Abonament de servicii medicale suportat de angajator, in timpul CCC - poate afecta indemnizatia?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
12 Mai 2023
12 Mai 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
abonament servicii medicaleindemnizatie cccart 49 codul muncii
Abonament de servicii medicale suportat de angajator, in timpul CCC - poate afecta indemnizatia?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Suntem un SRL care acorda salariatilor ca beneficiu extrasalarial abonament de sanatate care se incadreaza in plafonul de 400 euro/an/salariat. Acest abonament il acordam si salariatelor aflate in concediu de crestere copil si-l trecem ca venituri asimilate in declaratia 112 chiar daca contractul lor e suspendat, noi trecem la punctul 8.4.7 Prime de asigurare voluntara de sanatate. Intrebarea e daca procedam corect? Sa nu li se suspende indemnizatia din aceasta cauza..."
 

Abonament medical in timpul CCC


Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 49 alin. (3) din Codul muncii:
 
Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>> 
 
Conform art. 16 alin. (2) din OUG 111 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
 
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
 
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Astfel cum se poate observa, textul citat mai sus prevede ca indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda daca beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului.
 
La alin. (3) al aceluiasi articol sunt stabilite niste exceptii dupa cum urmeaza:
 

Abonamentul de servicii medicale oferit de angajator

 
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
 
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
 
Abonamentul de servicii medicale se incadreaza la lit. a) de mai sus intrucat salariata nu il primeste pentru realizarea unei activitati prestate in perioada de concediu. In aceste conditii suportarea abonamentului de servicii medicale nu suspenda plata indemnizatiei, dar cu conditia ca in contractul de munca sa se reglementeze suportarea abonamentului inclusiv in perioada de suspendare a contractului individual de munca pentru concediu crestere copil.
 
Daca sunt indeplinite conditiile de mai sus angajatorul poate suporta abonamentul de servicii medicale pentru salariata aflat in concediu crestere copil fara ca acesteia sa i se suspende plata indemnizatiei.
 
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre specialistii de la Portal Codul Muncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]