Detasarea salariatilor. Acordarea drepturilor mai favorabile prevazute de CCM

Isabela Alexe
Isabela Alexe
10 Iulie 2024
10 Iulie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Detasarea salariatilordetasare transnationala
Detasarea salariatilor. Acordarea drepturilor mai favorabile prevazute de CCM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"Am agreat cu o societate partenera delegarea a 15 persoane din compania noastra catre ei, pentru o perioada temporara de 3 luni. Conform Art. 47 alin (2) Codul muncii angajatii vor primi beneficiile si drepturile care le sunt mai favorabile, respectiv pot primi suplimentar fata de ceea ce au in CIM, dar nu mai putin. La noi vor aparea suspendati in baza art. 52 lit d), iar cealalta societate va achita toate drepturile lor pe perioada detasarii, in baza deciziei de detasare cu care angajatii merg la ei. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele intrebari: 1) Daca angajatul va solicita adeverinta pentru concediu medical, cine ii va face adeverinta: societatea unde are CIM sau societatea unde este delegat? Si cine ii va inregistra concediul medical si unde? 
 
Lucrarea Detasarea transnationala a salariatilor - EXPLICA in detaliu regulile cu privire la detasarea lucratorilor din si in Romania, inclusiv modificarile aduse de recentul Ordin 874/2023 privind reincadrarea fiscala a diurnei, detalii AICI >>>
 
2) Conform CCM la societatea unde are CIM, angajatul are dreptul la beneficii, precum ajutor in cazul in care i se naste un copil, in cazul in care decedeaza un membru al familiei etc. daca se intampla un astfel de eveniment pe perioada detasarii, cine suporta aceste cheltuieli? societatea unde are CIM sau societatea unde angajatul este delegat? 3) Daca angajatul solicita zile de concediu de odihna pe perioada delegarii, cine achita aceste zile de concediu? Societatea unde are CIM sau societatea unde angajatul este delegat?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Inteleg ca salariatii sunt detasati nu delegati intrucat in cazul unei delegari contractul individual de munca nu se suspenda.
Conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbareatemporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica sifelul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
 
Atunci cand angajatorul dispune masura temporara a detasarii, contractul individual de muncaincheiat cu salariatul se suspenda pe toata durata detasarii in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii (cu exceptia detasarii transnationale, dar in speta nu este cazul unei detasari transnationale).
Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciuin afara locului sau de munca.
 
Asadar, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator, lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca fapt pentru care este platit de acelasi angajator. De aceea, in speta prezentata este vorba de o detasare.
 
Conform art. 47 alin. (2) din Codul muncii, pe durata detasarii, salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
 
Astfel, in primul rand angajatorul la care salariatul este detasat are obligatia sa-i acorde acestuia drepturile mai favorabile. Angajatorul la care salariatul este detasat va compara drepturile pe care le acorda salariatilor din societatea sa cu drepturile de care beneficiaza salariatul la angajatorul care il detaseaza. Va stabili astfel drepturile ce-i sunt mai favorabile salariatului si le va acorda acestuia. Veniturile salariale astfel acordate vor fi declarate de angajatorul la care salariatul a fost detasat in formularul 112 intrucat in calitate de platitor de venituri ii revine obligatia de a declara veniturile salariatilor conform art. 81 din Codul fiscal:
 
Art. 81: Obligatii declarative ale platitorilor de venituri din salarii
 
(1)Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia sa completeze si sa depuna Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit, pana la termenul de plata a impozitului, inclusiv.
 
Textul mai sus citat referitor la drepturile mai favorabile nu se refera doar la drepturile prevazute in CIM intrucat nu se mentioneaza o astfel de distinctie. De aceea angajatorul la care salariatii sunt detasati va acorda acestora si drepturile prevazute de CCM inclusiv ajutoarele de nastere, deces, etc. De aceea, anterior detasarii se recomanda incheierea unui document intre cei doi angajatori (un acord de detasare) in care sa se arate si drepturile prevazute de CCM pe care angajatorul la care salariatii sunt detasati este obligat sa sa le acorde.
 
De la data detasarii calitatea de angajator revine entitatii la care salariatii au fost detasati asa incat acest angajator va elibera adeverinte salariatilor de asigurat in sistemul pentru concedii si indemnizatii si tot aceasta entitate inregistreaza si plateste indemnizatiile medicale. Angajatorul care ii detaseaza pe salariati va intocmi o adeverinta pe care o va transmite angajatorului la care sunt detasati salariatii in care va mentiona veniturile lunare asupra carora s-a calculat contributia asiguratorie de munca si numarul de zile de stagiu de cotizare.
 
Intrucat activitatea este prestata la angajatorul la care salariatii sunt detasati tot acest angajator acorda salariatilor concediu de odihna.
 
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]