In ceea ce priveste salariile compensatorii la angajatorii privati, legea stabileste ca acestea sunt drepturi negociate si stabilite prin contractele colective de munca. Mai exact, potrivit dispozitiilor art. II alin. (2) din Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.
Prin urmare, chiar daca a intrat in vigoare Legea 62/2011, contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a Legii 40/2011 isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate. Astfel, in baza acestor dispozitii legale, apreciem ca, contractele incheiate la nivel de ramuri de activitate vor produce efecte fata de destinatarii acestora, pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.
Lista ramurilor la nivelul carora se incheiau contracte colective de munca era stabilita in Anexa nr. 4 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 - 2010, folosindu-se diviziunile din Clasificarea activitatilor din economia nationala. Acest contract a fost publicat in Monitorul Oficial anterior revizuirii Clasificarii activitatilor din economia nationala prin Ordinul presedintelului INS nr. 337/2007. In baza acestui ordin, la data de 01 ianuarie 2008, codurile CAEN 2875, 3162 si 3663, dupa recodificare au devenit codul CAEN 2599.
Diviziunile 28, 31 si 36 erau prevazute la pct. 15, 16, respectiv 17 din Anexa nr. 4 la CCMUN.
Astfel, daca anterior recodificarii conform ordinului sus-mentionat, societatea a avut codul CAEN 2875 atunci la acordarea drepturilor salariatilor de la nivelul unitatii, deci si a salariilor compensatorii in caz de concediere, trebuie sa se tina cont ca nivel minim, de drepturile prevazute la nivelul ramurii constructii de masini.
Daca anterior recodificarii conform ordinului sus-mentionat societatea a avut codul CAEN 3162 atunci la acordarea drepturilor salariatilor de la nivelul unitatii, deci si a salariilor compensatorii in caz de concediere, trebuie sa se tina cont, ca nivel minim, de drepturile prevazute la nivelul ramurii industria electrotehnica, mecanica fina si utilaje, electronica, in timp ce daca societatea a avut codul CAEN 3663 trebuie sa se raporteze, ca nivel minim, la drepturile salariatilor prevazute de contractul colectiv de munca la nivelul ramurii industria mobilei si alte activitati industriale.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR