Noua lege a pensiei - principalele modificari aduse de Legea 360/2023

Mara Dobrin
Mara Dobrin
09 Septembrie 2024
09 Septembrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
noua lege a pensieinoua lege a pensiilornoua formula de calcul
Noua lege a pensiei - principalele modificari aduse de Legea 360/2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despre noua lege a pensiei s-a discutat mult in ultima vreme si nici nu este de mirare, avand in vedere ca noi modificari, recalculari si noutati au aparut de la 1 septembrie 2024, cand a intrat in vigoare si a produs efecte noua lege a pensiilor.
 
Concret, la 1 septembrie 2024 a intrat in vigoare Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, care inlocuieste complet Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
 
Asistam practic la o schimbare radicala a reglementarilor in acest domeniu sensibil – pensionarea – si, asa cum era de asteptat, neclaritatile nu au intarziat sa apara, mai ales ca, dupa cum vei vedea, modificarile nu sunt deloc putine.
 
Iata de ce ti-am pregatit ghid practic Noua lege a pensiilor, care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii, DETALII AICI >>>
 
Vei afla:
  • ce tipuri de pensie exista
  • care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
  • ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
  • cum se calculeaza cuantumul pensiei
  • cum inceteaza contractul individual de munca
  • posibilitati de continuare a raporturilor de munca
  • modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc. 
 

Noua lege a pensiei - principalele modificari aduse de Legea 360/2023

 
1. Recalcularea pensiilor prin includerea veniturilor nepermanente
 
Pensiile vor fi recalculate din oficiu luandu-se in considerare si veniturile cu caracter nepermanent asupra carora s-a calculat contributie la sistemul de pensii. In cazul in care nu exista la dosarul de pensii adeverinte pentru aceste venituri, pensionarii au la dispozitie un termen de 6 luni sa solicite fostilor angajatori eliberarea acestor adeverinte si sa le depuna la Casa de pensii, mai multe in ghid practic Noua lege a pensiilor, DETALII AICI >>>
 
2. Cumularea pensiei cu salariul
 
Continuarea activitatii in baza aceluiasi contract individual de munca dupa implinirea varstei de pensionare determina imposibilitatea ca o persoana sa beneficieze in acelasi timp si de pensie. Aceasta modificare se aplica de la 1 ianuarie 2024.
 
Angajatorii au obligatia sa elibereze un nou tip de adeverinta tuturor salariatilor ale caror contracte individuale de munca inceteaza pentru indeplinirea conditiilor la limita de varsta. Afla din ghidul practic cum se intocmeste aceasta adeverinta!
 
3. Reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au crescut copii
 
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv si care au nascut si crescut copii pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare in functie de numarul de copii crescuti.
 
4. Stagiul minim de cotizare
 
Stagiul minim de cotizare se constituie doar din perioadele in care s-a platit contributia de asigurari sociale. Perioadele asimilate nu intra in stagiul minim de cotizare.
 
5. Stagii de cotizare asimilate
 
Perioada de masterat si doctorat va fi luata in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta. Perioada in care o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate nu va mai constitui stagiu asimilat la acordarea pensiei pentru limita de varsta.
 
 
 
6. Pensia anticipata fara penalizare va disparea
 
Pensia anticipata se va acorda doar cu diminuare. Pensiile anticipate, stabilite conform Legii 263/2010 vor deveni pensii anticipate, fara procent de diminuare. Pensiile anticipate partiale, stabilite conform Legii 263/2010, vor deveni pensii anticipate, cu mentinerea procentului de diminuare.
 
7. Pensia pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare
 
Persoanele care au depasit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel putin 5 ani pot solicita pensie pentru limita de varsta cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
 
8. Acordarea unui punctaj suplimentar pentru stabilitate
 
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acorda un numar de puncte de stabilitate astfel:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
 
9. Modul de calcul al pensiilor
 
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea numarului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinta. Valoarea punctului de referinta este de 81 de lei. Numarul total de puncte este suma punctelor de contributie, punctelor de stabilitate si punctelor pentru perioade asimilate si necontributive.
 

Noua lege a pensiilor in 2024 - noua formula de calcul si tipurile de pensii

 
 
In ghid practic Noua lege a pensiilor veti gasi informatii complete si explicatii legate de:
 
Asigurarea obligatorie in sistemul de pensii
Asigurarea facultativa in sistemul de pensii pe baza de contract de asigurare sociala
Categorii de pensii
 
1. Pensia pentru limita de varsta
2. Pensia pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare
3. Pensia anticipata
4. Pensia de invaliditate
5. Pensia de urmas
 
Stagiu de cotizare
Calculul pensiilor
Stabilirea si plata pensiilor
Adeverinte eliberate de angajatori
Incetarea contractului individual de munca la pensionare
 
Parcurgand acest ghid, obtii raspunsuri si la probleme frecvente intalnite in practica si ale caror solutii necesita atat o cunoastere excelenta a legislatiei, cat si o bogata experienta in domeniu, mai multe in ghid practic Noua lege a pensiilor, detalii AICI >>>
 

Raspunsuri imbatabile pentru orice problema legata de pensionare

 
 
Nu uita, pensionarea este cea de-a treia etapa-cheie a relatiilor de munca, alaturi de angajare si concediere. Daca nu este gestionata corect, ea iti poate crea mari probleme, atat cu angajatii proprii, cat si cu inspectorii ITM sau cu functionarii de la Casa de Pensii.
 
Pensionarea ascunde multe neclaritati si subtilitati, dar cu ajutorul ghidului pe care ti-l oferim le vei gestiona impecabil.
 
Acest ghid nu are concurenta! Nu mai exista pe piata un alt produs care sa trateze sub o forma unitara si completa problematica pensionarii. Lucrarea pe stick Noua lege a pensiilor iti ofera intr-un singur loc, sintetizat, tot ce trebuie sa stii despre modalitatile si conditiile de pensionare. Profita chiar acum de aceasta oferta!
 
Atentie! Doar luna aceasta beneficiezi de pretul special de numai 167 lei + TVA, COMANDA ACUM >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]