"Daca unui salariat, conform pontajului, ii ies minus ore lucrate fata de norma de lucru din luna pontata si ii inceteaza activitatea in aceiasi luna, putem recupera diferenta de ore? De exemplu: norma de lucru pana la data plecarii din companie 80 ore si el a lucrat efectiv 72 ore (programul de lucru fiind in ture 12/24; 12/48). Cele 8 ore in minus, cum le tratam?"
Lucrarea Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii! Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...DETALII AICI >>>
Raspunsul specialistilor:
Este evident ca pentru acoperirea unui program non stop activitatea este prestata fie in ture, fie in schimburi. Conform art. 136 alin. (1) din Codul muncii, munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca salariat in schimburi reprezinta orice salariat al carui program de lucru se inscrie in cadrul programului de munca in schimburi...mai multe despre cum se desfasoara munca in ture
aici >>>
Codul muncii nu stabileste o modalitate distincta pentru plata salariului in cazul muncii in ture. Intrucat salariatul a fost prezent la locul de munca in cadrul programului stabilit de angajator si nu a absentat din motive imputabile lui, consider ca nu se poate reduce salariul cu suma corespunzatoare celor 8 ore.
Orele libere de care a beneficiat salariatul reprezinta repaus zilnic si/sau repaus saptamanal asa incat nu se impune compensarea lor cu activitate prestata, iar activitatea neprestata sa presupuna reducerea salariului.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<