Studiu de caz: Acordarea salariilor compensatorii si CMM-ul de nivel superior

15 Iulie 2011
15 Iulie 2011
Legea 40/2011salarii compensatoriiLegea 62/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Acordarea de salarii compensatorii reprezinta un aspect care trebuie efectuat intocmai in conformitate cu prevederile legii. Astfel, aceste salarii se acorda persoanelor care ocupa un post care se va desfiinta in cadrul unei firme, iar acestea reprezinta drepturi negociate prin contractele colective de munca. Angajatorul trebuie astfel sa cunoasca textul legislativ si cadrul aferent in care se poate desfasura pentru indeplinirea procedurii odata cu respectarea legislatiei in vigoare.

In ceea ce priveste salariile compensatorii la angajatorii privati, legea stabileste ca acestea sunt drepturi negociate si stabilite prin contractele colective de munca. Mai exact, potrivit dispozitiilor art. II alin. (2) din Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

Prin urmare, chiar daca a intrat in vigoare Legea 62/2011, contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a Legii 40/2011 isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate. Astfel, in baza acestor dispozitii legale, apreciem ca, contractele incheiate la nivel de ramuri de activitate vor produce efecte fata de destinatarii acestora, pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

Lista ramurilor la nivelul carora se incheiau contracte colective de munca era stabilita in Anexa nr. 4 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 - 2010, folosindu-se diviziunile din Clasificarea activitatilor din economia nationala. Acest contract a fost publicat in Monitorul Oficial anterior revizuirii Clasificarii activitatilor din economia nationala prin Ordinul presedintelului INS nr. 337/2007. In baza acestui ordin, la data de 01 ianuarie 2008, codurile CAEN 2875, 3162 si 3663, dupa recodificare au devenit codul CAEN 2599.

Diviziunile 28, 31 si 36 erau prevazute la pct. 15, 16, respectiv 17 din Anexa nr. 4 la CCMUN.
Astfel, daca anterior recodificarii conform ordinului sus-mentionat, societatea a avut codul CAEN 2875 atunci la acordarea drepturilor salariatilor de la nivelul unitatii, deci si a salariilor compensatorii in caz de concediere, trebuie sa se tina cont ca nivel minim, de drepturile prevazute la nivelul ramurii constructii de masini.
Daca anterior recodificarii conform ordinului sus-mentionat societatea a avut codul CAEN 3162 atunci la acordarea drepturilor salariatilor de la nivelul unitatii, deci si a salariilor compensatorii in caz de concediere, trebuie sa se tina cont, ca nivel minim, de drepturile prevazute la nivelul ramurii industria electrotehnica, mecanica fina si utilaje, electronica, in timp ce daca societatea a avut codul CAEN 3663 trebuie sa se raporteze, ca nivel minim, la drepturile salariatilor prevazute de contractul colectiv de munca la nivelul ramurii industria mobilei si alte activitati industriale.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]