CE: Marea coalitie in favoarea locurilor de munca in sectorul digital

Angajare si Concedieresectorul digitalsomajdomeniile digitalemarea coalitie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In ce priveste aspectele legate de angajare si concediere la nivel european, va informam ca presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a lansat un apel intreprinderilor europene din sectorul digital, guvernelor si sectoarelor educatiei si formarii sa adere la Marea coalitie in favoarea locurilor de munca in sectorul digital si sa contribuie la ocuparea unui numar de pana la 900 000 de locuri de munca vacante care sunt preconizate sa apara in Europa in domeniul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (TIC) pana in 2015. In ciuda nivelurilor actuale ale somajului, numarul locurilor de munca in sectorul digital creste cu mai mult de 100 000 pe an. Cu toate acestea, numarul de noi absolventi si de specialisti in sectorul TIC nu este suficient pentru a tine pasul cu cererea.

Vicepresedintii Neelie Kroes (agenda digitala) si Antonio Tajani (industrie si antreprenoriat) si comisarii Comisiei László Andor (ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune) si Androulla Vassiliou (educatie, cultura, multilingvism si tineret) au participat, de asemenea, la lansarea Marii coalitii, care a avut loc astazi la Bruxelles si care face parte din actiunile intreprinse de Comisie pentru a face Europa mai competitiva.

Presedintele Barroso a declarat in legatura cu acest subiect:

"Marea coalitie pe care o lansam astazi este un element esential pentru a readuce economia europeana pe drumul cel bun si a genera locuri de munca pentru o parte dintre cei 26 de milioane de someri din Europa.
Felicit intreprinderile care s-au alaturat astazi acestei coalitii. Daca, impreuna, reusim sa inversam tendinta si sa acoperim numarul in crestere de locuri de munca vacante in sectorul TIC, impactul pe ansamblul economiei va fi mult mai mare. Vrem sa ajutam europenii sa devina calificati pentru a ocupa locurile de munca care vor genera noua revolutie in domeniul TIC."

Europa nu isi poate permite sa nu profite de astfel de oportunitati de ocupare a fortei de munca. Anuntul de astazi incununeaza eforturile depuse de vicepresedintele Kroes pentru centralizarea angajamentelor initiale cu privire la noi locuri de munca, stagii, centre de formare profesionala, finantare pentru intreprinderile nou-infiintate, cursuri universitare online gratuite si altele, exprimate de intreprinderi tehnologice, administratii, institutii de invatamant, parteneri sociali, furnizori de servicii legate de ocuparea fortei de munca si organizatii ale societatii civile cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos (a se vedea IP/13/52).

Angajamentele initiale ale partilor interesate au fost adoptate, peste 15 intreprinderi si organizatii aderand la Marea coalitie. Printre primele angajamente concretizate se numara o noua platforma de invatare online pentru tineri, denumita Academia Cub, si un nou modul de formare pentru instalatorii de retele energetice inteligente.

Comisia urmareste obtinerea de angajamente in urmatoarele domenii de prima importanta:

    Formare pentru domeniile digitale si asigurarea adecvarii la piata - pentru a asigura adaptarea competentelor obtinute la nevoile din domeniile respective;
    Mobilitate - pentru a-i ajuta pe cei care au competente in domeniu sa ajunga la locul in care este nevoie de ei, pentru a evita deficitul sau surplusul de personal calificat in diferitele orase;
    Certificare - pentru ca, indiferent de tara, sa fie mai usor de dovedit competentele detinute in fata unui angajator;
    Sensibilizare - pentru ca oamenii sa stie ca domeniile digitale ofera cariere atractive si profitabile atat pentru femei, cat si pentru barbati;
    Invatare si predare inovatoare - pentru extinderea si imbunatatirea sistemelor noastre de educatie si formare, astfel incat acestea sa ofere tot mai multor oameni competente care sa le asigure succesul.

Totodata, presedintele Barroso a indemnat organizatiile sa urmeze exemplul celor care si-au asumat deja angajamente. Comisia are un rol important, insa in cazul unor actiuni precum formarea coordonata de industrie, sustinerea mobilitatii fortei de munca, certificarea competentelor, imbunatatirea programelor scolare si universitare, sensibilizarea publicului si crearea unui mediu favorabil pentru intreprinderile nou-infiintate este nevoie de implicarea activa a tuturor partilor interesate.

De asemenea, Comisia lanseaza Startup Europe, o platforma unica pentru instrumente si programe de sprijinire a persoanelor care doresc sa infiinteze si sa dezvolte noi intreprinderi in sectorul internetului in Europa. Multe dintre aceste masuri au in vedere problemele care tin de angajare si concediere, aspecte care nu sunt intotdeauna intocmite de angajatori cu respectarea normelor in vigoare.

Sursa: Comisia Europeana


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concedieresectorul digitalsomajdomeniile digitalemarea coalitie

Data aparitiei: 05 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CE: Marea coalitie in favoarea locurilor de munca in sectorul digital Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]