Clauza de neconcurenta reprezinta una dintre cele 4 clauze ce pot fi inserate in cadrul CIM (contract individual de munca).
Notiunea presupune obligatia angajatului ca la viitorul loc de munca sa nu presteze activitate concurenta celei anterioare, pe o perioada de maxim 2 ani.
Atentie la faptul ca un CIM poate exista si fara aceasta clauza. Mai mult, clauza de neconcurenta poate fi adaugata pe parcursul derularii raporturilor de munca, prin act aditional la CIM.
Evident, clauza de neconcurenta NU poate fi inserata prin decizie, act unilateral. Este nevoie de act aditional, ceea ce presupune in mod OBLIGATORIU, vointa partilor, angajat si angajator deopotriva.
Doar cu acordul si prin negociere cu angajatul, angajatorul poate insera in contractul de munca o clauza de neconcurenta.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Nu neglijam faptul ca inainte de semnarea unui contract individual de munca, angajatorul trebuie sa isi informeze viitorul angajat cu privire la clauzele pe care doreste sa le insereze in CIM, in forma sa scrisa si care se va semna daca exista acord de partea salariatului.
Cu alte cuvinte, legiuitorul spune ca aceasta clauza de neconcurenta trebuie inserata dupa ce a fost deja facuta cunoscuta angajatului.
Legea mai spune ca obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
Care sunt clauzele specifice pe care angajatorul le poate insera in CIM, dupa negocierea cu angajatul?
Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.
Ce reprezinta clauza de neconcurenta?
Prin clauza de neconcurenta, salariatul este obligat ca DUPA INCETAREA CONTRACTULUI sa nu presteze in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, IN SCHIMBUL unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Subliniez 2 sintagme cheie: "dupa incetarea contractului" si "in schimbul".
Cu alte cuvinte, daca angajatorul nu ii ofera indemnizatia de neconcurenta lunara, Clauza de neconcurenta este lovita de nulitate.
Nu puteti cere unui fost angajat sa nu lucreze la un concurent daca nu ii oferiti cuantumul potrivit de neconcurenta. Legea statueaza clar faptul ca discutam despre un schimb.
Atentie la faptul ca orice clauza de neconcurenta isi produce efectele NUMAI DACA in cuprinsul CIM sunt prevazute anumite elemente:
- activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului,
- cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare,
- perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta (maxim 2 ani)
- tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii,
- aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
Mare atentie la faptul ca sunt cazuri in care in instanta au fost admise si clauze de neconcurenta in care nu se specificau tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, ci codul CAEN cu pricina. De ce se intampla acest lucru?
Sa presupunem ca angajatorul incheie un CIM cu clauza de neconcurenta in care mentioneaza tertii la care doreste ca angajatorii sai sa nu presteze anumite activitati, pe o anumita perioada de timp si in cadrul unei arii geografice. Ce se intampla daca in cateva luni, in industrie apare un alt competitor principal, unul neinclus in lista de terti din clauza de neconcurenta?
Parerile sunt impartite. Sunt specialisti in legislatia muncii care spun ca trebuie admise doar clauzele de neconcurenta in care sunt mentionati tertii si sunt si voci care spun ca ar trebui admise si clauzele de neconcurenta in care sunt mentionate codurile CAEN cu pricina, cu toate ca discutam despre un grad sporit de limitare a salariatului.
Am cerut pe aceasta tema parerea unui consilier juridic si va promit un raspuns cat mai curand.
Pana la a doua parere, iata o decizie de speta foarte relevanta:
"Activitatile ce sunt interzise salariatului sunt definite la modul general, ele implicand toate activitatile similare sau care concureaza cu activitatea angajatorului, ceea ce incalca dispozitiile art. 21 alin. (2) din Codul muncii, deoarece aceste activitati trebuie prevazute in mod concret si nu la modul general.
Tertii restrictionati sunt toate societatile care au acelasi obiect de activitate cu angajatorul, lipsind nominalizarea acestora, asa cum prevede art. 21 alin. (2) din Codul muncii, motiv pentru care clauza de neconcurenta nu poate produce nici un efect.”
Curtea de Apel Timisoara, Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 2433 din 16 noiembrie 2011
Ce trebuie sa stim despre indemnizatia de neconcurenta lunara?
Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului:
- nu este de natura salariala,
- se negociaza si
- este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.
Asupra indemnizatiei de neconcurenta se datoreaza impozit pe venit si contributiile la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat). Totodata, indemnizatia de neconcurenta se declara in formularul 112.
Cat timp isi produce efectele clauza de neconcurenta? Exista clauza de neconcurenta valabila pentru totdeauna?
NU. Art. 22 din Codul Muncii prevede la alin. (1) faptul ca o clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Art. 56. – (1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
b) la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului sau a angajatorului persoana fizica;
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II; (Legea nr. 12/2015)
d) ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;
e) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;
f) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti;
g) de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;
h) ca urmare a interzicerii exercitarii unei profesii sau a unei functii, ca masura de siguranta ori pedeapsa complementara, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus interdictia;
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
j) retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali, in cazul salariatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani.
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)- j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Poti interzice unui angajat sa isi exercite profesia sau specializarea? Cu alte cuvinte, poti interzice unui contabil sa nu mai profeseze pe perioada celor 2 ani in care ii platesti indemnizatia de neconcurenta?
NU. Conform art. 23 din Codul Muncii, clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
Atentie, salariati si angajatori! La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
Angajatul care se face vinovat de nerespectarea clauzei de neconcurenta poate plati daune-interese corespunzatoare prejudiciului produs!
