Se apropie o noua minivacanta pentru angajati! ATENTIE la munca in ture in zi de sarbatoare legala

Mara Dobrin
Mara Dobrin
31 Mai 2023
31 Mai 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Munca in ture in zi de sarbatoare legalaSporul pentru munca suplimentaraMunca prestata in zi de sarbatoare legala
Se apropie o noua minivacanta pentru angajati! ATENTIE la munca in ture in zi de sarbatoare legala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Am un angajat care luceaza la tura si in luna aprilie a efectuat 150 ore din care au fost 12 in sarbatoare legala. Platim 144 ore normale de lucru, 6 suplimentare si 12 in sarbatoare legala?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Avand in vedere ca salariatul desfasoara activitate in ture apreciem ca munca a fost prestata atat in zi de sarbatoare legala cat si in zilele de repaus saptamanal. Munca in zilele de sarbatoare legala, munca in zilele de repaus saptamanal si munca suplimentara sunt reglementate distinct de Codul muncii.
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>
 
Conform art. 120 alin. (1) din Codul muncii, republicat, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
 

Munca in ture in zi de sarbatoare legala - ce prevede Codul Muncii?

 
Art. 112 alin. (1) din cod prevede ca pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
 
Conform acestor dispozitii legale, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal de 40 de ore pe saptamana este considerata munca suplimentara. Angajatorul are obligatia sa tina evidenta timpului de lucru conform art. 119 din Codul muncii.
 
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Art. 123 alin. (1) din acelasi Cod stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
 

Sporul pentru munca suplimentara - art. 122 din Codul muncii

 
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Astfel, salariatului trebuie sa i se compenseze cu timp liber corespunzator orele suplimentare in urmatoarele 90 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de cel putin 75% din salariu de baza.
 
Daca salariatul a lucrat intr-o zi de sarbatoare legala in cursul saptamanii de lucru de 5 zile (de luni pana vineri) si nu va beneficia de ziua libera in urmatoarele 30 de zile, are urmatoarele drepturi:
 
- salariul pentru ziua de munca;
- spor 100% pentru munca in zi de sarbatoare.
 
In consecinta, munca suplimentara mai intai se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 90 de zile ceea ce inseamna ca se acorda o zi libera pentru fiecare 8 ore lucrate suplimentar si numai daca nu se acorda timp liber corespunzator se plateste ziua libera de lucru cu 75% deoarece numai daca compensarea cu timp liber corespunzator nu este posibila in urmatoarele 90 de zile, in luna urmatoare se plateste un spor la salariu de minimum 75%.
 

Munca prestata in zi de sarbatoare legala

 
In ceea ce priveste munca prestata in zi de sarbatoare legala, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).
 
In cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite). In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, adica 100%.
 
Prin urmare, indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza pentru munca in zilele de sarbatoare legala daca nu i se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite), de un spor la salariu, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Astfel conform art. 142 alin. (2) din Codul muncii, in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, in urmatoarele 30 de zile, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Asadar indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de 48 de ore consecutive.
Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
Atata timp cat in privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru in ture, in schimburi sau in orice alta modalitate nu este prevazuta vreo exceptie de la aplicarea acestor dispozitii legale, apreciem ca si acestia au dreptul la repaus saptamanal.
 
Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii, de regula sambata si duminica.
 

Repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat cele obisnuite?

 
In doua situatii prevazute de art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se poate acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
 
In aceste situatii repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica si precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (2) din Codul muncii, republicat. In cazul in care angajatorul nu poate acorda repausul saptamanal in zilele de sambata si duminica atunci, in conformitate cu dispozitiile art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat, salariatii vor beneficia pe langa doua zile libere acordate in alte zile din cadrul saptamanii (saptamana incepe luni si se termina duminica) si de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
De asemenea, la stabilirea programului de lucru se va tine seama ca perioadele de lucru de 12 ore sa fie urmate de perioade de repaus de 24 de ore. Totodata, se va respecta regula impusa de Codul muncii la art. 112 conform careia durata normala a timpului de lucru sa fie de 40 de ore pe saptamana.
 
In consecinta, programul de lucru al salariatilor care presteaza activitate “in ture”, nu trebuie sa depaseasca 40 de ore pe saptamana, salariatii sa beneficieze de doua zile de repaus saptamanal conform celor mai sus expuse, precum si de perioade de repaus de 24 de ore atunci cand ziua de lucru este de 12 ore. Angajatorul are obligatia sa acorde in cadrul unei saptamani de luni pana duminica 48 de ore repaus saptamanal. Astfel, pentru solutionarea problemei veti respecta prevederile legale expuse mai sus.
 
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalcodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]