Va informam ca proiectul de modificare a unor erori din Codul muncii, depus in Parlament de Blocul National Sindical (BNS), in 2015, ar echilibra relatia dintre angajator si angajat, dar din nefericire nu au fost corectate nici pana acum.
Concret, acesta este anuntul celor din organizatia sindicala mai sus mentionata, intr-o postare publicata, in data de 9 decembrie, pe propria pagina de Facebook:
"BNS atrage atentia, astazi (n.n 9 decembrie) asupra initiativei cetatenesti de modificare a Codului muncii, depusa de BNS in Parlament, pentru care BNS a strans peste 150.000 de semnaturi ale romanilor si pe care partidele politice o tin la sertar, de 9 ani. Proiectul, daca ar fi fost adoptat, ar fi corectat erorile din actualul Cod al muncii si ar echilibra relatia dintre angajator si angajat.
In 2015, Blocul National Sindical a sustinut o initiativa cetateneasca pentru modificarea Codului Muncii, conform prevederilor constitutionale. Am respectat toate regulile: peste 100.000 de semnaturi din intreaga tara, cu peste 5.000 de semnaturi din cel putin un sfert din judetele tarii, liste avizate de primarii, totul depus legal la Parlament. Proiectul a fost adoptat tacit de Senatul Romaniei si trimis la Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor. Acolo, unde trebuia sa fie dezbatut pana pe 2 octombrie 2015, a fost pur si simplu pus la sertar. De atunci, figureaza ca fiind "in dezbatere" la Comisia de munca... de 9 ani!".
Sindicalistii sunt de parere ca politicienii ignora unul dintre putinele instrumente prin care cetatenii pot influenta legile tarii si amana la nesfarsit un proiect extrem de important pentru piata muncii din Romania.
Acest blocaj submineaza increderea in institutii si in respectul fata de vointa populara. Aceste exemple ne arata cat de mare este nevoie de unitate si voce comuna pentru a schimba sistemul, considera reprezentantii BNS.
Modificari recente din Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Concret, discutam despre cea publicata in Monitorul Oficial nr. 1135 din data de 13 noiembrie 2024, Legea nr. 283/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative, pentru stabilirea salariilor minime
Practic, vorbim despre modificare art. 164 din Codul Muncii, referitor la noul salariu minim brut care se va aplica de la 1 ianuarie 2025. Acesta va avea valoarea de 4.050 lei incepand cu acea data.