Asa cum era de asteptat si normal, in cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Desigur, pentru a se putea indrepta impotriva fostului salariat in vederea recuperarii indemnizatiei de neconcurent si eventual pentru a-l obliga pe acesta sa achite daune-interese, fostul angajator trebuie sa faca dovada prejudiciului produs si a faptului ca fostul sau angajat a incalcat clauza de neconcurenta.
In instanta vom fi obligati sa prezentam probe, dovezi, inscrisuri, clauza de neconcurenta si orice alte informatii pot dovedi in mod concret ca angajamentul a fost incalcat. Indemnizatia de neconcurenta se va restitui daca se dovedeste ca angajamentul a fost incalcat.
Cat despre daune-interese, evident ca reclamantul trebuie sa faca dovada prejudiciului, cu cifre concrete. Doar pe baza unor analize clare, prejudiciul poate fi amortizat prin daune-interese.
Angajatorul doreste sa renunte la clauza de neconcurenta. Nu ii mai este teama ca angajatul sau se va duce in tabara unui competitor. Se poate? Ce spune legea?
Angajatorul NU POATE RENUNTA UNILATERAL LA CLAUZA DE NECONCURENTA!
Tinem cont de faptul ca orice clauza de neconcurenta are la baza vointa partilor raportului de munca. Daca a fost introdusa o clauza de neconcurenta in CIM, ea isi produce efectele conform cu legea si presupune obligatii din ambele parti. Ambele o vor respecta in mod uniform si niciuna dintre parti nu poate renunta la ea fara acordul celeilalte parti.
Renuntarea la clauza de concurenta se va putea realiza DOAR in modul in care aceasta obligatie a luat nastere fata de parti, adica prin acordul partilor.
Poti plati clauza de neconcurenta in timpul derularii CIM?
Clauza de neconcurenta se plateste dupa incetarea contractului pentru maximum 2 ani si nu pe durata contractului.
Exista clauza de neconcurenta prin care angajatul sa fie obligat sa nu presteze anumite activitati in favoarea unor terti, dar fara indemnizatie, daca angajatorul poate negocia acest lucru?
NU. Clauza de neconcurenta este lovita de nulitate absoluta daca nu se face dovada platii indemnizatiei de neconcurenta, plata efectuata lunar.
Angajatul a semnat clauza de neconcurenta cu angajatorul sau. Raporturile de munca au incetat si s-a activat clauza de neconcurenta. In consecinta, angajatorul si-a respectat responsabilitatea si achita lunar indemnizatia de neconcurenta. Aici vine partea cea mai interesanta...
Angajatul returneaza indemnizatia de neconcurenta, motivand ca este plata necuvenita. Intre timp, s-a angajat la un tert si presteaza activitati stipulate in clauza de neconcurenta. Ce se intampla in acest caz?
Sa fim atenti la faptul ca "actiunea fostului salariat de restituire a indemnizatiei apreciem ca nu poate paraliza dreptul angajatorului la actiune pentru repararea integrala a prejudiciului suferit.
In ceea ce priveste angajatorul, dovada ca a oferit salariatului prestatia datorata conform clauzei de neconcurenta si dovada refuzului lunar al fostului salariat de a primi plata facuta lunar de angajator apreciem ca il apara de posibilitatea invocarii de catre salariat a neexecutarii din partea angajatorului a obligatiei decurgand din clauza de neconcurenta."
Angajatorul doreste sa restranga activitatea fostului salariat pe tot continentul Europa. Clauza de neconcurenta poate avea stipulata ca arie geografica un continent?
Nu. Clauza de neconcurenta astfel redactata va fi lovita de nulitate absoluta. Nu poti obliga un om sa nu presteze anumite activitati pe un continent. Cererile trebuie sa fie rezonabile, sa nu existe abuz de drept si ariile geografice sa fie arii de concurenta reala.
Clauza de neconcurenta prevede activitati profesionale la modul general. Este corect?
Clauza de neconcurenta trebuie sa prevada activitati concrete, delimitate in mod clar. Nu putem interzice unui fost angajat sa profeseze.
Abuzul de drept din partea angajatorilor a fost dintotdeauna un motiv concret pentru castig de cauza pentru angajati! Folositi clauza de concurenta asa cum este reglementata de legiuitor. Asta inseamna sa stipulati in mod clar acele activitati pe care salariatul nu le poate presta in favoarea anumitor terti, fara sa ii restrangeti accesul la profesie.
Clauza de neconcurenta este valabila si pentru contractele de munca pe perioada determinata si pentru cele pe perioada nedeterminata?
Da, indiferent daca este contract pe perioada determnata sau nedeterminata, clauza de neconcurenta poate fi inserata in CIM, cu acordul partilor.
Putem sa semnam o clauza de neconcurenta dupa ce raportul de munca dintre angajator si angajat au incetat?
Clauza de neconcurenta se insereaza in contractul individual de munca inca de la inceput, de cand se semneaza prima data. Se poate semna act aditional la CIM si in timpul derularii raporturilor de munca. Actul aditional se ataseaza contractului individual de munca.
Or, daca un contract individual de munca a incetat, raporturile de munca nu mai sunt valabile, asa ca semnarea unei clauze de neconcurenta nu mai este posibila.
De ce nu este intotdeauna recomandat sa introduci o clauza de neconcurenta in contractul individual de munca?
Pentru ca nu poti sti intotdeauna care sunt angajatii pe care esti dispus sa ii platesti pentru a nu se angaja la anumiti terti cu care ai putea fi in competitie reala. Dupa o anumita perioada de timp de la angajare, vei avea mai multe informatii pe baza carora poti lua o decizie mai clara.
Evident, si la semnarea contractului individual de munca, precum si pe parcursul derularii acestuia, acordul salariatului ramane un element sine qua non, fara de care nu se poate concretiza clauza de neconcurenta.
Mult succes, curaj profesional si cariere stralucite!