Concediu de odihna pentru anul 2025, solicitat in avans - este LEGAL si posibil? Specialistii explica

Ioana Pavel
Ioana Pavel
19 Noiembrie 2024
19 Noiembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
concediu de odihna in avansconcediu de odihna codul muncii
Concediu de odihna pentru anul 2025, solicitat in avans - este LEGAL si posibil? Specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediul de odihna reprezinta cea mai importanta forma de acordare a repausului necesar refacerii fizice si psihice a salariatului, in vederea continuarii in bune conditii a raporturilor de munca.

Concediul de odihna este un drept legat indisolubil de contractul individual de munca, motiv pentru care art. 144 alin. (2) din Codul muncii interzice orice cesiune, renuntare sau limitare a dreptului la concediu de odihna. De altfel, aceasta prevedere legala reprezinta o aplicare a unui principiu mult mai amplu, consacrat de art. 38 din Codul muncii, potrivit caruia salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. 

Drept urmare, chiar daca salariatul ar fi de acord sa renunte – de exemplu, in schimbul unei indemnizatii – la dreptul sau la concediu de odihna, aceasta renuntare este nula absolut. Legea il protejeaza uneori pe salariat, chiar si impotriva vointei lui.


Dar poate fi acest drept solicitat in avans? Se pot acorda zilele de concediu aferente anului urmator in cel curent? Iata ce ne explica specialistii de la PortalCodulMuncii:

"In noiembrie 2024 un salariat poate sa solicite in avans toate zilele aferente anului 2025, in conditiile in care salariatul a efectuat toate zilele de concediu de odihna aferent anului 2024. In ce conditii se poate acorda concediu de odihna in avans? Prin decizia administratorului sau asociatului unic se poate acorda concediu de odihna in avans la solicitarea salariatului? Baza legala."


Raspunsul specialistilor: 

In conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, orice salariat are dreptul la concediul de odihna anual, acesta fiind un drept garantat tuturor salariatilor - art. 144.

La art. 146 din Codul muncii se prevede ca acest concediu de odihna se efectueaza  in fiecare an, iar in situatiile (justificate) in care salariatul nu-l poate efectua in anul de referinta, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

Asa cum rezulta din prevederile Codului muncii, dreptul la acordarea concediului de odihna este un drept anual, care trebuie executat anual de salariat.
Codul muncii nu contine nicio prevedere prin care zilele de concediu de odihna aferente anului urmator, ar putea fi cerute si acordate anticipat in anul curent.
Dreptul la efectuarea concediului de odihna pentru anul 2025 apare in anul 2025, nu in anul 2024 si astfel, in opinia noastra, concediul de odihna pentru anul 2025 nu se poate acorda in avans in anul 2024.


De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor? Raspunsul este simplu: sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. 

Cele 17 tipuri de concedii sunt...vezi in GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>>


Astfel, concediul de odihna aferent anului 2025 se poate acorda incepand cu luna ianuarie a anului 2025.

Doar in cadrul anului calendaristic se pot acorda anticipat toate zilele de concediu de odihna aferente respectivului an calendaristic. Astfel, spre exemplu, in luna ianuarie 2025 se pot acorda toate zilele de CO aferente anului 2025.

 

Cum sa acordati salariatilor concediul de odihna?


Dreptul la concediu de odihna se dobandeste la incheierea contractului individual de munca si se acorda in anul respectiv, iar in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual, potrivit art. 146 alin. (2) din Codul muncii.

Exemplu:

Pentru un salariat incadrat la data de 01.11.2024, posibilitatea acordarii concediului de odihna se naste chiar de la data angajarii, nefiind necesara scurgerea unui anumit interval de timp pentru acordarea in natura a acestui drept. 

 
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]