Disponibilizarea angajatilor. Angajatorul poate plati, dupa incetarea CIM, contributiile la pensie ale acestora?

Florentina Buzea
Florentina Buzea
01 Noiembrie 2024
01 Noiembrie 2024
Florentina Buzea
Florentina Buzea
contributii la pensieplata contributii la pensie angajator
Disponibilizarea angajatilor. Angajatorul poate plati, dupa incetarea CIM, contributiile la pensie ale acestora?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analizand prevederile din Codul muncii nu am identificat reglementari prin care sa se prevada ca angajatorul nu poate concedia angajatul care mai are o anumita perioada pana la pensie. Prevederi referitoare la incetarea contractului individual de munca in contextul pensionarii se regasesc la art. 56 alin. (1) lit.c) alin. (3) si alin. (4).

Cazurile in care este interzisa concedierea salariatilor sunt prevazute la art. 59 si 60 din Codul muncii.

Asemenea prevederi privind insa se pot regasi in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern al angajatorului si, in aceste conditii, angajatorul trebuie sa tina seama de ele.

Dar pentru a fi mai relevanti, am ales drept punct de plecare un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii si explicat de experti:

"Avem 2 angajati care mai au 2 ani pana la indepliniera stagiului de cotizare pentru pensie. Daca avem nevoie sa facem disponibilizari putem sa platim noi ca angajator contributiile la pensie, pana la indeplinirea stagiului de cotizare?"


Raspunsul specialistilor: 


Conform articolul 65 din Codul muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Astfel, art. 67 reglementeaza situatia salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor care  beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

In aceste conditii, in cazul in care disponibilizati cei doi salariati in temeiul art. 65 din Codul muncii, acestia vor beneficia de ajutorul de somaj.

Doar daca au fost concediati din motive care nu tin de persoana acestora, adica daca se desfiinteaza postul, salariatii au dreptul la somaj.

Cu toate acestea, este necesar sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania;
- sa aiba un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni inaine de data inregistrarii deciziei de concediere;
- sa caute activ un loc de munca si sa fii disponibil sa incepi lucrul in perioada imediat urmatoare daca ti-ai gasit un loc de munca;
- sa fie apti din punct de vedere fizic si psihic sa lucreze;
- sa nu realizeze venituri sau acestea sa provina din activitati autorizate potrivit legii (mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare, respectiv)
- sa nu indeplineasca conditiile de pensionare.


STOP! BLACK FRIDAY a inceput!

COMANDA lucrarea Noua lege a pensiilor. Ghid practic cu o REDUCERE de -50% si TRANSPORT GRATUIT ACUM >>>

Lucrarea trateaza intr-o forma unitara si completa problematica pensionarii conform noii legi a pensiilor, Legea 360/2023.
Contine informatii detaliate despre: pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia de invaliditate, pensia de urmas, pensia minima, recalcularea pensiei, suspendarea pensiei, COMANDA ACUM >>>

Totodata, conform art.6 din legea 360/2023 se prevede:

(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, urmatoarele persoane:

a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
…………………………………………………………………
e) persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
(2) Orice persoana se poate asigura in sistemul public de pensii in baza unui contract de asigurare sociala, in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta sau, dupa caz, in vederea completarii venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.
(3) Prin exceptie de la alin. (2), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot incheia contract de asigurare sociala si pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare in sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale.
(4) Perioadele de timp pentru care se poate incheia contractul de asigurare sociala si efectua plata contributiei de asigurari sociale, in cazul contractului de asigurare sociala prevazut la alin. (3), sunt cele cuprinse intre data implinirii varstei de 18 ani si data implinirii varstei standard de pensionare.
(5) Perioada pentru care se incheie contractul de asigurare sociala prevazut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare si se valorifica pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(6) In baza alin. (3) se pot incheia mai multe contracte de asigurare sociala cu conditia ca perioadele de asigurare inscrise in acestea, cumulate, sa nu depaseasca 6 ani.

Potrivit legii 76/2002, beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:

- au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni inainte de a depune cererea de somaj;
- nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta – acesta este de 598 de lei in 2024;
 - nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
- sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca;

...in OFERTA BLACK FRIDAY mai poti gasi si alte lucrari de specialitate, precum "Diurna Legala in Romania si in strainatate" sau "Concediere perfect legala" cu REDUCERI de pana la 55%, vezi AICI OFERTA COMPLETA BLACK FRIDAY >>>

Asadar, din coroborarea textelor de lege mai sus mentionate, rezulta ca, in conditiile in care cei doi salariati vor fi concediati din initiativa angajatorului, vor beneficia pentru o perioada de 12 luni de ajutor de somaj si in aceasta perioada vor fi asigurati in sistemul public de pensii, iar pentru cealalta perioada ramasa pana la pensie, adica un an, se poate incheia contract de asigurare sociala pe numele respectivelor persoane, suma putand fi achitata de catre acestia sau de catre orice alta persoana in numele lor si pentru ei.
 
 
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]