Suma de bani platita in baza unei tranzactii incheiate intre angajator si salariat. Tratament fiscal

Ioana Pavel
Ioana Pavel
28 Martie 2023
28 Martie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
suma de bani oferita salariatuluiDefinirea veniturilor din salarii
Suma de bani platita in baza unei tranzactii incheiate intre angajator si salariat. Tratament fiscal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In luna februarie 2023 a fost inchis contractul de munca al unui salariat (incheiat pe perioada determinata), cu art. 31 alin. (3) din Codul muncii. In urma verificarii contractului, salariatul respectiv a observat o eroare in intocmirea contractului de munca (perioada de proba era trecuta eronat nu era aferenta contractului de munca pe perioada nedeterminata), fapt pentru care a apelat la un avocat si a cerut despagubiri de 12 salarii. In urma consultarilor cu avocatul, s-a incheiat o intelegere prin care i s-a acordat salariatului respectiv 6 salarii compensatorii nete. Cum se incadreaza aceasta suma (ca salariu si trebuie achitate toate contributiile salariale aferente sau ca o despaguire si nu se platesc contributii salariale)?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Suma de bani  din situatia expusa nu se incadreaza in categoria depagubirilor sau a daunele morale intrucat o astfel de incadrare poate fi facuta doar in baza unei hotarari judecatoresti in care sa se mentioneze acordarea unei sume cu titlu de despagubiri/daune morale. Este o suma convenita de cele doua parti angajator si salariat.

Stimate angajator,
 
Cum va ajuta pe plan profesional Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale?
 
Lucrarea va ofera PE LOC solutia pentru absolut orice problema de salarizare, DETALII AICI >>>
 
 
Conform reglementarilor cuprinse in Codul fiscal:
 
Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor
 
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
 
Art. 139: Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor
 
(1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:
a) veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege. In situatia personalului roman trimis in misiune permanenta in strainatate, veniturile asupra carora se datoreaza contributia sunt cele prevazute la art. 145 alin. (1) lit. a);
 
Art. 157: Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor
 
(1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, o reprezinta castigul brut care include:
a) veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege. In situatia personalului roman trimis in misiune permanenta in strainatate, veniturile din salarii cuprind salariile de baza sau, dupa caz, soldele functiilor de baza corespunzatoare functiilor in care persoanele respective sunt incadrate in tara, la care se adauga, dupa caz, sporurile si adaosurile care se acorda potrivit legii;
 
Art. 220^1: Categorii de venituri pentru care se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca
 
(1) Contributia asiguratorie pentru munca se datoreaza pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, definite la art. 76 alin. (1)-(3), dupa caz, acordate de catre contribuabilii prevazuti la art. 220^1 lit. a), respectiv realizate de catre persoanele fizice prevazute la art. 220^1 lit. b).
 
Avand in vedere prevederile legale mai sus citate si luand in calcul faptul ca salariatul primeste suma de suma de bani acordata in baza tranzactiei reprezinta venituri salariale asupra carora se calculeaza impozit pe venit si contributii sociale.

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in martie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]