Zile libere 2025. Cand pica sarbatorile legale anul viitor

Mara Dobrin
Mara Dobrin
16 Septembrie 2024
16 Septembrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
zile libere 2025rusalii 2025sarbatori legale 2025
Zile libere 2025. Cand pica sarbatorile legale anul viitor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 

Sfarsitul anului se apropie, asa ca salariatii vor sa fie deja familiarizati cu zilele libere din 2025, tocmai de aceea am pregatit un material relevant in acest sens. Care sunt sarbatorile legale din 2025? Cand pica ziua de rusalii in 2025? Ce zile libere de la stat vom avea in anul 2025?

Despre toate acestea vom discuta in cele ce urmeaza, plus ca vei avea la dispozitie si un calendar cu zile libere pentru 2025.

Ce zile libere sunt in 2025? Calendarul sarbatorilor legale pentru anul viitor 
 

Iata calendarul zilelor libere legale in 2025, va reamintim ca din cele 17 zile libere, 4 vor pica in weekend, iar 13 in cursul saptamanii:

1 ianuarie – Anul Nou (miercuri) 
2 ianuarie  - Anul Nou (joi)
6 ianuarie - Boboteaza (luni)
7 ianuarie - Sfantul Ioan Botezatorul (marti)


24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri)
18 aprilie  - Vinerea Mare (vineri)
20 aprilie - Pastele (duminica)
21 aprilie - Pastele (luni)
1 mai - Ziua Muncii (joi)
1 iunie - Ziua Copilului (duminica)
8 iunie - Rusalii (duminica)
9 iunie - Rusalii (luni)
15 august - Adormirea Maicii Domnului (vineri)
30 noiembrie - Sfantul Andrei (duminica)
1 decembrie - Ziua Nationala a Romaniei (luni)
25 decembrie - Craciunul (joi)
26 decembrie - Craciunul (vineri)


In ce perioade isi pot planifica minivacante angajatii din Romania 
 

Avand in vedere ca 4 dintre sarbatorile legale din 2025 vor cadea in weekend, salariatii romani ar trebui sa valorifice cat mai des acele punti care se pot face. Practic, prin “punti” intelegem acele perioade care pot fi transformate intr-o minivacanta, in special daca acele zile libere legale pica spre finalul sau inceputul saptamanii.

De exemplu, 2 ianuarie pica joi, ceea ce ii va determina pe multi angajati romani sa ceara o zi de concediu in data de 3 ianuarie, iar in acest mod isi vor prelungi vacanta de dupa Anul Nou. 

Avand in vedere ca si in data de 6 ianuarie avem sarbatoarea de Boboteaza, urmata de 7 ianuarie, cand se celebreaza Sfantul Ioan Botezatorul, ambele zile libere legale, romanii vor avea parte de un real concediu, chiar la inceputul anului 2025.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

Alt exemplu de minivacanta ar mai putea fi in jurul date de 1 mai, care va pica joi. Evident ca nu putini vor fi salariatii care vor alege sa celebreze sosirea sezonului cald si in data de 2 mai, adica vineri. Practic, cu o singura zi de concediu de odihna, romanii vor avea un miniconcediu de 4 zile, avand in vedere ca data de 2 mai este urmata de weekend.


Cand pica Rusaliile, Pastele si Craciunul in 2025? 
 

In 2025, Pastele va pica in data de 20 aprilie, Rusaliile se vor celebra in 8-9 iunie (duminica si luni), iar Craciunul va pica intr-o zi de joi, 25 decembrie, acestea fiind si zile libere de la stat si in 2025, asa cum ne-am obisnuit.

 

Cand pica Rusaliile in 2025 
 

Va reamintim ca Rusaliile se celebreaza la 50 de zile dupa Paste si la 10 zile dupa Inaltarea Domnului, iar in 2025 vor pica in 8-9 iunie, ziua de luni fiind libera legala, asa ca salariatii romani vor avea parte de un miniconcediu.

