legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Salarii personal didactic. Ce salarii au profesorii in 2020 si noile grile de salarizare in invatamant

salarizarepersonal didacticincadrarenorma
Salarii personal didactic. Ce salarii au profesorii in 2020 si noile grile de salarizare in invatamant
Salariile in invatamant au fost majorate la inceputul anului cu cea de-a doua transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018. 
 
 Recent a fost votat proiectul de lege pentru aprobarea rectificarii bugetare, cu amendamentele PSD, cu 242 voturi "pentru" si 147 voturi "impotriva" astfel ca ar urma sa se aplice o majorare si in luna septembrie 2020. Modificarile ar urma sa fie insa contestate la CCR, astfel ca majorarea ar putea sa nu se aplice in acest an. 
 
In noul proiect adoptat se prevad urmatoarele: 
 
"Art. 43 din oug 135/2020 care prevedea  <> a fost abrogat, asadar are loc majorarea salariilor de baza stabilite pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant cf. legii 153/2017". Practic, daca aceste amendamente intra in vigoare, salariile profesorilor vor fi majorate in 2020 la nivelul grilei de salarizare din 2022.
 
Potrivit grilei de salarizare, de la 1 septembrie 2020, un profesor cu grad didactic I si studii superioare de lunga durata, cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu brut de 5.517 lei pe luna. Acelasi profesor va avea 5.101 lei pe luna daca vechimea este intre 20 si 25 de ani. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de baza va fi de 4.372 de lei.
 
Pentru un profesor cu grad didactic II si studii superioare de lunga durata, a carui vechime este de 1-5 ani, salariul de baza va fi de 4.235 lei. Pentru acelasi grad si vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de baza va fi de 4.417 lei.
 
Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe luna, daca are studii superioare de lunga durata. Un institutor debutant (cu vechime de pana la un an) va avea salariul de baza de 4.089,la fel ca al unui profesor debutant.
 
Un invatator sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime si studii de nivel liceal, va avea un salariu de baza de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20 – 25 ani, salariul va fi de 4.280 lei.
 Grilele de salarizare pot fi consultate la finalul acestui articol. 
 
ATENTIE! Puteti calcula salariile profesorilor in 2020 folosind CALCULATOR SALARII INVATAMANTClick aici!
 
 

Salariile de baza si gradatiile
 

Art. 10 din Legea-cadru 153/2017:
 
(1) Salariile de baza sunt diferentiate pe functii, grade/trepte si gradatii.
 
(2) Fiecarei functii, fiecarui grad/treapta profesionala ii corespund 5 gradatii, corespunzatoare transelor de vechime in munca, cu exceptia functiilor de demnitate publica si functiilor de conducere pentru care gradatia este inclusa in indemnizatia lunara/salariul de baza prevazut pentru aceste functii in anexele nr. I-IX, precum si a personalului militar, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.
 
(3) Salariile de baza prevazute in anexele nr. I-VIII pentru functiile de executie sunt la gradatia 0.
 
(4) Transele de vechime in munca in functie de care se acorda cele 5 gradatii, precum si cotele procentuale corespunzatoare acestora, calculate la salariul de baza avut la data indeplinirii conditiilor de trecere in gradatie si incluse in acesta, sunt urmatoarele:
 
a) gradatia 1 - de la 3 ani la 5 ani - si se determina prin majorarea salariului de baza prevazut in anexele la prezenta lege cu cota procentuala de 7,5%, rezultand noul salariu de baza;
 
b) gradatia 2 - de la 5 ani la 10 ani - si se determina prin majorarea salariului de baza avut cu cota procentuala de 5%, rezultand noul salariu de baza;
 
c) gradatia 3 - de la 10 ani la 15 ani - si se determina prin majorarea salariului de baza avut cu cota procentuala de 5%, rezultand noul salariu de baza;
 
d) gradatia 4 - de la 15 ani la 20 de ani - si se determina prin majorarea salariului de baza avut cu cota procentuala de 2,5%, rezultand noul salariu de baza;
 
e) gradatia 5 - peste 20 de ani - si se determina prin majorarea salariului de baza avut cu cota procentuala de 2,5%, rezultand noul salariu de baza.
 
(5) Gradatia obtinuta se acorda cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-au implinit conditiile de acordare.
 
(6) Pentru personalul nou-incadrat, salariul de baza se determina prin aplicarea succesiva a majorarilor prevazute la alin. (4), corespunzator gradatiei detinute.
 
(7) Pentru acordarea gradatiei corespunzatoare transei de vechime in munca, angajatorul va lua in considerare integral si perioadele lucrate anterior in alte domenii de activitate decat cele bugetare.
 
(la 08-12-2017, Articolul 10 din Sectiunea 1 , Capitolul II a fost completat de Punctul 1, ARTICOL UNIC din ORDONANTA DE URGENTA nr. 91 din 6 decembrie 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 978 din 08 decembrie 2017 )

 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salarizarepersonal didacticincadrarenorma

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 25 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Salarii personal didactic. Ce salarii au profesorii in 2020 si noile grile de salarizare in invatamant Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Contract clauza de telemunca. Data de sfarsitIntrebare: Ne aflam in situatia in care o parte din angajatii companiei sunt nevoiti de situatia actuala legata de pandemia Covid 19 sa lucreze in regim de telemunca. In acest sens dorim incheierea unor acte aditionale cu clauza de telemunca. Va rugam sa ne comunicati urmatoarele: - este nevoie sa fie specificata si data de sfarsit a regimului de telemunca - prin estimare (necunoscandu-se aceasta informatie de la inceput) ? - daca in perioada estimata angajatii alterneaza perioade de telemunca cu perioade...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Sprijin financiar pentru telesariati. Valoarea achizitieiIntrebare: Am rugamintea sa-mi spuneti daca in situatia acordarii sumei de 2500 lei pentru fiecare salariat care a lucrat in perioada de urgenta minim 15 zile in telemunca, se pot achizitiona si produse de valoare mai mare. Nu este precizat in OUG nr. 132/2020 nimic legat de sumele totale de achizitie a bunurilor, motiv pentru care ma gandesc ca daca achizitionez un produs de valoare 4000 spre exemplu, sa nu mai fie eligibila decontarea sumei de 2500 lei de la buget. Cum vedeti aceasta situatie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]