"Avem de depus contractul colectiv de munca la ITM ,rugamintea este de ce documente avem nevoie pentru a completa dosarul?"
Raspunsul specialistului:
Legea dialogului social nr. 367/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 110 faptul ca se depune si se inregistreaza la ITM contractul colectiv de munca incheiat si semnat de parti, urmand ca, de la data inregistrarii, contractul colectiv de munca sa isi produca efectele.
Legea prevede ca dosarul care se depune la ITM trebuie sa contina urmatoarele documente:
a) contractul colectiv de munca, in original, redactat in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnate de catre parti;
b) dovada convocarii partilor indreptatite sa participe la negociere;
c) imputernicirile scrise pentru reprezentantii desemnati in vederea negocierii si semnarii contractului colectiv de munca;
d) dovezile de reprezentativitate ale partilor sau lista de semnaturi ale membrilor de sindicat sau dovada incasarii cotizatiilor membrilor, dupa caz, cu specificarea numarului total de membri sau procesele-verbale de alegere a reprezentantilor angajatilor/lucratorilor;
e) procesele-verbale ale negocierii, redactate in atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, continand pozitia partilor;
f) mandatele prevazute la art. 104 din lege; (mandatul reprezentantilor salariatilor)
Este util sa intrebati la inspectoratul teritorial de munca in circumscriptia caruia se afla angajatorul despre modelul de cerere pe care trebuie sa il completati sau sa il cautati pe pagina de internet a respectivului inspectorat, deoarece acest model nu este unul reglementat si astfel fiecare ITM a stabilit un model de cerere care se utilizeaza la nivel judetean.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<