 Cate zile libere avem de Paste in 2025 

 

Ca de obicei, de Paste vom avea avea 2 zile libere legale, adica ziua de vineri, 18 aprilie, cunoscuta si Vinerea Mare si ziua de 21 aprilie, a doua zi de Paste, care va pica intr-o zi de luni. 


 Cand pica Craciunul in 2025 
 

In 2025, Craciunul, celebrat in 25 decembrie, va pica intr-o zi de joi, ceea ce nu poate decat sa ii incante pe salariatii amatori de vacante. De ce? Pentru ca si ziua de 26 decembrie este libera, asa ca vor avea  parte de 4 zile libere consecutive. Cei care au multe zile de concediu de odihna la dispozitie pot opta pentru un concediu si mai lung. Cum? Este necesar sa le ceara angajatorilor inca 3 zile de concediu de odihna, pentru perioada 22-24 decembrie, iar in acest fel vor avea parte de o intreaga saptamana libera.

Cum se compenseaza munca prestata in zilele de sarbatoare legala? 
 

Va reamintim ca prevederile art. 139 din Codul muncii, referitor la zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Asadar, salariatilor care lucreaza in unitatile mai sus mentionate, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

Conform art. 142 din Codul Muncii, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


 Ce alte zile libere platite mai pot avea angajatii?


Conform legislatiei in vigoare, salariatii romani mai beneficiaza de zile libere platite si pentru casatorie, nasterea unui copil, deces rude de gradul I, donare de sange, schimbarea locului de munca in cadrul aceleasi companii, etc. Iata lista completa de zile libere platite pentru evenimente deosebite >>>
 

 Plata zilelor libere in cazul unor evenimente familiale deosebite 
 

In situatii de acest gen, ca cele mentionate mai sus, salariatul va beneficia de plata integrala a salariului, avand in vedere ca acele zile libere pentru evenimente deosebite sunt stabilite de Codul Muncii, la art. 152: 

 “In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.”


Zile libere suplimentare in invatamant in 2025
 

Nu este un secret pentru nimeni faptul ca angajatii din invatamant beneficiaza de mai multe zile libere decat restul salariatilor, avand in vedere ca activitatile lor sunt direct legate de cele scolare. 

Asadar, profesorii, educatorii si invatatorii se bucura si de alte zile libere legale, precum 5 iunie sau 5 octombrie, cand se celebreaza Ziua Invatatorului, respectiv Ziua Mondiala a Educatiei.

In 2025, 5 iunie va pica intr-o zi de joi, in schimb 5 octombrie 2025 va fi intr-o zi de duminica. 

De asemenea, prin Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Sector de Activitate Invatamant Preuniversitar, semnat in 2023, cadrele didactice beneficiaza si de o a treia zi libera legala suplimentara, mai exact a treia zi de Paste. Nici in acea zi salariatii din invatamant nu vor lucra. 


Vacantele scolare in 2025  
 

Anul scolar 2024-2025, conform Ordinului privind structura anului scolar 2024-2025 va dura 36 de saptamani, fiind impartit in cinci module de invatare, respectiv cinci vacante scolare.

Potrivit Ordinului mai sus mentionat data inceperii cursurilor va fi 9 septembrie 2024, iar data incheierii cursurilor, 20 iunie 2025.

Ce vacante vor exista in acest an scolar?

Discutam despre vacanta de toamna, care se va desfasura in perioada 26 octombrie - 3 noiembrie 2024. 

Urmeaza vacanta de iarna: 21 decembrie 2024– 7 ianuarie 2025 si vacanta mobila, adica o saptamana, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, intre 10 februarie - 2 martie 2025. 

Vacanta de primavara, cea in care se va celebra si Pastele va dura de pe 18 aprilie 2025, pana duminica, 27 aprilie 2025.

In 2025, vacanta de vara incepe in data de  21 iunie 2025 si se termina pe 7 septembrie 2025.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]