Delegarea reprezinta o masura temporara prin care un angajator dispune ca un salariat sa isi indeplineasca atributiile de serviciu intr-un alt loc de munca decat cel obisnuit. Aceasta practica este reglementata de Codul Muncii, iar emiterea unei decizii scrise este obligatorie pentru respectarea cadrului legal.
In acest articol, va prezentam un model complet pentru decizia de delegare, alaturi de explicatii clare despre obligatiile angajatorilor, drepturile salariatului si reglementarile-cheie care trebuie respectate.
[MODEL] Decizie delegare salariat
VA prezentam mai jos modelul de decizie de delegare salariat. Formularul poate fi descarcat si in format PDF - AICI>>
Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................
DECIZIE de Deplasare
Nr. ......... din data ...........................
Avand in vedere Referatul nr.____ din data de _________
In scopul asigurarii functionarii echipamentului de protectie UL 12 instalat la
beneficiarul S.C.____________________ S.A.
In temeiul dispozitiilor art. 40 alin. (1) lit. a) – c) din Codul muncii, republicat;
Reprezentantul legal al S.C. _______________________ S.R.L.
Decide:
Art. 1 – Incepand cu data de ......................, D-l/a ............., avand functia
de ..............., in cadrul serviciului ......., se delega pe acelasi post in cadrul S.C.
_______ S.A., unde isi va exercita temporar sarcinile corespunzatoare atributiilor de
serviciu, in afara locului sau de munca obisnuit.
Art. 2. – Pe durata delegarii, dl./a _________________ va beneficia de acelasi salariu,
precum si de urmatoarele drepturi acordate in conditiile legii si ale contractului
colectiv de munca aplicabil, astfel:
- indemnizatia zilnica de delegare acordata pe perioada delegarii, pentru compensarea cheltuielilor personale;
- decontarea cheltuielilor de transport efectuate pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu in cadrul localitatii in care isi desfasoara activitatea salariatul;
- decontarea cheltuielilor de transport dus-intors;
- decontarea cheltuielilor de cazare efectuate.
Art. 3. – Prezenta decizie are caracter temporar, delegarea fiind dispusa pentru perioada: _______________________
Art. 4. - In drept, decizia se intemeiaza pe dispozitiile art. 42 si art. 43 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat.
Art. 5 – Decizia de delegare poate fi contestata la ...................., in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
Art.6. – Prezenta decizie produce efecte de la data comunicarii.
REPREZENTANT LEGAL,
..................
Aspecte esentiale despre delegare
Iata cateva aspecte esentiale pe care trebuie sa le cunoasca angajatii si angajatorii cu privire la delegare:
1. Delegarea nu se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).
2. Durata delegarii. Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Astfel, durata maxima a delegarii unui salariat poate fi de 120 de zile calendaristice in 12 luni, Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
3. Decizie de delegare. Decizia de delegare sau ordinul de deplasare se completeaza pentru a stabili perioada delegarii si destinatia, obiectivele si sarcinile atribuite, diurna, acoperirea cheltuielilor de transport si cazare sau alte beneficii. Pentru decontarea cheltuielilor de transport , diurna si cheltuieli de cazare, salariatul trebuie sa prezinte angajatorului documente (facturi, bonuri) care sa justifice cheltuielile efectuate.
4. Indemnizatia de delegare. Conform art. 44 alin. (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. Modul de calcul al zilelor calendaristice in care salariatul se afla in delegare si i se cuvine diurna se calculeaza pornind de la data si ora plecarii. Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, indemnizatia de delegare se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore. Diurna se declara in declaratia 112 aferenta lunii in care se aproba decontul.
5. Pastrarea drepturilor salariatului. Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Totul despre pontaj si programul de lucru - O lucrare excelenta care va raspunde la cele mai sensibile probleme legate de programul de lucru, pontaj si dreptul de a solicita formule flexibile de lucru>>>>
Delegarea vs detasarea
Spre deosebire de delegare, care presupune trimiterea temporara a unui angajat pentru a lucra intr-un alt loc decat cel obisnuit, insa la acelasi angajator, detasarea este procedura prin care angajatorul dispune schimbarea temporara a locului de munca al salariatului la un alt angajator, in scopul realizarii unor lucrari specifice. In mod exceptional, poate fi modificat si felul muncii, dar exclusiv cu acordul scris al salariatului.
Iata cateva aspecte de luat in calcul in ceea ce priveste detasarea:
1. Detasarea este reglementata in Codul Muncii, prin prevederile art. 45-47.
2. Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an si, in mod exceptional, poate fi prelungita pentru motive obiective, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
3. Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
4. Salariatul detasat primeste drepturile cuvenite de la angajatorul la care a fost detasat. Pe intreaga perioada a detasarii, salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt cele mai avantajoase, indiferent daca provin de la angajatorul care a dispus detasarea sau de la angajatorul unde este detasat. Angajatorul care efectueaza detasarea are responsabilitatea de a asigura indeplinirea completa si la timp a tuturor obligatiilor angajatorului unde salariatul este detasat, astfel incat drepturile salariatului sa fie garantate integral.
5. Pe durata detasarii, contractul individual de munca poate fi suspendat la initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.