legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Concediul paternal in 2025. Conditii acordare si obligatiile angajatorilor

Mara Dobrin
Mara Dobrin
13 Ianuarie 2025
13 Ianuarie 2025
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Concediul paternalconcediu paternal 2025
Concediul paternal in 2025. Conditii acordare si obligatiile angajatorilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In Romania, concediul paternal este un drept garantat de lege, fiind reglementat de Legea 210/1999 a concediului paternal.  Conform legii mentionate, pe teritoriul tarii noastre, tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare.

Precizam ca de dreptul prevazut mai devreme beneficiaza si politistii, cadrele militare, soldatii si gradatii profesionisti, precum si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, in activitate.

Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.

Ce inseamna concediu paternal

Astfel, concediul paternal este concediul de care tatal beneficiaza la nasterea nou nascutului in primele 8 saptamani cu o durata de 10 zile lucratoare sau 15 zile lucratoare daca a urmat un curs de puericultura conform celor de mai sus.  Temeiul acordarii acestui concediu este art. 51 lit. c) din Codul muncii.
 

Cine poate beneficia de concediu paternal

Beneficiarul acestei categorii de concediu este lucratorul, care este definit ca fiind persoana care desfasoara activitate in baza unui raport de munca sau de serviciu, incheiat conform legii.


Sunt asimilati lucratorilor, beneficiind astfel de concediu paternal si urmatoarele categorii de persoane:

  • cele care desfasoara activitate pe baza unor contracte din activitate sportiva incheiate potrivit art. 67^1 alin. (1) lit. a)-e) din Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • cele care desfasoara activitate pe baza unor conventii de munca individuale incheiate potrivit Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare;
  • directorii care desfasoara activitate pe baza contractelor de mandat incheiate potrivit Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • cele care desfasoara activitate pe baza unor contracte de management incheiate potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management;
  • cele care desfasoara activitate pe baza unor contracte de management si de administrare incheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • cele care ocupa o functie de demnitate publica.

Cand si cum se acorda concediu paternal

Concediul paternal 2025 - se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a solicitantului.
 
Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
 
In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 5 zile lucratoare.
 
Ca element de noutate, tatal poate beneficia de majorarea concediului paternal pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.

In temeiul art. 40 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate dreptuile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Cum concediul paternal este un drept reglementat prin lege, angajatorul are obligatia sa informeze salariatul ca are dreptul la concediul paternal si ca trebuie sa-l solicite in primele 8 saptamani de la data nasterii copilului, asa cum am precizat si mai sus.

Angajatorul nu-si poate invoca propria culpa avand in vedere ca are obligatia sa acorde acest tip de concediu.


Totodata, conform art. 4 indice 1 din Legea 2101/1999, angajatorul are obligatia de a aproba concediul paternal prevazut la art. 1 si de a informa angajatii cu privire la dreptul stabilit potrivit prezentei legi.


In ce conditii se acorda concediul de paternitate 

 
Concediul de paternitate - se acorda numai daca titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el isi desfasoara activitatea.

Beneficiarul concediului paternal are dreptul, pe durata concediului, la o indemnizatie care se suporta din fondul de salarii. Cuantumul acestei indemnizatii este egal cu salariul brut realizat de tata, inclusiv sporurile si adaosurile la salariul de baza.
 
Pe durata concediului paternal, beneficiarul nu are dreptul la tichete de masa.
 
In cazul decesului mamei copilului in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama, certificatul medical fiind eliberat de medicul de specialitate obstretica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia sau de catre medicul care a asistat nasterea.


Concediu de puericultura 


Concediu de puericultura - va reamintim ca, potrivit legii, in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 5 zile lucratoare.

Tatal poate beneficia de prevederile de mai sus pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
 
Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut. In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura.

De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
 
Raspunsul este simplu: sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta, detalii AICI >>>


 
Atestat de absolvire a cursului de puericultura In cazul in care tatal are studii de specialitate medic, asistent medical nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului.
 
Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului.

Reglementari legale recente cu privire la concediul paternal

Concediul paternal este reglementat de Legea nr. 210/1999 a concediului paternal, iar anul trecut a fost adoptata Legea nr. 196 din 21 iunie 2024 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 117/2022 pentru modificarea si completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999, act normativ care cuprinde aspecte importante in materie.

