In ce priveste aspectele legate de angajare si concediere la nivel european, va informam ca presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a lansat un apel intreprinderilor europene din sectorul digital, guvernelor si sectoarelor educatiei si formarii sa adere la Marea coalitie in favoarea locurilor de munca in sectorul digital si sa contribuie la ocuparea unui numar de pana la 900 000 de locuri de munca vacante care sunt preconizate sa apara in Europa in domeniul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (TIC) pana in 2015. In ciuda nivelurilor actuale ale somajului, numarul locurilor de munca in sectorul digital creste cu mai mult de 100 000 pe an. Cu toate acestea, numarul de noi absolventi si de specialisti in sectorul TIC nu este suficient pentru a tine pasul cu cererea.
Vicepresedintii Neelie Kroes (agenda digitala) si Antonio Tajani (industrie si antreprenoriat) si comisarii Comisiei László Andor (ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune) si Androulla Vassiliou (educatie, cultura, multilingvism si tineret) au participat, de asemenea, la lansarea Marii coalitii, care a avut loc astazi la Bruxelles si care face parte din actiunile intreprinse de Comisie pentru a face Europa mai competitiva.
Presedintele Barroso a declarat in legatura cu acest subiect:
"Marea coalitie pe care o lansam astazi este un element esential pentru a readuce economia europeana pe drumul cel bun si a genera locuri de munca pentru o parte dintre cei 26 de milioane de someri din Europa. Felicit intreprinderile care s-au alaturat astazi acestei coalitii. Daca, impreuna, reusim sa inversam tendinta si sa acoperim numarul in crestere de locuri de munca vacante in sectorul TIC, impactul pe ansamblul economiei va fi mult mai mare. Vrem sa ajutam europenii sa devina calificati pentru a ocupa locurile de munca care vor genera noua revolutie in domeniul TIC."
Europa nu isi poate permite sa nu profite de astfel de oportunitati de ocupare a fortei de munca. Anuntul de astazi incununeaza eforturile depuse de vicepresedintele Kroes pentru centralizarea angajamentelor initiale cu privire la noi locuri de munca, stagii, centre de formare profesionala, finantare pentru intreprinderile nou-infiintate, cursuri universitare online gratuite si altele, exprimate de intreprinderi tehnologice, administratii, institutii de invatamant, parteneri sociali, furnizori de servicii legate de ocuparea fortei de munca si organizatii ale societatii civile cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos (a se vedea IP/13/52).
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Angajamentele initiale ale partilor interesate au fost adoptate, peste 15 intreprinderi si organizatii aderand la Marea coalitie. Printre primele angajamente concretizate se numara o noua platforma de invatare online pentru tineri, denumita Academia Cub, si un nou modul de formare pentru instalatorii de retele energetice inteligente.
Comisia urmareste obtinerea de angajamente in urmatoarele domenii de prima importanta:
Formare pentru domeniile digitale si asigurarea adecvarii la piata - pentru a asigura adaptarea competentelor obtinute la nevoile din domeniile respective;
Mobilitate - pentru a-i ajuta pe cei care au competente in domeniu sa ajunga la locul in care este nevoie de ei, pentru a evita deficitul sau surplusul de personal calificat in diferitele orase;
Certificare - pentru ca, indiferent de tara, sa fie mai usor de dovedit competentele detinute in fata unui angajator;
Sensibilizare - pentru ca oamenii sa stie ca domeniile digitale ofera cariere atractive si profitabile atat pentru femei, cat si pentru barbati;
Invatare si predare inovatoare - pentru extinderea si imbunatatirea sistemelor noastre de educatie si formare, astfel incat acestea sa ofere tot mai multor oameni competente care sa le asigure succesul.
Totodata, presedintele Barroso a indemnat organizatiile sa urmeze exemplul celor care si-au asumat deja angajamente. Comisia are un rol important, insa in cazul unor actiuni precum formarea coordonata de industrie, sustinerea mobilitatii fortei de munca, certificarea competentelor, imbunatatirea programelor scolare si universitare, sensibilizarea publicului si crearea unui mediu favorabil pentru intreprinderile nou-infiintate este nevoie de implicarea activa a tuturor partilor interesate.
De asemenea, Comisia lanseaza Startup Europe, o platforma unica pentru instrumente si programe de sprijinire a persoanelor care doresc sa infiinteze si sa dezvolte noi intreprinderi in sectorul internetului in Europa. Multe dintre aceste masuri au in vedere problemele care tin de angajare si concediere, aspecte care nu sunt intotdeauna intocmite de angajatori cu respectarea normelor in vigoare.
Sursa: Comisia Europeana