Munca in ture sau in schimburi. Ce trebuie sa stie angajatorii, in 2023

Isabela Alexe
Isabela Alexe
10 Mai 2023
10 Mai 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
munca in ture in zilele de sarbatoare legalamunca in ture
Munca in ture sau in schimburi. Ce trebuie sa stie angajatorii, in 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Este evident ca pentru acoperirea unui program non stop activitatea este prestata fie in ture, fie in schimburi. Conform art. 136 alin. (1) din Codul muncii, munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca salariat in schimburi reprezinta orice salariat al carui program de lucru se inscrie in cadrul programului de munca in schimburi.
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
Pentru a intelege mai bine ce presupune munca in ture si cum trebuie sa se acorde repausul saptamanal, astfel incat sa se respecte prevederile Codului Muncii, va prezentam cateva studii de caz, realizate de expertii de la PortalCodulMuncii.
 

Munca in ture si repausul saptamanal

 
"Avem urmatorul program de lucru: tura 1 07.00 - 16.30 (1 ora suplimentara si 30 de min pauza de masa); tura 2 - 16.30 - 01.00 (8 ore si 30 de min pauza). Se va lucra o saptamana tura 1 si o saptamana tura 2. Este necesar sa se lucreze si sambata. Iar tura 1, tura de zi sa lucreze si sambata (o data la 2 saptamani cand sunt salariatii in tura de zi). Conform Codului Muncii: Art. 113. (1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. (2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana. si Art. 115. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.  - lucru pe care il aplicam si noi in cadrul companiei noastre in tura 1, vom avea o ora suplimentara pe care o vom plati. Art. 137 (1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. (2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Va adresez urmatoarele intrebari: Se poate lucra sambata ( o data la 2 saptamani) avand in vedere ca intre tura 1 si tura 2 este o pauza de 48 de ore (de sambata de la ora 15.30, cand se termina tura 1 si pana luni ora 16.30 cand intra in tura 2) si in ce conditii si daca se poate introduce in Regulamentul Intern? Au salariatii dreptul sa refuze sa lucreze sambata?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Se poate lucra sambata in conditiile prevazute de art. 137 alin. (2) si (3) din Codul muncii. Astfel, in cazul salariatilor care vor lucre sambata, trebuie sa acordat o zi de repaus saptamanal in alta zi a saptamanii (art. 137 alin. 2) si de asemenea sa acordati un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. In cazul in care unitatea nu are un contract colectiv de munca sporul de x% apreciem ca este stabilit prin contractul individual de munca iar modalitatea de acordare trebuie reglementata in Regulamentul intern.
 
La art. 137 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare este reglementat repausul saptamanal care este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (alin. (1) al art. 137).
 
Din aceasta prevedere legala observam ca sunt luate in considerare doua elemente: faptul ca acest repaus saptamanal reprezinta 48 de ore consecutive si faptul ca aceste 48 de ore consecutive reprezinta 2 zile intregi (legea stabileste sambata si duminica ca regula generala).
 
Tot Codul muncii prevede, la art. 137 alin. (2), ca in situatia in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Avand in vedere aceasta prevedere legala, care face trimitere la acordarea unor zile de repaus saptamanal, apreciem ca stabilirea noului repaus saptamanal se face cu respectarea regulilor prevazute la art. 137 alin. (1), respectiv 48 de ore consecutive, repartizate in 2 zile, dar care nu mai sunt sambata si duminica, ci pot fi, de exemplu, duminica si luni. Astfel zilele de repaus saptamanal sunt zile intregi, calendaristice, stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern si nu fractiuni de zile adunate astfel incat sa se ajunga la 48 de ore consecutive.
 
In cazul prezentat de dumneavoastra, cele 48 de ore consecutive de repaus saptamanal se calculeaza incepand cu ziua urmatoare ultimei zile de lucru, nu de la terminarea programului, asa cum se calculeaza, de altfel, si pentru lucratorii care nu lucreaza in ture. Repausul saptamanal nu incepe sambata la ora la care se termina programul de munca, ci incepe duminica la ora 00.00 si se termina luni la ora 24:00, asa cum, pentru lucratorii ca nu lucreaza in ture, repausul saptamanal nu incepe vineri cand termina programul (de ex. la ora 17), ci sambata la ora 00.00 si se termina duminica la ora 24 (nu duminica la ora 17).
 
