Se poate modifica, in acest caz, locul muncii, chiar fara acordul salariatului? (legal, conform Codului muncii).
Da si nu, de la caz la caz.
Sa dam un exemplu: daca angajatorului i-a fost retrasa autorizatia de functionare, nu este posibila modificarea contractului individual de munca (a lucrului si a felului muncii), in acest caz fiind aplicabile prevederile art. 50 lit. g) din Codul muncii (suspendarea de drept).
In alte situatii (in caz de incendiu, inundatii etc.) poate deveni imposibila prestarea de catre salariat a activitatii potrivit contractului sau de munca, fiind insa posibil ca acesta sa desfasoare in beneficiul angajatorului activitati corespunzatoare unei alte functii. In astfel de situatii angajatorul poate dispune modificarea unilaterala a contractului in conformitate cu art. 48 din Codul muncii, care permite acest aspect in caz de forta majora.
Sunt considerate cauze de forta majora: catastrofe naturale (cutremure, seceta, inundatii, furtuni); criza grava de materii prime; dificultati in aprovizionare si transport; deteriorarea utilajelor de munca; conflictele de munca etc. O astfel de situatie poate fi si greva, in raport cu salariatii care nu participa la incetarea colectiva a lucrului.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Atentie!
In caz de forta majora, trecerea temporara in alta munca nu poate avea loc decat pe perioada in care actioneaza acea imprejurare externa imprevizibila si de neinlaturat; daca sunt neintelegeri, salariatul se poate adresa instantei de judecata, care va hotari daca angajatorul abuzeaza sau nu de dreptul sau1. In plus, forta majora poate duce la modificarea contractului de munca in mod unilateral de catre unitate numai cu caracter temporar si numai sub aspectul locului si felului muncii nu si in privinta salariului, dupa cum ne arata practica judiciara2.
In fine, este de semnalat ca in caz de forta majora exista si alte solutii, trecerea temporara fiind doar una din ele.
In practica, pe perioade scurte, datorita anumitor cauze (lipsa de materii prime, materiale, energie, blocaj financiar), pana la revigorarea activitatii agentilor economici, pentru a se evita intrarea salariatilor in somaj, se convine - prin negocieri colective asupra concediilor fara plata. Ulterior, dupa caz, se reia activitatea sau se desfac contractele de munca (in temeiul art. 65 alin. 1 din C. muncii) si se declanseaza procedurile pentru trecere in somaj3.
_______________
1. Alexandru Ticlea, Contractul individual de munca, Editura Lumina Lex, 2003, pag. 385.
2. Curtea de Apel Alba Iulia, sectia civila, decizia nr. 1628 din 23 decembrie 2004, in Septimiu Panaite, Contractul individual de munca. Practica judiciara, Editura Hamangiu, 2006, pag. 43 si urm.
3. Ion Traian Stefanescu, Dreptul muncii, Editura Lumina Lex, 2000, pag. 188.
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri