Situatia concedierii salariatelor care au nascut inainte si dupa data de 1 ianuarie 2011

concediereCICingrijire copilCodul munciiOUG 111/2010OG 148/2005
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O societate se confrunta cu situatia in care doreste concedierea a doua persoane aflate in urmatoarele imprejurari:

Prima persoana, in cursul lunii mai 2012 s-a intors din CIC dupa o perioada de aproximativ patru ani. Primul copil s-a nascut in aprilie 2008, iar al doilea in mai 2010, avand o perioada totala de CIC de 4 ani.

A doua persoana a intrat in CIC in septembrie 2011, urmand sa se intoarca la serviciu in august 2012.

Societatea este in situatia de a-si restrange activitatea pe un anumit proiect, proiect pe care sunt angajate ambele persoane, iar respectivele persoane nu au abilitatile/cunostintele necesare pentru a fi incadrate pe un alt post din companie.

Raspuns:

Persoana care a intrat in CIC in mai 2010 va putea fi concediata la revenirea definitiva pe post dupa o perioada de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare (art. 75 alin. (1) din Codul muncii republicat).

Astfel, persoana care a nascut in luna mai 2010 va beneficiaza de drepturile reglementate de OUG 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 7/2007 , acte normative in care nu este prevazuta interdictia desfacerii contractului individual de munca pentru o anumita perioada pentru motive ce nu tin de persoana salariatului dupa revenirea in unitate din concediu crestere copil.
Dupa expirarea concediului pentru cresterea copilului salariata trebuie sa se reintoarca la munca. La reluarea activitatii dupa revenirea salariatei din CIC angajatorul este obligat sa reintegreze salariata pe acelasi post detinut anterior suspendarii CIM, emitandu-se in acest sens decizia de incetare a suspendarii CIM si inregistrandu-se in registrul electronic de evidenta a salariatilor (ReviSal) incetarea suspendarii CIM.

Dispozitiile art. 65 alin. (1) Codul muncii , republicat, reglementeaza posibilitatea incetarii contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului determinata de desfiintarea locului de munca, iar alin. (2) al acestui articol specifica ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. Sarcina dovedirii acestor imprejurari revine angajatorului.

Salariatii concediati in temeiul art. 65 din Codul muncii , republicat, au dreptul la o perioada de preaviz ce nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare, asa incat veti putea concedia persoana dupa acordarea efectiva a preavizului. Incetarea CIM va fi inregistrata in registrul electronic de evidenta a salariatilor (ReviSal), iar registrul transmis catre ITM.

Persoanei care a intrat in CIC dupa data de 1 ianuarie 2011 ii sunt aplicabile dispozitiile OUG 111/2010. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede in art. 25 alin. (2) ca este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu crestere copil in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, in conformitate cu dispozitiile art. 25 alin. (3) din OUG 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit alin. (4) din acelasi articol, prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Observam ca in cazul reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului nu se aplica intedictiile de desfacere ale contractului individual de munca. Cu alte cuvinte, angajatorul va putea dispune concedierea cu incalcarea acestor interdictii in situatia reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.

Prin urmare, dupa revenirea din concediu crestere copil persoana nu poate fi concediata pentru motive ce nu tin de persoana salariatului pe perioadele si in situatiile prevazute de legiuitor in dispozitiile art. 25 din OUG 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, salariata se va bucura de toate drepturile favorabile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil, dupa caz.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediereCICingrijire copilCodul munciiOUG 111/2010OG 148/2005

Data aparitiei: 16 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Situatia concedierii salariatelor care au nascut inainte si dupa data de 1 ianuarie 2011 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]