"In cazul in care in urma declansarii negocierii colective, salariatii nu isi aleg un reprezentant, niciunul dintre candidatii neintrunind conditia alegerii cu cel putin 50%+1 dintre angajatii eligibili pt vot, care ar fi pasii de urmat pe mai departe? In cazul in care nu mai sunt alti pasi de urmat, la ce interval de timp ar trebui reluata procedura?"
Raspunsul specialistilor:
Referitor la negocierea colectiva, trebuie respectate prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificarile si completarile ulterioare, in mod special cele de la Titlul VI Negocierile colective de munca – art. 95 – 119.
A aparut un excelent instrument practic pentru managerii HR! Este vorba despre o carte tiparita, format A5, cu textul complet al Codului muncii si al noii Legi a dialogului social!
O puteti purta intotdeauna cu dvs., pentru consultare rapida! Veti remarca imediat cat va este de utila, detalii AICI >>>
La art. 1 pct. 2 lit. c) din lege este definita negocierea colectiva ca fiind ”toate formele de negociere care au loc intre angajator/organizatia patronala, pe de o parte, si sindicat/organizatia sindicala sau reprezentantii alesi ai angajatilor/lucratorilor, dupa caz, de cealalta parte, care urmaresc reglementarea relatiilor de munca ori de serviciu dintre parti, stabilirea conditiilor de munca, precum si orice alte acorduri in probleme de interes comun;”
Prin urmare, in lipsa uneia dintre parti, in cazul de fata reprezentantul salariatilor, negocierea colectiva nu se poate desfasura.
In lege nu am identificat prevederi care sa stabileasca ce se intampla in situatia in care salariatii nu se organizeaza intr-un sindicat sau nu isi aleg reprezentantii, in vederea participarii la negocierea colectiva.
Insa, desi nu reglementeaza aceasta situatie in care salariatii nu isi aleg reprezentantii, la art. 97 din lege exista obligatia angajatorului de a initia negocierea.
In aceste conditii, apreciem ca, in calitate de angajator, trebuie sa indepliniti aceasta obligatie de initiere a negocierii printr-un anunt/invitatie prin care aduce la cunostinta salariatilor ca se initiaza negocierile colective. Anuntul trebuie sa cuprinda data, ora si locul stabilite pentru inceperea negocierilor (termen maxim 15 zile de la data anuntului). Din cele mentionate de dumneavoastra, intelegem ca angajatorul a indeplinit aceasta obligatie legala, declansand negocierea colectiva.
Legea prevede ca, partile indreptatite sa participe la negociere vor confirma in scris primirea anuntului/invitatiei, precum si acceptarea sau refuzul participarii la negociere, indiferent de partea care a initiat negocierea. Lipsa unui raspuns scris, coroborata cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretata ca refuz de participare la negocieri (art. 107 din lege).
Astfel, din punct de vedere practic, daca salariatii nu si-au ales si mandatat reprezentantul pentru a participa la negocieri, nu veti primi un raspuns scris cu privire la participarea acestora la negocieri. La implinirea termenului stabilit pentru confirmarea scrisa (stabilit chiar in cadrul anuntului) sau la implinirea termenului de maxim 15 zile de la data anuntului stabilit pentru inceperea negocierilor, puteti consemna intr-un proces verbal, demersurile intreprinse in calitate de angajator precum si faptul ca salariatii, neavand reprezentant desemnat, nu au raspuns invitatiei la negociere.
In acest mod, in opinia noastra, angajatorul isi indeplineste obligatia legala de a initia negocierile, insa acestea nu pot avea loc deoarece salariatii nu si-au desemnat si mandatat reprezentantii.
In ceea ce priveste reluarea procedurii de initiere negocieri, legea nu prevede frecventa cu care aceasta trebuie facuta. La art. 108 alin. (3) din Legea nr. 367/2022, cu modificarile si completarile ulterioare se prevede ca ”In cazul in care intr-o unitate nu exista un
contract colectiv de munca, angajatorul sau orice alta parte indreptatita sa participe la negocierea colectiva, conform prezentei legi, poate initia negocierea contractului colectiv de munca in orice moment”.
Astfel, daca salariatii vor relua procedura de alegere a reprezentantului lor si vor desemna o persoana, atunci negocierea colectiva poate fi initiata imediat dupa acest moment.
In ceea ce priveste angajatorul, in opinia noastra, daca nu exista un CCM la nivelul unitatii, acesta ar trebui sa initieze negocierea colectiva anual, astfel incat sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 97 din lege.
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Zile libere in perioada de repausIntrebare: Un salariat lucreaza la tura de 12 cu 24; 12 cu 48. A avut un deces in familie, are dreptrul conform regulametului intern la 3 zile libere platite. 2 zile se suprapun cu liberul lui de drep dupa turele lucrate. Va rog, cum trebuie sa acordam zilele libere in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Emitere decizie de incetare CIM cu intarziere. ConditiiIntrebare: In cazul incetarii de drept a contractului de munca, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, decizia de incetare se poate intocmi si dupa data la care se indeplineste conditia de varsta standard ? Avem o salariata care are luna si anul pensionarii oct 2024 (conform anexei nr. 5 din Legea 263/2010 privind VARSTELE STANDARD de pensionare). Deoarece nu i-am intocmit decizia de incetare de drept in oct 2024, intrebarea este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<