Va reamintim ca in Legea nr. 53/2003 - Codul muncii republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, am regasit urmatoarele reglementari:
” Art. 56 (1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;”.
Daca aceasta este modalitatea prin care se inchide voluntar activitatea societatii, atunci incetarea contractelor de munca va fi una de drept, fara ca legea sa prevada alte formalitati.
Dar cum se va proceda in contextul in care o societate trebuie sa concedieze salariatii, mai intai? Care va fi demersul legal si ce prevede legea, in acest sens? Iata explicatiile specialistilor de la PortaCodulMuncii, folosind ca punct de plecare o speta relevanta in aceasta situatie:
"Asociatii unei societati comerciale decid inchiderea activitatii pe cale voluntara, prin vointa asociatilor (Legea 31/1990). Care este temeiul juridic si procedura incetarii contractului de munca al salariatilor?"
Raspunsul specialistilor:
In situatia in care trebuie sa concediati salariatii inainte ca societatea sa-si inceteze efectiv activitatea pe cale voluntara, prin vointa asociatilor, Codul muncii reglementeaza posibilitatea concedierii salariatilor determinata de desfiintarea locului de munca, in cazul dumneavoastra societatea incetandu-si activitatea.
Astfel, la art. 65 din Codul muncii se prevad urmatoarele: concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia, iar desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva. In cazul concedierii individuale, Codul muncii nu prevede o procedura clara a modului in care se desfasoara acest proces.
Prin urmare, pornind de la prevederile Codului muncii, putem exprima doar o opinie cu privire la pasii de urmat si la documente justificative pe care angajatorul trebuie sa intocmeasca.
Astfel, in opinia noastra, concedierea individuala a salariatilor prin desfiintarea posturilor s-ar putea face prin parcurgerea urmatoarelor etape principale:
La art. 66-67 din Codul muncii se prevede ca acest tip de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva, iar salariatii beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de contractul colectiv de munca aplicabil.
Odata ce hotararea de desfiintare a societatii/a posturilor a fost luata este necesar sa notificati in scris salariatii cu privire la desfiintarea locurilor de munca si concedierea individuala cu mentionarea faptului ca incepe sa curga termenul de preaviz prevazut in contractul individual de munca. Aceasta notificare care contine termenul de preaviz, care nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare, se emite in temeiul art. 75 alin. (1) din Codul muncii.
Astfel, din prevederile legii rezulta clar ca acordarea preavizului este obligatorie. Decizia de desfiintare a unei societati si faptul ca salariatii isi pierd locul de munca urmare acestei situatii trebuie anuntate din timp salariatilor, inainte de incetarea efectiva a raporturilor de munca.
La implinirea termenului de preaviz se emite decizia de concediere in temeiul art. 65 alin. (1) din Codul muncii. Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu elementele prevazute la art. 76 din Codul muncii:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati (conform art. 69 alin. (2) lit. d) din Codul muncii), numai in cazul concedierilor colective – in cazul prezentat de dumneavoastra nu mai este necesar intrucat se desfiinteaza toate locurile de munca;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64 (nu este aplicabil in cazul de fata deoarece concedierea este determinata de desfiintarea tuturor locurilor de munca).
In opinia noastra, ar fi de asemenea util sa contactati si agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca in circumscriptia careia se afla societatea pentru a acorda un sprijin cat mai rapid salariatilor concediati.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri! Orice manager HR trebuie sa le cunoasca si sa stie cum sa le rezolve - Atentie, o simpla eroare de procedura anuleaza masura concedierii! Protejati-va folosind informatiile din lucrarea Concedierea perfect legala, DETALII AICI >>>
Insa, avand in vedere ca vor fi concediati toti salariatii, s-ar putea sa va aflati in situatia unei concedieri colective. Incadrarea in concedierea colectiva se face in functie de numarul de salariati care urmeaza a fi concediati.
Astfel, la art. 68 din Codul muncii se prevede ca este concediere colectiva, concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
Astfel, daca va incadrati intr-una din situatiile de la art. 68, atunci trebuie sa aplicati procedura de concediere colectiva care este reglementata prin Codul muncii, la art. 68 – 80.
Codul muncii descrie pasii ce trebuie urmati:
1. Anuntarea sindicatului/reprezentantilor salariatilor cu privire la intentia de concediere colectiva si comunicarea acestuia la Inspectoratul teritorial de munca si la Agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca (art. 69 si 70 din Codul muncii).
Avand in vedere ca societatea este in proces de desfiintare, apreciem ca nu va mai avea loc procesul de consultare prevazut de Codul muncii, insa acel anunt privind desfiintarea societatii si concedierea tuturor salariatilor ar trebui facut oricum.
2. Colaborarea cu AJOFM si cu ITM – art. 72 si 73 din Codul muncii.
3. Acordarea preavizului conform art. 75 din Codul muncii.
4. Emiterea deciziilor de concediere – art. 76 si 77 din Codul muncii.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.