"In cadrul intalnirii de negociere cu reprezentantii angajatilor, acestia au adus o lista de cerinte, dar au si mentionat ca-si doresc infiintarea unui
contract colectiv de munca. Care sunt pasii urmatori? Este obligat angajatorul sa se ocupe de aceste demersuri? Este nevoie sa existe un sindicat sau se pot reprezenta prin cei alesi?"
Raspunsul specialistilor:
Referitor la negocierea colectiva, trebuie sa respectati prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificarile si completarile ulterioare, in mod special cele de la Titlul VI Negocierile colective de munca – art. 95 – 119.
NU este obligatoriu sa existe un sindicat, dar salariatii trebuie sa isi aleaga niste reprezentanti daca nu exista un sindicat reprezentativ in cadrul unitatii.
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente! Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>>
Alegerea reprezentantilor se face cu respectarea prevederilor art. 57 – 62 din Legea nr. 367/2022. Alegerea reprezentantilor salariatilor este in sarcina acestora, angajatorul putand oferi doar un minim sprijin de natura logistica, nefiindu-i permis sa intervina in procesul de alegere.
Facem mentiunea ca in conformitate cu prevederile legii - art. 57 alin. (7), pentru initierea si derularea alegerilor reprezentantilor angajatilor/lucratorilor, grupul de initiativa poate cere consultanta unei federatii sindicale legal constituite in sectorul de negociere colectiva respectiv. In cazul in care federatia sindicala accepta sa ofere consultanta, reprezentantul acesteia are acces in unitate pentru desfasurarea procesului privind alegerea reprezentantilor angajatilor/lucratorilor, cu respectarea regulamentului intern al unitatii.
Pornind de la prevederile legale, in opinia noastra, etapele negocierii colective ar fi urmatoarele:
1. Initierea negocierii – art. 97, coroborat cu art. 107 din lege – aceasta este obligatia angajatorului pe care o poate indeplini printr-un anunt/invitatie prin care aduce la cunostinta salariatilor ca se initiaza negocierile colective. Termen: cel putin 15 zile inainte de inceperea acestora. Negocierea poate fi initata si de sindicat/reprezentantii alesi ai salariatilor, insa, daca acestia nu o fac, obligatia de a initia negocierile este a angajatorului.
2. Anuntul mentionat la pct. 1 trebuie sa cuprinda data, ora si locul stabilite pentru inceperea negocierilor. Partile indreptatite sa participe la negociere vor confirma in scris primirea anuntului/invitatiei, precum si acceptarea sau refuzul participarii la negociere, indiferent de partea care a initiat negocierea. Lipsa unui raspuns scris, coroborata cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretata ca refuz de participare la negocieri (art. 107 din lege).
3. Prima sedinta a partilor: la prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential ce trebuie comunicate sindicatului/reprezentantilor alesi ai salariatilor si termenul in care se face aceasta comunicare. Tot la prima reuniune se consemneaza in procesul verbal toate elementele prevazute la art. 98 alin. (5):
a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unei imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) in cazul sindicatului/organizatiei sindicale, existenta dovezii reprezentativitatii;
f) in cazul in care nu exista organizatii sindicale, dovada alegerii reprezentantilor angajatilor/lucratorilor, in conformitate cu dispozitiile art. 57 si 58;
g) existenta dovezii convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
h) pentru negocierile la nivel de unitate existenta dovezii personalitatii juridice a sindicatelor;
i) alte detalii privind negocierea.
4. Derularea negocierilor conform calendarului stabilit la prima sedinta de negociere.
5. Incheierea noului contract colectiv de munca.
6. Inregistrarea noului contract colectiv de munca. Contractul colectiv de munca la nivel de unitate se inregistreaza la inspectoratul teritorial de munca. Documentele care fac parte din dosarul de inregistrare sunt enumerate la art. 110 alin. (2) din lege.
Alte aspecte organizatorice trebuie discutate de partile care participa la negociere si ele trebuie incluse in procesele verbale de sedinte, documente foarte importante in care se consemneaza tot ceea ce se negociaza si se stabileste de catre parti.
Spre exemplu, in conformitate cu prevederile art. 98 alin. (5) se prevede ca, in procesul verbal al primei sedinte de negociere, se mentioneaza durata maxima a negocierilor convenita de parti si locul si calendarul sedintelor. Prin urmare aceste aspecte se stabilesc de catre parti de comun acord si ele se consemneaza in procesul verbal de sedinta.
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<