In ce conditii poate inceta CIM pentru a beneficia de indemnizatie de somaj?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
07 Iulie 2021
07 Iulie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
incetare cimconcediere disciplinaratrimitere in somajabateri disciplinare
In ce conditii poate inceta CIM pentru a beneficia de indemnizatie de somaj?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„Administratorul unei societati descopera ca unul dintre angajati nu emite bonuri fiscale, insa nu are dovezi fara camerele de supraveghere video. Salariatul nu recunoaste fapta si intra in concediu de odihna. Societatea a incasat anul trecut somaj tehnic de la stat pana in luna octombrie. Dat fiind comportamentul considerat neadecvat al angajatului, cum se poate inceta CIM? Poate fi trimis in somaj?”
 
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Cazurile in care pot inceta contractele individuale de munca sunt strict reglementate prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 55 si urmatoarele.
 
Aceste cazuri sunt:
- Incetarea de drept – art. 55 lit.a) si art. 56
- Incetare cu acordul partilor - art. 55 lit. b)
- Incetare ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti - art. 55 lit. c)
- Concedierea (la initiativa angajatorului) – art. 58 si urmatoarele
- Demisia (la initiativa angajatului) – art. 81
 
In Codul muncii, concedierea este reglementata restrictiv si trebuie indeplinite conditiile prevazute in articolele de lege indicate mai sus.
 
Cazul prezentat de dumneavoastra pare a fi unul care se incadreaza in domeniul disciplinar, in sensul in care salariatul nu isi indeplineste corect sarcinile de serviciu si de asemenea a avut un comportament neadecvat la locul de munca.
 
Codul muncii prevede la art. 61 lit.a) ca angajatorul poate dispune concedierea in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.
 
Prin urmare, pentru concedierea din motive disciplinare, trebuie realizata procedura de cercetare disciplinara, conform art. 247-252 din Codul muncii. Daca din cercetarea disciplinara rezulta ca salariatul a savarsit o abatere grava sau a savarsit abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii, atunci el poate fi sanctionat cu incetarea disciplinara a contractului de munca.
 
Insa, pentru aceasta este necesar sa se dovedeasca faptul ca salariatul a savarsit abaterea disciplinara prin: documente, declaratii ale martorilor, probe video etc. In conditiile in care angajatorul nu poate dovedi incalcarea regulilor de disciplina de catre salariati, atunci acestia nu pot fi sanctionati.
 
Ati precizat ca in prezent salariatul in cauza este in concediu pana la data de 7 iulie. In conditiile in care, dupa aceasta data, salariatul nu se prezinta la locul de munca – absenteaza nemotivat, poate fi din nou angajata raspunderea disciplinara, tocmai pentru aceste absente nemotivate. De regula pentru 3 sau mai multe absente nemotivate (care trebuie sa fie prevazute in regulamentul intern ca fiind abateri repetate sau grave), angajatul poate fi sanctionat disciplinar.
 
In cazul procedurii disciplinare care se finalizeaza cu incetarea contractului de munca ar fi situatia unei concedieri pentru motive care tin de persoana salariatului.
 
Referitor la desfiintarea locului de munca, apreciem ca aceasta se poate realiza, cu respectarea prevederilor art. 65 din Codul muncii, avand in vedere ca in OUG nr. 30/2020 prin care s-a stabilit decontarea indemnizatiei de somaj tehnic de la bugetul asigurarilor de somaj nu am identificat o interdictie in acest sens pentru angajator. Insa acest aspect poate fi lamurit si cu agentia ocuparea fortei de munca la care ati depus documentele pentru somajul tehnic acordat salariatilor in anul 2020.
 
In cazul desfiintarii locului de munca ar fi situatia unei concedieri pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
 
In situatia in care nu se intrunesc conditiile pentru concediere, alte variante ar mai putea fi eventual incetarea contractului cu acordul partilor sau, eventual, demisia salariatului.
 
Pentru ca salariatul sa beneficieze de indemnizatie de somaj, incetarea contractului de munca trebuie sa se faca din motive neimputabile acestuia, respectiv:
 
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Aceasta conditie este stabilita prin art. 17 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si prin art. 5 din Normele de aplicare a prevederilor acestei legi, aprobate prin Hotararea Guvernului  nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>


 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]