Abonament de servicii medicale suportat de angajator, in timpul CCC - poate afecta indemnizatia?

abonament servicii medicaleindemnizatie cccart 49 codul muncii
Abonament de servicii medicale suportat de angajator, in timpul CCC - poate afecta indemnizatia?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Suntem un SRL care acorda salariatilor ca beneficiu extrasalarial abonament de sanatate care se incadreaza in plafonul de 400 euro/an/salariat. Acest abonament il acordam si salariatelor aflate in concediu de crestere copil si-l trecem ca venituri asimilate in declaratia 112 chiar daca contractul lor e suspendat, noi trecem la punctul 8.4.7 Prime de asigurare voluntara de sanatate. Intrebarea e daca procedam corect? Sa nu li se suspende indemnizatia din aceasta cauza..."
 

Abonament medical in timpul CCC


Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 49 alin. (3) din Codul muncii:
 
Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>> 
 
Conform art. 16 alin. (2) din OUG 111 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
 
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
 
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Astfel cum se poate observa, textul citat mai sus prevede ca indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda daca beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului.
 
La alin. (3) al aceluiasi articol sunt stabilite niste exceptii dupa cum urmeaza:
 

Abonamentul de servicii medicale oferit de angajator

 
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
 
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
 
Abonamentul de servicii medicale se incadreaza la lit. a) de mai sus intrucat salariata nu il primeste pentru realizarea unei activitati prestate in perioada de concediu. In aceste conditii suportarea abonamentului de servicii medicale nu suspenda plata indemnizatiei, dar cu conditia ca in contractul de munca sa se reglementeze suportarea abonamentului inclusiv in perioada de suspendare a contractului individual de munca pentru concediu crestere copil.
 
Daca sunt indeplinite conditiile de mai sus angajatorul poate suporta abonamentul de servicii medicale pentru salariata aflat in concediu crestere copil fara ca acesteia sa i se suspende plata indemnizatiei.
 
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre specialistii de la Portal Codul Muncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
abonament servicii medicaleindemnizatie cccart 49 codul muncii

Data aparitiei: 12 Mai 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Abonament de servicii medicale suportat de angajator, in timpul CCC - poate afecta indemnizatia? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]