Concediul paternal 2024: noutati si obligatii ale angajatorului

Concediul paternal codul munciiConcediul paternalzile libere nastere copii
Concediul paternal 2024: noutati si obligatii ale angajatorului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, in cursul anului trecut, a intrat in vigoare ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 117 din 26 august 2022 pentru modificarea si completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999. Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 845 din 29 august 2022 si a modificat concediul paternal, majorandu-l la durata de 10 zile.

Asadar, incepand cu anul trecut tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare, acesta avand de asemenea dreptul de a cumula concediul paternal platit cu dreptul la invoire platita, permisie sau zile de concediu, dupa caz, pentru nasterea unui copil, prevazut de reglementarile legale in vigoare aplicabile categoriei de personal din care face parte.

Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC

Este vorba despre ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, DETALII AICI >>>

Concediul paternal in 2024. Cum se acorda

  • Concediul paternal 2024 - se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a solicitantului.
     
  • Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
     
  • In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 5 zile lucratoare.
     
  • Ca element de noutate, tatal poate beneficia de majorarea concediului paternal pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
     

Concediul paternal. Ce prevede Codul Muncii


In temeiul art. 40 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate dreptuile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.



Cum concediul paternal este un drept reglementat prin lege, angajatorul are obligatia sa informeze salariatul ca are dreptul la concediul paternal si ca trebuie sa-l solicite in primele 8 saptamani de la data nasterii copilului, asa cum am precizat si mai sus.


Angajatorul nu-si poate invoca propria culpa avand in vedere ca are obligatia sa acorde acest tip de concediu.


Totodata, conform art. 4 indice 1 din Legea 2101/1999, angajatorul are obligatia de a aproba concediul paternal prevazut la art. 1 si de a informa angajatii cu privire la dreptul stabilit potrivit prezentei legi.

 

De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Cele 17 tipuri de concedii sunt:

1. Concediul de odihna

2. Concediul pentru formarea profesionala

3. Concediul fara plata

4. Concediul medical...detalii AICI >>>

 

In ce conditii se acorda concediul de paternitate
 

Concediul de paternitate - se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el isi desfasoara activitatea.

  • Beneficiarul concediului paternal are dreptul, pe durata concediului, la o indemnizatie care se suporta din fondul de salarii. Cuantumul acestei indemnizatii este egal cu salariul brut realizat de tata, inclusiv sporurile si adaosurile la salariul de baza.
     
  • Pe durata concediului paternal, beneficiarul nu are dreptul la tichete de masa.
     
  • In cazul decesului mamei copilului in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama, certificatul medical fiind eliberat de medicul de specialitate obstretica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia sau de catre medicul care a asistat nasterea.

Concediu de puericultura

Concediu de puericultura - va reamintim ca, potrivit legii, in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 5 zile lucratoare.

  • Tatal poate beneficia de prevederile de mai sus pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
     
  • Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut. In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura.
     
  • Atestat de absolvire a cursului de puericultura In cazul in care tatal are studii de specialitate medic, asistent medical nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului.
     
  • Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului.


Se pot stabili si alte zile libere pentru nastere copil?


Se pot stabili si alte zile libere pentru nastere copil? Va reamintim ce prevede legislatia in acest sens:

Pe langa zilele de sarbatoare legala reglementate de art. 139 din Codul muncii, potrivit art. 143 din Codul muncii, prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere. Asadar, aceste zile libere oferite salariatilor, pentru evenimente deosebite, pot fi reglementate si prin regulamentul intern.

Concediul paternal suspenda perioada de proba?
 

Iata niste studii de caz in acest sens, realizate de experti in legislatia muncii:

"Daca un salariat solicita suspendarea contractului individual de munca pentru concediu paternal (15 zile) in perioada de proba (90 zile), se considera suspendata si perioada de proba, timp de 15 zile cat se afla angajatul in concediu paternal, si se prelungeste perioada de proba cu cele 15 zile?"

Raspunsul specialistului de la PortalCodulMuncii.ro:

Conform art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, pentru concediu paternal contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului.

Astfel, pe durata concediului paternal contractul de munca se suspenda.

Conform art. 31 alin. (1) din Codul muncii, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contratului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea,

modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Ori daca contractul de munca se suspenda, se suspenda si perioada in care angajatorul poate verifica aptitudinile salariatului.

Concediul paternal la nasterea sau adoptia unui copil


"In cazul in care avem specificat in CCM faptul ca la nasterea sau adoptia unui copil se acorda tatalui 5 zile libere platite + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura, in contextul noilor reglementari, de cate zile zilebere poate sa beneficieze salariatul, 15 sau 20?"

Raspunsul specialistului de la PortalCodulMuncii.ro::

Conform art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul munii, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor drepturile ce decurd din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contratele individuale de munca.

Conform Legii 210/1999 a concediului paternal asa cum a fost modificata OUG 117/2022 concediu paternal platit este de 10 zile lucratoare plus 5 zile lucratoare in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura.

Astfel, in temeiul legii tatal beneficiaza de 10 zile de concediu paternal la care se mai adauga 5 zile daca tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura.

Independent de acordarea concediului paternal in temeiul legii, daca angajatorul a negociat in CCM aplicabil o clauza de acordare a 5 zile libere platite + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura, tuturor salariatilor la nasterea sau adoptia unui copil, salariatii vor beneficia si de aceste zile reglementate in CCM.

In acest caz salariatii au dreptul atat la concediul paternal reglementat intern cat si la concediul paternal reglementat de Legea 210/1999.

In consecinta, vom avea salariati care vor beneficia de 15 zile libere la nasterea sau adoptia unui copil si salariati care vor beneficia de 30 de zile libere daca au obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura.

 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Concediul paternal codul munciiConcediul paternalzile libere nastere copii

Data aparitiei: 29 Martie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul paternal 2024: noutati si obligatii ale angajatorului Nota: 5 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
[x]