legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Programul Kurzarbeit modificat: noua procedura, obligatia eliminata privind REVISAL si 3 luni bonus

program kurzarbeit reducerea timpului de muncareducere timp muncatransmitere revisal reducere program
Programul Kurzarbeit modificat: noua procedura, obligatia eliminata privind REVISAL si 3 luni bonus
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un proiect nou adoptat de Parlament modifica semnificativ programul de sprijin al angajatorilor prin care se permite reducerea timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata zilnica.
 
Conform proiectului, ”in cazul reducerii temporare a timpului de munca, determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, pe perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum şi pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului”.
 
De asemenea, o modificare MAJORA consta in faptul ca, fata de reglementarile anterioare, cand reducerea timpului de munca se facea pentru cel putin 5 zile lucratoare consecutive, acum aceste zile se iau in calcul lunar, deci dispare obligatia ca aceste zile sa fie consecutive
 
Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal.
 
Se modifica obligatia de a transmite in REVISAL reducerea timpului de munca cel tarziu in ziua anterioara producerii acesteia.
 
Conform noilor propuneri adoptate, “decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii”.
 
De asemenea, se elimina OBLIGATIA de a transmite in registrul general de evidenta a salariatilor decizia privind reducerea timpului de lucru, acest lucru fiind motivat prin faptul ca “registrul general de evidenta a salariatilor nu este actualizat astfel incat sa permita angajatorilor inscrierea reducerii timpului de muncaa potrivit prezentei ordonante”.

Programul Kurzarbeit se prelungeste cu inca 3 luni de zile. 
 
Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca (adoptat de Senat  la08.09.2020 si adoptat de Camera Deputatilor  la 17.11.2020).
 
 
1. La articolul 1, alineatele (1), (2)- (5), (9), partea introductiva a alineatului (11) si alineatul (14) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
"Art. 1. - (1) Prin derogare de la prevederile art. 112 alin.(1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in conditiile legii, in cazul reducerii temporare a timpului de munca, determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/ asediu, in conditiile legii, pe perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.
 
(2) Reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare, lunar, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal
 
(3) Decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii. 
 
 NOUA PROCEDURA
 
2. Dupa articolul 1 se introduce un nou articol, art.1^1, cu urmatorul cuprins: 
 
"Art. 1^1. - (1) In vederea decontarii sumelor solicitate potrivit art.1 alin.(11), angajatorul trebuie sa depuna o cerere insotita de urmatoarele documente: 
 
a) copie a deciziei privind reducerea timpului de munca, semnata de angajat ca a luat la cunostinta; 
 
b) balanta lunara de verificare, pentru perioada prevazuta la art.1 alin.(11) lit.b); 
 
c) un acord incheiat cu reprezentantii sindicatului din cadrul unitatii sau, in cazul in care nu exista un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, referitor procentul din numarul de salariati pentru care s-a dispus reducerea timpului de munca; 
 
d) lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de indemnizatia prevazuta la art.1 alin. (4); 
 
e) copie a documentelor de plata a salariilor, cu evidentierea platii indemnizatiei. 
 
(2) Cererea de decontare si documentele prevazute la alin. (1) se depun de catre angajator, in format electronic sau in format letric, pana la data de 25 a fiecarei luni pentru plata indemnizatiei din luna anterioara, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, precum si a municipiului Bucuresti, in raza careia isi are sediul social. 
 
(3) In situatia in care cererea este depusa de catre angajator la o data ulterioara celei prevazute la alin.(2), suma aferenta lunii pentru care se face solicitarea se deconteaza in luna urmatoare. 
 
(4) Agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in urma verificarii documentelor depuse de catre angajator, emit o decizie, in cel mult 5 zile de la depunerea corecta a documentelor, in care se precizeaza ca sunt respectate de catre angajator conditiile prevazute la art.1 alin.(11)." (...)
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
program kurzarbeit reducerea timpului de muncareducere timp muncatransmitere revisal reducere program

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 18 Noiembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Programul Kurzarbeit modificat: noua procedura, obligatia eliminata privind REVISAL si 3 luni bonus Nota: 4 din 5 - 11 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Tichete de masa pentru CIM cu timp partialIntrebare: Cate tichete de masa se acorda angajatilor carora li s-a redus timpul de munca cf. OUG132/2020? Exemplu: s-a redus timpul de munca in luna noiembrie 2020 de la 160 ore/luna la 100ore/luna, adica o norma de 5 ore zilnic.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare cu CIM pe durata determinataIntrebare: Exista vreo reglementare legata de durata minima a contractului pe durata determinata? Avem un proiect si dorim sa angajam o persoana pentru 15 zile.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
//
[x]