul la concediul de odihna, chiar daca au trecut mai multi ani din momentul in care zilele de CO s-ar fi cuvenit.


Asa cum bine stim, salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.


Codul muncii prevede faptul ca pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]