Asa cum bine stim, salariatii pot fi concediati prin desfiintarea locului de munca in temeiul art. 65 din Codul muncii. Totodata, in functie de numarul salariatilor concediati, angajatorul trebuie sa stabileasca daca concedierea este individuala sau colectiva.
Daca nu sunt concediati toti salariatii este necesara evaluarea salariatilor pentru a stabili care sunt salariatii care urmeaza a fi concediati.
In lipsa evaluarii, salariatii care vor contesta decizia de concediere in instanta, pot avea castig de cauza.
Desfiintarea locurilor de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa iar desfiintarea poate interveni din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului (art. 65 alin. (2) din Codul muncii).
Dar care sunt aspectele legislative de care trebuie sa se tina cont? Care sunt pasii necesari, termenele si despre ce perioada de preaviz vorbim? Despre toate aceste aspecte puteti citi in studiul de caz de mai jos, preluat de la PortalCodulMuncii si explicat de specialisti in domeniul legislatiei muncii:
"Suntem o companie din domeniul Horeca. Dorim externalizarea contabilitatii primare catre o firma de profil incepand cu 2 septembrie 2024. Noi colaboram deja cu aceasta firma de mai multi ani pentru partea finala de contabilitate. Momentan contabilitatea primara este tinuta de un angajat pe postul de economist. Din 2 septembrie aceasta firma de contabilitate va prelua si contabilitatea primara. In aceasta situatie dorim desfintarea postului ocupat de acest angajat si intrarea lui in somaj. Ma gandesc ca varianta cea mai buna este concedierea individuala.
Va rog sa ne spuneti pasii necesari, termene, informatii legate de preaviz. De asemenea dorim sa i se acorde si salarii compensatorii. Pentru aceasta functie de economist este necesar un termen de preaviz mai mare de 20 zile lucratoare? Functia de economist este considerata functie de conducere? Daca concedierea ar fi cu 2 septembrie care ar fi prima zi de preaviz? Mai avem un coleg incadrat cu functia de economist in management. Aceasta desfiintare de post afecteaza postul angajatului pe pozitia de economist in management? Cat timp nu mai putem angaja pe postul de economist?"
Raspunsul specialistilor:
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor potrivit art. 65 alin. (1), au dreptul la o perioada de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare (art. 75 din Codul muncii).
Prin urmare, aveti obligatia de acordare a unei perioade de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare daca nu exista, o clauza mai favorabila salariatului, in contractul de munca.
La expirarea perioadei de preaviz se comunica decizia de concediere.
Concediere individuala - etape
Plecand de la dispozitiile legale in materie, apreciem ca etapele ce trebuie urmate in asemenea situatii sunt:
1. Intocmirea unei analize sustinuta din punct de vedere economic care sa prezinte/justifice elementele obligatorii solicitate de art. 65 alin. (2) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicat, cu modificarile ulterioare, respectiv caracterul efectiv al desfiintarii locurilor de munca pentru o cauza reala si serioasa;
2. Pe baza acestei analize, angajatorul propune o noua structura organizatorica, in care posturile ce se doreste a fi desfiintate nu mai apar in organigrama unitatii;
3. Daca posturile sunt identice si nu se desfiinteaza toate, ulterior aprobarii etapelor 1 si 2, la nivelul angajatorului ar trebui sa se puna in aplicare prevederile Regulamentului intern sau ale contractului colectiv de munca aplicabil la nivelul angajatorului cu privire la elementele pe baza carora se va realiza departajarea salariatilor, acestea putand fi evaluarile profesionale intocmite la nivelul angajatorului, realizarea obiectivelor stabilite prin fisa postului, concursul sau alte metode stabilite.
4. Se acorda preavizul prevazut in CIM, care nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare, potrivit art. 75 din Codul muncii daca intr-un alt document, la nivel de angajator, nu sunt prevazute drepturi mai favorabile salariatului;
5. Se intocmeste decizia de concediere cu respectarea dispozitiilor art. 76 din Codul muncii, se comunica in termen de 5 zile salariatului, iar in ziua incetarii se inregistreaza in Revisal si se transmite la ITM;
6. Se acorda toate drepturile de natura salariala la care acestia sunt indreptatiti, inclusiv eventuale plati compensatorii si compensarea concediului;
7. Se emite de catre angajator adeverinta prevazuta la art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare care sa ateste activitatea desfasurata de acestia, vechimea in munca, in meserie si in specialitate;
8. Se emite adeverinta prevazuta de art. 18 din HG 174/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea certificarii stagiului minim de cotizare prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte salariul si contributiile sociale, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care s-au datorat conform prevederilor legale, contributia asiguratorie pentru munca.
In cazul concedierii individuale angajatorul nu are obligatia oferirii unui alt loc de munca salariatului si nici avizarea AJOFM.
Recomandam ca la realizarea procedurii concedierii angajatorul sa fie asistat de o persoana cu pregatire juridica, consilier juridic/avocat care va intocmi si documentele necesare inclusiv deciziile de concediere asa incat acestea sa fie intocmite cu respectarea prevederilor legale.
De asemenea, angajatorul va trebui sa aiba in vedere la selectia angajatilor interdictiile legale/contractuale la concediere.
Functia de economist este considerata functie de conducere daca angajatorul a reglementat intern care sunt functiile de conducere sau daca rezulta din organigrama unitatii (art. 277 din Codul muncii).
Daca concedierea ar fi cu data de 2 septembrie 2024, prima zi de preaviz este 2 august 20204. Preavizul va fi comunicat cel tarziu la data de 1 august 2024 pentru perioada 2 – 30 august 2024.
In cazul unei concedieri individuale nu exista nicio limita de timp pentru reinfiintarea posturilor. Dar atentie la conditia cauzei reale si serioase pe care o impune Codul muncii: reinfiintarea imediata a posturilor, mai ales in conditiile in care salariatul concediat a contestat concedierea, poate fi interpretata de catre instanta ca proband absenta caracterului real si serios.
Totodata, nu exista obligatia de reangajare a celor concediati, in cazul unei concedieri individuale.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri
Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve! Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala >>>
Concedierea individuala este definita ca fiind o concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, constand in incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
In cazul concedierii individuale angajatorul nu are obligatia oferirii unui alt loc de munca salariatului si nici avizarea AJOFM.
Angajatorul poate decide desfiintarea unui post, fapt care va putea fi probat prin orice mijloc de proba. Daca in unitate exista organigrama, in caz de litigiu aceasta va trebui prezentata – inainte si dupa concediere, pentru a se proba desfiintarea reala a postului.
Apreciem ca cel putin 45 de zile, care este termenul in care salariatul poate contesta decizia de desfiintare a postului in instanta, angajatorul nu va putea angaja o alta persoana pe aceeasi pozitie.
Un studiu de caz realizat in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.