Nu uitati: cercetarea disciplinara poate dura maximum 6 luni

raspundere disciplinaracercetare disciplinaracodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raspunderea disciplinara este reglementata de dispozitiile art. 263 – 268 din Codul muncii – Legea 53/2003.
Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
 
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, ora si locul intrevederii.
 
Mai arata Codul muncii ca neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile mentionate mai sus fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
 
Atentie insa, salariatul din motive obiective (concediu medical, concediu de odihna, perioade protejate de art. 60 din Codul muncii) poate sa nu se prezinte la data si locul stabilite in vederea cercetarii disciplinare.
 
In concluzie, procedura cercetarii disciplinare prealabile va putea fi continuata dupa terminarea perioadei concediului de odihna, salariatului inmanandu-i-se o noua convocare cu respectarea termenului de 5 zile pentru data, ora si locul intalnirii.
 
Potrivit dispozitiilor art. 268 din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
 
Ori daca textul de lege face precizarea ca abaterea disciplinara poate fi sanctionata in maximum 6 luni de la momentul savarsirii faptei de catre salariat, motivele prelungirii acestui termen pana la 6 luni pot fi obiective de genul celor mentionate, cercetarea disciplinara prealabila putandu-se efectua oricand in aceasta perioada avandu-se in vedere ca salariatul sa nu fie intr-o situatie de imposibilitate de a fi sanctionat si implicit cercetat.
 
Pe cale de consecinta, sugeram ca in decizia angajatorului de numire a comisiei de cercetare disciplinara sa fie mentionat termenul maxim de activare a comisiei de 6 luni.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raspundere disciplinaracercetare disciplinaracodul muncii

Data aparitiei: 08 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Nu uitati: cercetarea disciplinara poate dura maximum 6 luni Nota: 2.5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]