Program de lucru INEGAL versus munca suplimentara. Atentie la stabilirea numarului de tichete de masa!

timpul de muncamunca in ture tichete de masamunca suplimentara
Program de lucru INEGAL versus munca suplimentara. Atentie la stabilirea numarului de tichete de masa!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem urmatoare speta: dorim sa implementam un program de lucru inegal de luni pana joi 9 ore si 2 zile de vineri libere pe luna. Orele suplimentare generate am dori sa le compensam cu timp liber in luna efectuarii (adica daca din desfasurarea programului mentionat ar rezulta 2 ore suplimentare pe luna, in ultima zi de vineri lucrata salariatul sa lucreze 6 ore in loc de 8 ore .Am vrea sa ne comunicati daca este corecta abordarea, daca am putea acorda un nr de tichete de masa calculat prin insumarea tuturor orelor lucrate impartit la 8 ore, alfel spus daca putem considera respectivul program ca un program inegal in ture si calcula ca atare nr de tichete de masa. De asemenea daca se poate sa ne indicati mentiunea care ar trebui s-o trecem in actul aditional de modificare a programului de lucru."
 

Programul de lucru si munca suplimentara 
 

Raspunsul specialistilor: 
 
Nu se poate stabili un program de lucru de 44 ore/saptamana. Programul de lucru nu poate sa fie stabilit cu ore suplimentare. Astfel, programul de lucru se stabileste pentru 40 ore pe saptamana, iar salariatul poate efectua ore suplimentare cu respectarea prevederilor legale ce reglementeaza munca suplimentara.
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
Conform art. 113 din Codul muncii:
 
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamânii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
 
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
 

Programul de lucru inegal 
 

Prin urmare, inclusiv programului inegal nu poate fi stabilit pentru mai mult de 40 de ore pe saptamana.
Dar inclusiv salariatul cu program inegal poate efectua munca suplimentara. Prin urmare, nu puteti sa stabiliti un program de lucru de 44 ore/saptamana.
Orele suplimentare pot fi compensate cu timp liber corespunzator in urmatoarele 90 de zile deci inlusiv in luna in care au fost efectuate, dar nu se pot stabili ore suplimentare ca program de lucru.
 
In acest sens dispune art. 122 alin. (1) din Codul muncii:
 
Art. 122
 
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Conform art. 10 alin. (5) din Norma metodologica de aplicare a Legii 165/2018 privind biletele de valoare:
 
(5) In cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore - in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Fractiile rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
 
Astfel, textul reglementeaza aceasta modalitate de stabilire a numarului de tichete de masa ce se poate acorda pentru munca in ture. Daca salariatii nu presteaza activitate in ture, aceasta modalitate de stabilire a numarului de tichete de masa nu poate fi folosita.
 
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
timpul de muncamunca in ture tichete de masamunca suplimentara

Data aparitiei: 06 Iunie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Program de lucru INEGAL versus munca suplimentara. Atentie la stabilirea numarului de tichete de masa! Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]