In ce conditii poate inceta CIM pentru a beneficia de indemnizatie de somaj?

incetare cimconcediere disciplinaratrimitere in somajabateri disciplinare
In ce conditii poate inceta CIM pentru a beneficia de indemnizatie de somaj?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„Administratorul unei societati descopera ca unul dintre angajati nu emite bonuri fiscale, insa nu are dovezi fara camerele de supraveghere video. Salariatul nu recunoaste fapta si intra in concediu de odihna. Societatea a incasat anul trecut somaj tehnic de la stat pana in luna octombrie. Dat fiind comportamentul considerat neadecvat al angajatului, cum se poate inceta CIM? Poate fi trimis in somaj?”
 
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Cazurile in care pot inceta contractele individuale de munca sunt strict reglementate prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 55 si urmatoarele.
 
Aceste cazuri sunt:
- Incetarea de drept – art. 55 lit.a) si art. 56
- Incetare cu acordul partilor - art. 55 lit. b)
- Incetare ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti - art. 55 lit. c)
- Concedierea (la initiativa angajatorului) – art. 58 si urmatoarele
- Demisia (la initiativa angajatului) – art. 81
 
In Codul muncii, concedierea este reglementata restrictiv si trebuie indeplinite conditiile prevazute in articolele de lege indicate mai sus.
 
Cazul prezentat de dumneavoastra pare a fi unul care se incadreaza in domeniul disciplinar, in sensul in care salariatul nu isi indeplineste corect sarcinile de serviciu si de asemenea a avut un comportament neadecvat la locul de munca.
 
Codul muncii prevede la art. 61 lit.a) ca angajatorul poate dispune concedierea in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.
 
Prin urmare, pentru concedierea din motive disciplinare, trebuie realizata procedura de cercetare disciplinara, conform art. 247-252 din Codul muncii. Daca din cercetarea disciplinara rezulta ca salariatul a savarsit o abatere grava sau a savarsit abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii, atunci el poate fi sanctionat cu incetarea disciplinara a contractului de munca.
 
Insa, pentru aceasta este necesar sa se dovedeasca faptul ca salariatul a savarsit abaterea disciplinara prin: documente, declaratii ale martorilor, probe video etc. In conditiile in care angajatorul nu poate dovedi incalcarea regulilor de disciplina de catre salariati, atunci acestia nu pot fi sanctionati.
 
Ati precizat ca in prezent salariatul in cauza este in concediu pana la data de 7 iulie. In conditiile in care, dupa aceasta data, salariatul nu se prezinta la locul de munca – absenteaza nemotivat, poate fi din nou angajata raspunderea disciplinara, tocmai pentru aceste absente nemotivate. De regula pentru 3 sau mai multe absente nemotivate (care trebuie sa fie prevazute in regulamentul intern ca fiind abateri repetate sau grave), angajatul poate fi sanctionat disciplinar.
 
In cazul procedurii disciplinare care se finalizeaza cu incetarea contractului de munca ar fi situatia unei concedieri pentru motive care tin de persoana salariatului.
 
Referitor la desfiintarea locului de munca, apreciem ca aceasta se poate realiza, cu respectarea prevederilor art. 65 din Codul muncii, avand in vedere ca in OUG nr. 30/2020 prin care s-a stabilit decontarea indemnizatiei de somaj tehnic de la bugetul asigurarilor de somaj nu am identificat o interdictie in acest sens pentru angajator. Insa acest aspect poate fi lamurit si cu agentia ocuparea fortei de munca la care ati depus documentele pentru somajul tehnic acordat salariatilor in anul 2020.
 
In cazul desfiintarii locului de munca ar fi situatia unei concedieri pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
 
In situatia in care nu se intrunesc conditiile pentru concediere, alte variante ar mai putea fi eventual incetarea contractului cu acordul partilor sau, eventual, demisia salariatului.
 
Pentru ca salariatul sa beneficieze de indemnizatie de somaj, incetarea contractului de munca trebuie sa se faca din motive neimputabile acestuia, respectiv:
 
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Aceasta conditie este stabilita prin art. 17 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si prin art. 5 din Normele de aplicare a prevederilor acestei legi, aprobate prin Hotararea Guvernului  nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>


 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022


Nu stiti ce sa faceti ca angajator? Sa renuntati sau sa pastrati contractele part time? 

Nu dati pe pere (amenzi ANAF) ce luati pe mere (contracte cu baza ilegala de impozitare)! Economisiti timp, energie si bani si aflati din lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii: 

  • legislatie privind impozitarea contractelor part-time 
  • baza de calcul 
  • reguli de calcul impozite 
  • exceptii 
 

...Vezi AICI lista completa <<

de Legislatia Muncii

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incetare cimconcediere disciplinaratrimitere in somajabateri disciplinare

Data aparitiei: 07 Iulie 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


In ce conditii poate inceta CIM pentru a beneficia de indemnizatie de somaj? Nota: 2.5 din 5 - 6 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Model fisa de post controlor financiarIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru controller financiar. Va multumim
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Munca suplimentara in fractiuni de oraIntrebare: Daca angajatul presteaza munca suplimentara in fractiuni de ora (de exemplu: 10 minute, 20 minute, 35 minute, 45 minute sau orice alta factiune), nu o ora intreaga, poate compania sa calculeze si sa plateasca aceste fractiuni asa cum sunt lucrate in minute? Sau este obligata sa rotunjeasca astfel incat daca angajatul a lucrat si un minut, acest minut devine o ora suplimentara de plata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Descarcati GRATUIT raportul special

"TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]