Incepem prin a va reaminti ca, este evident ca pentru acoperirea unui program non stop activitatea este prestata fie in ture, fie in schimburi. Concret, sunt situatii in care munca in ture sau in schimburi este necesara, asa ca angajatorul va trebui sa actioneze in acest sens, respecand legislatia in vigoare.
In mod cert, munca dispusa in acest fel este reglementata diferit, iar in cele ce urmeaza vom descoperi ce prevederi legale exista si cum se aplica.
Ce implica munca in ture, dar munca in schimburi - cadru legal
In cazul in care munca se desfasoara in ture (program inegal), durata maxima a timpului de munca reglementata de Codul muncii este de 12 ore urmata de 24 de ore libere.
Munca in baza unui CIM cu program de lucru inegal este reglementata in dispozitiile art. 113 si 116 din Codul muncii, republicat.
Potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Asadar trebuie stipulat in CCM sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern, programul inegal de lucru al salariatilor.
Pentru ca vrem sa stabilim un cadru legal legat de munca in schimburi, redam continutul art. 136 alin. (1) din Codul muncii:
Munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca salariat in schimburi reprezinta orice salariat al carui program de lucru se inscrie in cadrul programului de munca in schimburi.
Aspecte cheie legate de munca in ture, conform Codului Muncii
In cazul programului de lucru inegal acesta va fi specificat expres in contractul individual de munca.
Totodata, se va respecta regula impusa de Codul muncii la art. 112 conform careia durata normala a timpului de lucru sa fie de 40 de ore pe saptamana.
Conform art. 135 din Codul muncii:
(2) Prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, repausul nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.
Ce limite legale exista pentru orele muncite in ture
La stabilirea programului de lucru se va tine seama ca perioadele de lucru de 12 ore sa fie urmate de perioade de repaus de 24 de ore (art. 115 alin. (2) din Codul muncii).
Din textele redate mai sus rezulta ca indiferent daca activitatea se desfasoara in schimburi sau in ture un salariat nu poate lucra mai mult de 40 de ore pe saptamana.
Programul inegal de lucru al salariatilor este prevazut in Contractul Colectiv de Munca si in Regulamentul Intern, programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractele individuale de munca ale salariatilor, conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Ce drepturi au salariatii care lucreaza in ture sau in schimburi

Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori

Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII

Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Cum se stabileste programul de lucru in schimburi
Specialistii de la PortalCodulMuncii observa ca modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Asadar trebuie stipulat in CCM sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern, programul inegal de lucru al salariatilor.
Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractele individuale de munca ale salariatilor, conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
De aceea va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii AICI >>>
Asadar, in cazul programului de lucru inegal acesta va fi specificat expres in contractul individual de munca. La Capitolul H: Durata muncii, pct. 1, lit. a) din Anexa la OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se specifica in mod expres ”a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: .munca in ture 12/24/inegal.
Munca in ture si concediul de odihna
Nu exista o prevedere legala care sa reglementeze concediul de odihna pentru munca in ture. Prin urmare si in cazul acestor salariati se aplica dispozitiile din Codul muncii care reglementeaza concediul de odihna pentru toti salariatii din sectorul privat.
Astfel, potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, republicat, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, in conformitate cu art. 145 alin. (2) din Codul muncii, republicat. Conform alin. (3) din acelasi articol, sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Indiferent cum este organizata activitatea, salariatul beneficiaza de concediu de odihna in zilele lucratoare si nu in zilele in care ar fi de serviciu.
Totodata, pe durata concediului de odihna norma de lucru este de 8 ore.
Munca in ture in zi de sarbatoare legala
- Munca poate fi prestata in zilele de sarbatoare legala daca activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
- Art. 141 din Codul muncii stabileste ca prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
- In cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite).
- Iar la alin. (2) al art. 142 din Codul muncii se prevede ca in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.