Cu ce articole din lege poate inceta un contract de munca?
Cazurile in care pot inceta contractele individuale de munca sunt strict reglementate prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 55 si urmatoarele.
Aceste cazuri sunt:
- Incetarea de drept – art. 55 lit.a) si art. 56
- Incetare cu acordul partilor - art. 55 lit. b)
- Incetare ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti - art. 55 lit. c)
- Concedierea (la initiativa angajatorului) – art. 58 si urmatoarele
- Demisia (la initiativa angajatului) – art. 81
Cu ce articole din Codul Muncii se poate incheia CIM pentru a se beneficia de somaj?
Pentru ca salariatul sa beneficieze de indemnizatie de somaj, incetarea contractului de munca trebuie sa se faca din motive neimputabile acestuia, respectiv:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceasta conditie este stabilita prin art. 17 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si prin art. 5 din Normele de aplicare a prevederilor acestei legi, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Top 45 documente utile pentru Asociatiile de Proprietari
Portal SSM - Acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Concedierea perfect legala
La incheierea CIM cu art. 55 lit b se beneficiaza de somaj?

Top 45 documente utile pentru Asociatiile de Proprietari

Portal SSM - Acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Concedierea perfect legala
Da, asa cum am mentionat si mai sus, in situatia in care contractul de munca se incheie cu acordul partilor, cazul art. 55 lit b din Codul Muncii, salariatul poate beneficia de indemnizatia de somaj.
Ce alte conditii trebuie indeplinite pentru ca un angajat sa beneficieze de somaj
Specialistii de la PortalCodulMuncii observa ca, potrivit art. 34 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, somerii beneficiza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
In consecinta, pentru intocmirea dosarului in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj, la expirarea perioadei de preaviz si eliberarea deciziei de incetare a contractului de munca salariatul va pregati urmatoarele documente:
1. Actul de identitate, in original si copie;
2. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
3. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
4. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.
De ce trebuie sa acordati atentie maxima evaluarii periodice a angajatilor dvs.?
NU puteti concedia un salariat incompetent daca nu aveti aceasta evaluare. Fara ea, concedierea este nula si salariatul va fi reintegrat pe loc de orice instanta de judecata.
V-am convins de importanta evaluarii? Atunci iata si o lucrare cu informatii complete despre aceasta activitate obligatorie pentru orice manager HR: Procedura completa de evaluare a angajatilor, detalii AICI >>>
PROCEDURA Trimitere in somaj
Angajatorul va elibera urmatoarele documente, pe care le depuneti la dosarul pentru obtinerea indemnizatiei de somaj:
-Decizie de incetare CIM ( concediere pentru motive care NU tin de persoana salariatului)
-adeverinta de salariu
-adeverinta de vechime in munca
-adeverinta privind plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj (adev tip cf Anexei nr.26 la HG 174/2002)
Va mai fi nevoie de:
- adeverinta de venit de la Administratia Financiara
- adeverinta de la medicul de familie care atesta ca sunteti apt pentru munca
- buletin
- diploma de studii