Munca de noapte. Cum sa faci fata stresului si problemelor de sanatate

Munca de noapte. Cum sa faci fata stresului si problemelor de sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Munca de noapte poate aduce un spor salarial semnificativ, dar si probleme mari de sanatate. Cine lucreaza in ture de noapte face un efort deosebit pentru a se adapta unui stil de viata dificil, stresant si greu de gestionat.

Domeniile in care este solicitata munca de noapte se extind. Cine lucreaza la foc continuu in industrie, cine lucreaza in spitale, in brutarii, in abatoare sau in transporturi isi asuma un program de lucru cu ture de noapte.
Medicii, asistentii medicali, pompierii, politistii, pilotii de avioane sau soferii de tir se numara printre categoriile cele mai expuse stresului si problemelor de sanatate din cauza programului de noapte. Lor li se adauga si specialistii IT care ofera consultanta din Romania clientilor aflati peste ocean si care sunt nevoiti sa lucreze noaptea fie de la birou, fie remote, atunci cand colaboratorii sau clientii lor lucreaza in tura de zi.
Munca de noapte este mai bine platita, mai ales pentru angajatii cu locuri de munca in Bucuresti, locuri de munca in Otopeni sau in celelalte zone dezvoltate ale tarii din punct de vedere industrial. Cu toate compensatiile salariale, turele de noapte presupun un stres prelungit si provoaca in timp probleme de sanatate pe care putini angajati le pot gestiona corect.
 
Ce inseamna munca de noapte si cum este legiferata
Munca de noapte este reglementata prin doua articole din Codul Muncii: Legea nr. 53/2003, Titlul III, Capitolul 1, Sectiunea a 3-a, art. 125-128 si prin Titlul III, Capitolul 2, Sectiunea 1 art. 136. Acesta din urma trateaza si munca in schimburi sau ture. 
Potrivit articolului nr. 125 din Codul Muncii, munca prestata intre orele 22 seara si 6 dimineata este considerata munca de noapte. Angajatul care lucreaza pe timp de noapte nu trebuie sa depaseasca o medie de opt ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum trei luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legislative referitoare la repausul saptamanal. Cu exceptia cazurilor prevazute in articolul nr. 137 din Codul Muncii, angajatii trebuie sa aiba parte de 48 de ore consecutive de repaus dupa tura de noapte.
Anagajatul care lucreaza de noapte este definit strict in Codul Muncii din Romania. In acest sens, este vorba despre:
Salariatul care lucreaza munca de noapte cel putin trei ore din timpul zilnic de munca;
Salariatul ce realizeaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Aceste conditii sunt general valabile la nivelul Uniunii Europene, astfel ca romanii care cauta locuri de munca Germania sau locuri de munca Anglia, unde sunt multe oferte cu ture de noapte, trebuie sa consulte legislatia muncii si sa isi ceara drepturile chiar de la angajare.
 
Ce riscuri de sanatate implica munca de noapte sau in ture
Angajatorii compenseaza munca de noapte cu bani sau cu zile libere, asa cum stipuleaza legea. Cu toate acestea, pentru multi angajati nu este suficient, deoarece munca de noapte pe perioade prelungite de 5, 10 sau chiar mai multi ani poate declansa probleme de sanatate grave. O asigurare medicala completa la o institutie privata ar constitui un bonus binemeritat pentru acesti angajati.
Iata si ce boli profesionale sau riscuri de sanatate implica munca in ture de noapte pentru perioade lungi de timp. S-a demonstrat deja ca lucrul solicitant pe timpul noptii afecteaza echilibrul hormonal si impiedica organismul sa repare deteriorarile suferite pana la nivel de ADN. Suprimarea melatoninei, hormonul responsabil cu reglarea ceasului intern al corpului, joaca un rol important in acest fenomen.
 
Oboseala cronica

Angajatii care lucreaza de noapte se confrunta in marea lor majoritate cu stari de oboseala cronica insotite de migrene, dureri de muschi, dureri ale coloanei vertebrale, vertij si stari de ameteala si confuzie.
 
Tulburari metabolice

Cunoscute si sub numele de boli de nutritie, tulburarile metabolice se instaleaza in timp si reprezinta incapacitatea organismului de a mai metaboliza macronutrientii, adica proteine, lipide sau glucide. De aici se pot declansa boli autoimune, diverse tipuri de diabet, obezitate sau, din contra, o slabire accentuata.
 
Afectiuni gastrointestinale

Obligat sa faca fata stresului pe timpul noptii, organismul se apara de multe ori sporind senzatia de foame, iar multi angajati care lucreaza noaptea mananca multe dulciuri sau alimente bogate in carbohidrati pe fond nervos. Acest lucru declanseaza diverse boli intestinale, balonare, reflux gastric, inclusiv ulcer.
 
Cancer

Munca de noapte pe termen lung poate favoriza aparitia unor tipuri de cancer, in special cancer de colon, cancer de prostata sau cancer de san, in cazul femeilor. Un studiu efectuat de cercetatorii din Statele Unite ale Americii a ajuns la concluzia ca munca in ture de noapte poate creste cu 3,3% la fiecare 5 ani riscul de cancer de san.
 
Somnul pierdut trebuie recuperat cat mai rapid. Un adult sanatos are nevoie de 8 – 9 ore de somn in fiecare zi pentru a se recupera dupa un program de lucru de 6 sau 8 ore. Cu atat mai mult, dupa munca de noapte trebuie sa dormi dimineata cat mai profund, in semiintuneric si liniste deplina.
Evita consumul de alcool, atat in tura de noapte cat si in ziua de dupa. Alcoolul pare sa dea la inceput o stare de somnolenta, dar te impiedica sa te odihnesti profund.
Evita lumina artificiala si naturala cand incerci sa dormi dupa tura de noapte. Nu deschide calculatorul sau televizorul in speranta ca te ajuta sa adormi mai repede. Din contra, lumina albastra a ecranelor impiedica sistemul nervos sa se relaxeze si sa intre in starea de somn profund.
Ai grija de metabolismul tau! In loc sa mananci o singura data foarte mult seara, mai bine mananci cateva preparate usoare si sanatoase in tura de noapte si iei o masa frugala dimineata, inainte de a merge la culcare. Alimentele grase, picante, prajite sau foarte dulci cresc riscul de obezitate.
Dormi si dupa amiaza! Chiar daca ai recuperat o parte din odihna pierduta noaptea si ai reusit sa dormi cateva ore bune dimineata, ar fi indicat sa mai dormi si dupa amiaza cel putin o ora. Acest somn este mult mai odihnitor decat ai crede si ajuta organismul sa isi echilibreze toate procesele sanatoase, inclusiv metabolismul.
Consuma cafea in doze mici! Inainte de tura de noapte este recomandat sa consumi cafea in doze mici. Dar consumul de cofeina dupa miezul noptii trebuie sa fie cat mai redus, astfel incat dimineata, dupa ce iti inchei munca, sa te poti odihni suficient.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 07 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca de noapte. Cum sa faci fata stresului si problemelor de sanatate Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]