Cele 10 reguli de baza ale sanctionarii disciplinare

04 Decembrie 2009
04 Decembrie 2009
abatere disciplinaracodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

1. Definiti, in cadrul regulamentului intern, faptele care constituie abateri disciplinare la nivelul unitatii pe care o conduceti.

2. Identificati, prin fisa postului fiecarui salariat in parte, atributiile si responsabilitatile concrete care ii revin la locul de munca, relatiile de coordonare, colaborare si subordonare, potrivit organigramei proprii.

3. Stabiliti, in cadrul regulamentului intern, modalitatea de constituire si functionare a comisiei de disciplina, respectiv procedura derularii cercetarii disciplinare prealabile.

4. Intocmiti registrul de procese-verbale al lucrarilor comisiei de disciplina, obligatoriu pentru toate categoriile de angajatori, potrivit Contractului colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010.

5. Respectati toate termenele de prescriptie ori decadere legale si, in functie de particularitatile fiecarui caz, termenele de recomandare prevazute de Codul muncii si CCMUNN aplicabil.


Aveti o problema legata de aplicarea corecta a prevederilor Codului muncii? Solutia pe care o cautati va costa 1 leu! Codul muncii in 157 de studii de caz, la pretul de 157 de lei!

6. Fundamentati decizia de sanctionare disciplinara printr-un referat care sa contina toate etapele intermediare, incepand cu sesizarea comisiei de disciplina si pana la propunerea de aplicare a unei sanctiuni disciplinare – acest document va poate fi de un real folos in fata instantelor de judecata, refacand pas cu pas procesul de evaluare si sanctionare a abaterii disciplinare.

7. Nu largiti in mod nejustificat sfera de cercetare a faptei imputate salariatului cu alte fapte savarsite ulterior de catre acesta sau care nu au fost aduse la cunostinta sa la momentul convocarii in fata comisiei de disciplina – in caz contrar, riscati anularea in instanta a sanctiunii aplicate pe motivul viciilor de procedura intervenite in cadrul cercetarii disciplinare prealabile.

8. Raportati intotdeauna sanctiunea disciplinara pe care o dispuneti la gravitatea abaterii disciplinare savarsite de catre salariat, la apararile invocate de catre acesta in cadrul cercetarii disciplinare prealabile, precum si la criteriile de individualizare stabilite in cadrul art. 266 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

9. Evitati confuzia ce poate sa apara la un moment dat intre abaterea disciplinara savarsita de catre salariat si necorespunderea profesionala a acestuia. Daca, in derularea cercetarii disciplinare prealabile, se constata lipsa vinovatiei salariatului, sesizarea trebuie clasata, putandu-se dispune ulterior evaluarea profesionala a salariatului, cu respectarea procedurii stabilite prin CCMUNN in vigoare.

10. Respectati conditiile de forma ale deciziei de sanctionare disciplinara stabilite de Codul muncii, sub sanctiunea nulitatii absolute. 

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]