In aceste conditii opinia noastra este ca, in situatia in care salariatul de afla la munca in ziua de sambata - care in mod normal este zi de repaus saptamanal, prin regulamentul intern sau in contractul colectiv de munca trebuie sa stabliti alte doua zile alocate pentru repausul saptamanal (care sa reprezinte 48 de ore consecutive, de ex. duminica ora 00.00 – 24.00 si luni ora 00.00 – 24.00).
 

Munca in ture si concediul de odihna

 
"In cazul in care o societate isi desfasoare munca in ture: salariatii lucreaza si sambata, iar repausul saptamanal se acorda duminica si luni. Se poate acorda concediul de odihna sambata?"
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Nu exista o prevedere legala care sa reglementeze concediu de odihna pentru munca in ture. Prin urmare si in cazul acestor salariati se aplica dispozitiile din Codul muncii care reglementeaza concediul de odihna pentru toti salariatii din sectorul privat.
 
Astfel, potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, republicat, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, in conformitate cu art. 145 alin. (2) din Codul muncii, republicat. Conform alin. (3) din acelasi articol, sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
Indiferent cum este organizata activitatea, salariatul beneficiaza de concediu de odihna in zilele lucratoare si nu in zilele in care ar fi de serviciu.
 
Totodata, pe durata concediului de odihna norma de lucru este de 8 ore. 
 
Art. 145 alin. (3) din Codul muncii, coroborat cu art. 112 alin. (1) din Codul muncii.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
 
Art. 112. – (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
 
In concluzie, indiferent de organizarea activitatii concediu de odihna se acorda pe zile lucratoare si nu pe zile calendaristice.
 

Munca in ture in zi se de sarbatoare legala

 
"In cadrul societatii noastre, o parte din salariati lucreaza in ture de cate 8 ore. Atunci cand tura lor pica in zi de sarbatoare, adica conform programului de lucru al angajatorului, salariatii trebuie sa presteze munca in zi de sarbatoare legala, cum se procedeaza cu cei care nu vin la locul de munca: pot sa isi ia concediu de odihna in aceasta zi? Cum pot justifica absenta de la locul de munca, se ponteaza ca zi libera de sarbatoare? Cum trebuie sa apara in pontaj aceasta zi?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 119 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens.
 
Din aceasta perspectiva, avand in vedere specificul organizarii muncii in ture, angajatorul va tine evidenta muncii personalului care lucreaza in ture prin intocmirea unui pontaj separat, astfel incat sa existe o evidenta clara a programului de munca in ture, respectiv momentul intrarii in tura si cel al iesirii din tura a salariatilor, modului de repartizare a programului pe zile, orelor prestate noaptea, si a tuturor celorlalte elemente care sa asigure corecta si completa evidenta a muncii salariatilor in cadrul firmei.
 
Prin urmare, apreciem ca situatia faptica, respectiv intervalul de timp in care salariatul este prezent la munca, apoi timpul liber la care are dreptul, trebuie sa coincida cu situatia scriptica din pontaj.
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
Salariatul va fi absent in zilele in care din pontaj rezulta ca trebuia sa fie prezent.
 
In Revisal, se suspenda contractul de munca pentru absente nemotivate in a treia zi de absenta.
 
In ceea ce priveste concediul de odihna, conform art. 145 din Codul muncii:
 
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile.
 
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
 
Prin urmare, calculul concediului de odihna se efectueaza pe zile lucratoare. Astfel, salariatul nu ar putea fi in concediu de odihna intr-o zi de sarbatoare legala.
 
In practica, in astfel de situatii salariatii fac schimb de tura intre ei.
 
Raspunsuri oferite in 2022 si 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 


 

 

Atentie la controalele ITM!

Descarcati GRATUIT raportul

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]