Art. 113 alin. (1) din Codul muncii prevede ca repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
ATENTIE! Codul Muncii stabileste ca se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
"Intr-o societate care are ca obiect de activitate restaurant, se poate accepta program 2 zile lucrate (12 ore zi) si 2 zile libere, si in ce conditii?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro.
Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractele individuale de munca ale salariatilor, conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii.
Legis Plus Legislatia Muncii
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Se va respecta durata normala a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana
Repartizarea inegala a timpului de lucru se face cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana (numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseaca 40) si cu respectarea prevederilor privind repausul saptamanal (art 137 din Codul muncii).
Art. 137 din Codul muncii precizeaza ca repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
IMPORTANT! In cazul angajatilor care lucreaza in zilele de sambata si duminica, angajatorul trebuie sa acorde acestora alte doua zile libere consecutive si un spor la salariu in cuantumul si in conditiile negociate prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca.
Pentru a raspunde intrebarii de mai sus, precizam ca in contractele individuale de munca ale salariatilor trebuie sa fie trecut programul de lucru inegal, respectiv munca in ture, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana si cu respectarea prevederilor privind repausul saptamanal.
Trebuie sa se tina cont si de prevederile art. 115 alin. (2) din Codul muncii, care arata ca durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>