Aceasta poate fi sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada, potrivit legislatiei in vigoare.
Analizam un caz intalnit in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "In contractul colectiv de munca (CCM), aplicabil la nivel de societate, avem urmatorul articol:
In afara ajutoarelor prevazute de lege la care au dreptul, prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate se pot da si alte ajutoare in urmatoarele situatii:
- cel putin trei salarii medii nete pe unitate platite de societate la decesul sotului sau sotiei, ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului (parinti, socrii, copii), in cazul in care ambii soti sunt incadrati vor beneficia de prevederile prezentului alineat fiecare in parte. Avem angajati doi frati carora le-a decedat tatal. Fiecare dintre ei a prezentat declaratie pe propria raspundere (autentificata) ca a suportat cheltuielile de inmormantare si solicita acordarea ajutorului material prevazut de CCM. Putem acorda ajutorul material prevazut de CCM fiecaruia dintre ei?"
Asa cum am mentionat inca de la inceput, conform art. 125 din Legea 263/2010 se prevede ca ajutorul de deces se acorda unei singure persoane. Insa, textul citat nu se refera la ajutorul de deces prevazut de contractul colectiv de munca, ci la ajutorul de deces reglementat de Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
250 Modele Fise de Post
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In cazul prezentat, in care ajutorul de deces este prevazut de contractul colectiv de munca, conditiile de acordare trebuie sa fie prevazute de acest contract.
IMPORTANT! Legea nu prevede conditii pentru acordarea ajutorului de deces prevazut de contractul colectiv de munca.
Din prevederile contractului colectiv de munca nu rezulta ca ajutorul de deces se acorda unei singure persoane care a suportat cheltuielile de inmormantare. Insa, rezulta ca acest ajutor se acorda salariatului pentru parintele decedat aflat in intretinerea sa. Din declaratia autentificata trebuie sa rezulte ca decedatul se afla in intretinerea salariatului.
Desigur, contractul colectiv de munca trebuie sa precizeze ce se intelege prin persoana aflata in intretinerea salariatului.
Partile contractului colectiv de munca trebuie sa dea o interpretare articolului care prevede acordarea ajutorului de deces pentru situatia in care doi salariati frati solicita ajutorul de deces pentru parintele lor.
In concluzie, aceasta problema poate fi rezolvata intr-un singur mod, trebuie sa ajunga la un consens partile contractului colectiv de munca, adica angajatorul si salariatii, printr-o interpretare a contractului colectiv de munca.
Sursa: PortalCodulMuncii