Principala modificare adusa de OUG nr. 117/2022 Legii nr. 210/199 este la art. 2 alin. (1) care, in prezent, stabileste urmatoarele: Tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare.

In continuarea modificarilor aduse din lege, ordonanta stabileste urmatoarele:

  • beneficiarii pot cumula dreptul la concediul paternal platit cu dreptul la invoire platita, permisie sau zile de concediu, dupa caz, pentru nasterea unui copil, prevazut de reglementarile legale in vigoare aplicabile categoriei de personal din care fac parte;
  • indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective;
  • perioada concediului paternal constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • la art. 4 din lege, astfel cum a fost modificata de ordonanta de urgenta, se prevede: (1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 5 zile lucratoare. (2) Tatal poate beneficia de prevederile alin. (1) pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
  • angajatorul are obligatia de a aproba concediul paternal prevazut la art. 1 si de a informa angajatii cu privire la dreptul stabilit potrivit prezentei legi.
  • obligatia angajatorilor de a informa salariatii cu privire la existenta acestui drept al lor prin regulamentul intern al unitatii.

Un alt act normativ important este Hotararea nr. 1577/2022 din 28 decembrie 2022 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 244/2000, care aduce importante modificari in materie.

Mentionam un aspect important, respectiv prevederile art. 6 din lege, care, in prezent stabilesc urmatoarele: 

  • tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 10 zile lucratoare cu inca 5 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
  • dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile alin. (1) se acorda pentru fiecare copil nou-nascut, respectiv pentru fiecare nastere in cazul sarcinilor multiple pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
  • angajatorii intampina dificultati in cazul acordarii concediului paternal pentru sarcinile multiple, insa alin. (2) al art. 6 clarifica acest aspect, in sensul ca prevederile legale in materie sunt aplicabile si in cazul sarcinilor multiple.

           

Concediu paternal vs concediu pentru concediu crestere copil

Diferenta nu este una practica, ci este una legala, asa cum ne explica expertii de la PortalCodulMuncii:

Concediul pentru cresterea copilului reglementat de art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii si de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor este un concediu de care poate beneficia atata mama cat si tatal.

Astfel, concediul pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului se numeste concediu pentru cresterea copilului indiferent daca de acest concediu beneficiaza mama sau tatal.

Asadar, concediul de cel putin 1 luna sau 2 luni cand este luat de tata se numeste tot concediu pentru cresterea copilului, iar temeiul acordarii acestuia este art. 51 alin. (1) lit. a).

Concediu maternal nu exista.
 
Concediul paternal este reglementat de Legea 210/1999 a concediului paternal, fiind concediul de care tatal beneficiaza la nasterea nou nascutului in primele 8 saptamani cu o durata de 10 zile lucratoare sau 15 zile lucratoare daca a urmat un curs de puericultura conform celor de mai sus.  

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, paternal, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>


Se va acorda art. 51 lit. c) din Codul muncii.

Obligatiile angajatorului cu privire la acordarea concediului paternal

Angajatorul are obligatia de a aproba concediul paternal prevazut de lege si de a informa angajatii cu privire la dreptul stabilit potrivit prezentei legi. Cand  beneficiarul legal al concediului paternal solicita acest concediu, angajatorul nu il poate refuza.

Mai mult, reamintim obligatia angajatorilor de a informa salariatii cu privire la existenta acestui drept al lor prin regulamentul intern al unitatii.
Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul lucratorului care se afla in concediu paternal, cu exceptia reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

In acelasi timp, drepturile dobandite de lucrator anterior momentului acordarii concediului paternal sau care sunt in curs de a fi dobandite de lucrator la data la care incepe concediul paternal se mentin pe toata durata concediului si se aplica si dupa incetarea acestuia. Beneficiarii dreptului la concediu paternal sunt protejati si de legislatia care asigura combaterea discriminarii.

Inspectorii de munca au dreptul de a verifica modul in care angajatorii respecta obligatiile legale la care am facut referire. In acest context, mentionam faptul ca nerespectarea prevederilor legale in materie atrage drept consecinta amenzi contraventionale.

Cu titlu de exemplu, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei nerespectarea de catre angajator, in calitate de persoana juridica, a prevederilor art. 4^1 alin. (1) si ale art. 4^2 alin. (1). Textul se refera la nerespectarea obligatiilor mentionate anterior.

 

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]