Ce trebuie sa stie salariatul care pleaca din firma prin acordul partilor

Gabriela Dita
Gabriela Dita
25 Septembrie 2024
25 Septembrie 2024
Gabriela Dita
Gabriela Dita
desfacere contract acordul partilorart 55 lit b codul munciiacordul partilor art 55 codul muncii
Ce trebuie sa stie salariatul care pleaca din firma prin acordul partilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordul partilor, reglementat la art. 55 lit. b) din Codul muncii, este cea mai simpla forma de incetare a unui contract de munca. Angajatorul si salariatul semneaza un document prin care convin ca, de la o anumita data, relatia sa se incheie si contractul existent intre ei sa nu-si mai produca efectele.

Nu mai e necesara, deci, parcurgerea unei proceduri stufoase, ca in cazul concedierii, si nici nu mai apar complicatii legate de preaviz, ca in cazul demisiei.

Dar, atentie!

Acordul partilor constituie practic un nou contract, distinct, pe care il semneaza cei doi. Si doar prevederile trecute in el sunt valabile, pentru ca vechiul contract, cum spuneam si mai sus, nu-si mai produce efectele.

Acest articol a aparut in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si ReviSal, singura publicatie care iti explica de la A la Z toate noutatile aparute in piata muncii.

Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal va aduce in atentie toate aspectele legislative ale momentului, click aici pentru detalii >>>

Astfel, daca, in mod normal, la plecarea unui salariat din firma, acesta primea cateva salarii compensatorii, acum acest lucru nu se mai intampla decat daca este precizat clar in acordul partilor. De asemenea, salariatul care pleaca nu mai trebuie sa returneze cheltuielile facute de angajator cu formarea sa profesionala decat daca returnarea cheltuielilor este trecuta in acord.

Ideea este ca acordul partilor inlatura celelalte prevederi legale privind incetarea contractului de munca, instaurand noua „lege a partilor”, care nu se va supune nici regimului juridic al concedierii, nici celui al demisiei.

Din acest motiv, este recomandabil ca un astfel de acord sa cuprinda dispozitii cat mai detaliate privind obligatiile remanente ale partilor una fata de cealalta – obligatia salariatului de neconcurenta, soarta locuintei de serviciu, obligatia de confidentialitate, eventualele plati compensatorii etc.

Acordul de incetare a contractului trebuie, de aceea, sa fie neechivoc, sa conduca in mod clar la concluzia ca partile urmaresc incetarea raportului juridic dintre ele si sa prevada cat mai multe detalii privind viitorul relatiei lor.

Mai ales salariatul trebuie sa fie atent si sa nu aiba asteptari care nu se vor concretiza ulterior. Am mentionat deja problema salariilor compensatorii (acestea nu se acorda de la sine, doar pentru ca asa este cutuma in firma), dar mai sunt si alte aspecte pe care salariatul trebuie sa le cunoasca si care nu apar in acord: cum ar fi faptul ca, dupa incetarea contractului prin acordul partilor, el nu va mai avea dreptul la indemnizatie de somaj

 

 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]