Angajatorul poate LIMITA numarul zilelor de CO solicitate de angajat intr-o anumita luna?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
17 Ianuarie 2025
17 Ianuarie 2025
Isabela Alexe
Isabela Alexe
numarul de zile de co pe lunaplanificarea concediului de odihna
Angajatorul poate LIMITA numarul zilelor de CO solicitate de angajat intr-o anumita luna?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modul de programare a concediilor de odihna este reglementat prin Legea nr.53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile.

Astfel, la art. 148 si 149 din Codul muncii se prevede:

Art. 148 (1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Iata un studiu de caz relevant in acest sens, prezentat de PortalCodulMuncii:

"In planificarea concediilor care se face la sfarsit de an pentru anul urmator, angajatorul poate limita nr de zile de co pe care un angajat si le poate planifica intr-o anumita luna, in conditiile in care respecta dreptul acestuia de a-si planifica toate zilele de co la nivel de an?"


Raspunsul specialistilor:


Potrivit art. 149, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.”

Din aceste prevederi legale rezulta urmatoarele:

-    la finalul anului, trebuie facuta de catre angajator programarea concediilor de odihna pentru anul urmator;
-    programarea poate fi una colectiva – prin care se stabilesc perioade de efectuare a CO pe categorii de personal sau pe categorii de locuri de munca - care nu pot fi mai mici de 3 luni
sau
-    programarea poate fi individuala – prin care se stabileste fie direct data efectuarii CO fie o perioada in care salariatul poate cere efectuarea zilelor de CO (perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni);
-    este obligatorie consultarea salariatilor cu privire la aceste programari, deci acestea nu pot fi decise unilateral de angajator; astfel modul de efectuare a CO trebuie stabilit impreuna cu salariatii si, pentru a evita posibile conflicte de munca, ar  trebui gasita o modalitate care sa tina seama atat de activitatea societatii cat si de nevoia de odihna a salariatilor si de disponibilitatea de a efectua zilele de concediu de odihna care depinde si de ceilalti membri de familie ai salariatului (de ex.: vacante scolare ale copiilor salariatilor).
-    salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia, astfel salariatul trebuie sa depuna o cerere de efectuare a CO in termenul mentionat mai sus;
-    daca programarea CO este fractionata, cel putin una dintre perioade trebuie sa fie de cel putin 10 zile lucratoare;
-    daca programarea CO se face cu respectarea acestor prevederi legale, atunci salariatii sunt obligati sa efectueze zilele CO conform acestei programari care a fost discutata si agreeata cu angajatorul.

Acestea sunt conditiile legale care trebuie indeplinite de angajator pentru programarea concediilor de odihna ale salariatilor.

Din aceste prevederi legale, observam ca legea permite expres angajatorului sa stabileasca perioade de efectuare a concediilor de odihna, urmand ca salariatii, in programarea efectiva a acestora, sa se incadreze in perioadele stabilite de angajator.
Situatia mentionata de dumneavoastra, nu este prevazuta expres, dar, pe de alta parte, Codul muncii prevede ca programarea CO poate fi fractionata – cu conditia ca cel putin una dintre perioade trebuie sa fie de cel putin 10 zile lucratoare, iar programarea se discuta/negociaza cu salariatii.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

Prin urmare, apreciem ca stabilirea efectiva a duratei fractiilor de CO nu se poate face unilateral de angajator ci prin discutie/negociere cu salariatii, deci este posibila din punct de vedere practic, doar ca trebuie agreeata cu salariatii.
Asa cum am mentionat mai sus, angajatorul are dreptul de a stabili perioade de efectuare a CO in cadrul programarii concediilor si puteti lua in considerare si aceasta solutie, in functie de activitatea societatii.
 
Un raspuns oferit in ianuarie 2025, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]