"Avem o situatie cu o salariata care se regaseste in concediu medical cod 14 de peste un an de zile. Luna aceasta a acumulat 377 de zile calendaristice pe acelasi cod. Intrebarea mea este urmatoarea: la depasirea celor 365 de zile pentru a beneficia pana la un an si jumatate are nevoie de avizul medicului expert? Medicul sau oncolog a informat-o ca nu este nevoie de aviz pana la un an si jumatate insa din ce m-am documentat reiese ca ar fi nevoie dupa expirarea celor 365 de zile calendaristice."
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 9 alin. (1) din OUG 158/2005:
(1) Persoanele asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotarare a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum si in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii prevazuta la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.
Conform art. 13 alin. (3):
(3) Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv pentru perioada de recuperare, si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, denumita in continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sanatatii;
b) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
c) pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, pentru tuberculoza;
d) pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, pentru unele tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv pentru perioada de recuperare.
Astfel, conform art. 13 alin. (3) lit. b) din OUG 158/2005, durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii.
Prevederea potrivit careia in caz de neoplazii concediul medical se poate acorda un an fara avizul medicului expert al asigurarilor sociale dupa care se poate prelungi cu 6 luni cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale a fost abrogata prin OG 14/2021.
In concluzie, salariata beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca in caz de neoplazii un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani fara avizul medicului expert.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<