Raspunderea disciplinara este reglementata de dispozitiile art. 263 – 268 din Codul muncii – Legea 53/2003.
Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, ora si locul intrevederii.
Mai arata Codul muncii ca neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile mentionate mai sus fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Atentie insa, salariatul din motive obiective (concediu medical, concediu de odihna, perioade protejate de art. 60 din Codul muncii) poate sa nu se prezinte la data si locul stabilite in vederea cercetarii disciplinare.
In concluzie, procedura cercetarii disciplinare prealabile va putea fi continuata dupa terminarea perioadei concediului de odihna, salariatului inmanandu-i-se o noua convocare cu respectarea termenului de 5 zile pentru data, ora si locul intalnirii.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Potrivit dispozitiilor art. 268 din Codul muncii, angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Ori daca textul de lege face precizarea ca abaterea disciplinara poate fi sanctionata in maximum 6 luni de la momentul savarsirii faptei de catre salariat, motivele prelungirii acestui termen pana la 6 luni pot fi obiective de genul celor mentionate, cercetarea disciplinara prealabila putandu-se efectua oricand in aceasta perioada avandu-se in vedere ca salariatul sa nu fie intr-o situatie de imposibilitate de a fi sanctionat si implicit cercetat.
Pe cale de consecinta, sugeram ca in decizia angajatorului de numire a comisiei de cercetare disciplinara sa fie mentionat termenul maxim de activare a comisiei de 6 luni.