Asa cum arata statisticile CNIPMMR, organizatia care promoveaza interesele firmelor mici si mijlocii, bazandu-se pe informatiile furnizate de Eurostat din 2010, ponderea angajatilor din sectorul privat raportata la totalul populatiei este de doar 13,7% in Romania.
Acest numar face Romania sa se situeze, din acest punct de vedere, pe ultimele locuri din Europa, in conditiile in care in tari precum Elvetia, Danemarca sau Cehia procentul este de peste doua ori mai mare.
In acest moment, in economie lucreaza 4,3 milioane de angajati (1,2 milioane la stat si 3,1 milioane la privat).
Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, a explicat ca scaderea dramatica a numarului de angajati - platitori de taxe la stat - din ultimii ani a fost o problema despre care politicienii nu au vorbit niciodata in campaniile electorale, desi ar trebui sa fie una dintre proritatile celor de la guvernare.
"Ingrijorarea noastra nu este numarul de someri, ci numarul de salariati din privat, pentru ca ei alimenteaza economia, iar o pondere scazuta a acestora in totalul populatiei face ca statul sa nu mai fie functional, sa intre in metastaza. Cu cat forta de munca este mai mica in sectorul privat, cu atat colectarea banilor de catre stat este mai scazuta si mecanismele statale intra in colaps", a spus Moraru.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Concedierea perfect legala
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Sursa: Zf.ro