Analizam mai jos cazul unei societati care are in prezent un numar de 18 salariati (cod CAEN 5229). Din cauza unor probleme de ordin economic, se desfiinteaza un punct de lucru, urmand ca doi dintre salariatii acestui punct de lucru sa fie concediati in baza art. 65 (din motive care nu tin de persoana salariatului).
Se va vedea astfel care este numarul de salarii compensatorii minim (si baza legala ) care trebuie acordate salariatilor aflati in aceasta situatie.
Solutia consultantului:
Potrivit dispozitiilor art. 67 din Codul muncii, republicat, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii în conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Asadar, salariatii concediati in baza art. 65 si urm. din Codul muncii, republicat, pot beneficia de compensatii. Cu alte cuvinte nu exista in sarcina angajatorului obligatia de a plati salarii compensatorii la incetarea contractului individual de munca prin concedierea in temeiul art. 65 din Codul muncii, republicat, decat in masura in care o lege speciala prevede un astfel de drept in favoarea salariatilor sau angajatorul si-a asumat o astfel de obligatie prin contractul colectiv.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
40 Modele de Regulament Intern
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
In sectorul privat, dreptul la salarii compensatorii nu este prevazut de lege. Astfel, cuantumul platilor compensatorii si celelalte conditii de acordare se stabilesc de regula prin contractul colectiv de munca.
Daca la nivel de unitate nu exista contract colectiv de munca, apreciem, ca se vor acorda aceste compensatii si in situatia in care in Regulamentul intern sau in contractele individuale de munca ale salariatilor au fost prevazute astfel de drepturi in favoarea salariatilor, deoarece si prin aceste documente se pot asuma drepturi si obligatii a caror indeplinire este obligatorie.
Totodata, daca exista contract colectiv de munca (CCM) aplicabil de nivel superior celui incheiat la nivel de unitate, el va constitui izvor de drept si temei pentru acordarea drepturilor prevazute in acesta pentru salariati. Astfel, salariatii au drepturile prevazute intr-un CCM de nivel superior contractului la nivel de unitate, daca aceste drepturi sunt superioare sau in plus celor stabilite prin CCM la nivel de unitate.
Astfel, in caz de concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatilor, angajatorul va avea obligatia platii unor salarii compensatorii daca astfel este prevazut intr-un act normativ, precum si in cazul in care si-a asumat o astfel de obligatie printr-un act juridic incheiat in derularea raporturilor de munca (contract colectiv de munca, regulament intern, contract individual de munca).